Πολιτική|31.05.2022 22:46

Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τα αυστηρά μηνύματα της Αθήνας στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας

Newsroom

Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Άγκυρα να επιλέγει την πολιτική της ακραίας κλιμάκωσης και την Αθήνα να απαντά εμφατικά διά στόματος και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις προκλήσεις που εκφράστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Η Αθήνα δεν άφησε τις προκλήσεις αναπάντητες με στελέχη της κυβέρνησης να διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας δεν απειλείται. Από τις Βρυξέλλες ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σκληρό μήνυμα ενώ ενημέρωσε για την τουρκική επιθετικότητα και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δείχνοντάς του μάλιστα και τον χάρτη της επονομαζόμενης «γαλάζιας τουρκικής πατρίδας». 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου κατόπιν της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί από την Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτησα εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική να τεθεί το ζήτημα ξανά στην Τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και εκεί να υπάρξει σαφής αναφορά και καταδίκη αυτής της αχρείαστης και παράλογης τουρκικής προκλητικότητας. Η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων μας με την ψυχραιμία της ισχύος αλλά και την αυτοπεποίθηση του Δικαίου».

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός έστειλε νέο, ακόμη πιο σκληρό μήνυμα στην Τουρκία, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του ΕΛΚ. «Το τελευταίο στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ίσως κάποιοι στη Ρωσία να είναι χαρούμενοι αν αυτό συμβεί, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και ταυτόχρονα θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Γι' αυτό και πριν την Ουκρανική κρίση εμείς θέλαμε να ενδυναμώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ. Είμαστε μια δύναμη ειρήνης είμαστε μια αμυντική δύναμη αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο» πρόσθεσε.

Παράλληλα, με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, «φωτογράφισε» την Τουρκία, λέγοντας ότι θα δοθεί «σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

Οι προκλήσεις Τσαβούσογλου - Αμφισβήτησε 16 ελληνικά νησιά

Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή απείλησε ευθέως ότι θα τεθεί θέμα κυριαρχίας για όσα νησιά του Αιγαίου παραμείνουν στρατιωτικοποιημένα, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα από το 1960 ξεκινά και εξοπλίζει αυτά τα νησιά. Επεξηγούμε με νομικά τεκμήρια ότι η Ελλάδα έχει «χαλάσει» το καθεστώς αυτών των νησιών, έτσι επιβάλλεται η Ελλάδα να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Σε αντίθετη περίπτωση ξεκινούν οι συνομιλίες για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς»..

«Η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί», ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Όπως φαίνεται και στους χάρτες που παρουσιάστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή με καλεσμένο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα αμφισβητεί ουσιαστικά και τα 16 μεγάλα κατοικημένα ελληνικά νησιά που βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια. Από τη Σαμοθρακη, τη Λήμνο τη Λέσβο, και τη Χίο μέχρι την Κάλυμνο, την Κω, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

«Βάσει της συνθήκης της Λωζάνης και των Παρισίων έχουν δοθεί στην Ελλάδα, Δώσανε ιταλικές τις δύο συμφωνίες υπάρχει ένας όρος, ότι η Ελλάδα δε θα εξοπλίσει τα νησιά αυτά, δε θα τοποθετήσει οπλισμό άρα δόθηκαν υπό όρους», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σαφές το μήνυμα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος από το βήμα της Βουλής, δήλωσε ότι η Ελλα΄δα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. 

Παράλληλα, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών έθεσε και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο Μητσοτάκης λέει πως είναι ξεπερασμένη προσέγγιση. Πώς μπορεί να ξεπεράστηκε η αποστρατικοποίηση που έχει την εγγύηση των συνθηκών; Μήπως είναι της μόδας να επιλύονται οι διαφορές με όπλα; Πώς μπορεί να υπάρχει τέτοια ανοησία και δίχως καμία λογική; Προσπαθεί να επιβάλει τη δική του πολιτική μέσω του Κογκρέσου», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.  

Η Τουρκία απειλεί με αποσταθεροποίηση ολόκληρη τη Μεσόγειο, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της, ο Πρόεδρος της Εσθονίας στο Ταλίν ενώ οι ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο οι οποίοι συνεχίζουν να δεσμεύουν περιοχές με παράνομες NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις.

Νίκος ΔένδιαςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίατουρκική προκλητικότηταειδήσεις τώραΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΚυριάκος ΜητσοτάκηςΆγκυραΌλαφ ΣολτςΣύνοδος Κορυφής