Πολιτική|23.08.2022 22:31

Με υπερπτήσεις, διάβημα και εργαλειοποίηση μεταναστών κλιμακώνει η Τουρκία - Σε όλα τα μέτωπα απαντά η Αθήνα

Newsroom

Σε δύο παράλληλα μέτωπα κλιμακώνει την ένταση τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για μία νέα ελληνοτουρκική κρίση, καθώς οδεύουμε προς το τέλος του καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν. Από τη μία πλευρά οι τουρκικές προσπάθειες για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για ακόμα μία φορά είναι έντονες, ενώ και από αέρος οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κλιμακώνονται. Παρόλα αυτά όμως τουρκικές Αρχές να προσπαθούν να κάνουν το «άσπρο μαύρο» για να συσπειρώσουν το  δικό τους ακροατήριο.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Αρχές είναι σε ετοιμότητα και απαντούν και στα δύο «μέτωπα». Από την μία πλευρά το ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Αυγούστου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο τα σύνορα στον Έβρο με επέκταση του φράχτη αλλά και την αναβάθμιση των μέσω επιτήρησης.

Από την άλλη το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε νωρίς την Τρίτη σε διάβημα όσον αφορά στις τουρκικές υπερπτήσεις και μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ότι τα ελληνικά F-16 «κλείδωσαν» τα τουρκικά και πως η Ελλάδα «δεν δίστασε να ρισκάρει ακόμη και τα ΝΑΤΟϊκά της καθήκοντα», οι ελληνικές Αρχές απάντησαν ξανά.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του μιλά για απολύτως ψευδείς ισχυρισμούς της Άγκυρας και τονίζει ότι τα τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδιο με αφορμή πτήση αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52 εντός του FIR Αθηνών. Για το εν λόγω επεισόδιο μάλιστα έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση του υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής.

Διαμαρτυρία σε Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο και ΝΑΤΟ για «ελληνικές υπερπτήσεις»

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτριά του ethnos.gr στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ελληνικά F-16 κλείδωσαν τουρκικά F-16 ενώ διεξάγουν μια σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησαν το πρακτορείο «Αναντολού».Το τουρκικό ΥΠΑΜ κάλεσε τον Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο, ενώ επίσης διαμαρτυρήθηκε και στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Τ/ΥΠΑΜ, δόθηκε απάντηση και τα ελληνικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν. Οι πηγές του Τ/ΥΠΑΜ αναφέρουν ότι η παρενόχληση από την Ελλάδα ήταν μια προσπάθεια στόχευσης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, ενώ δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν δίστασε να ρισκάρει ακόμη και τα ΝΑΤΟϊκά της καθήκοντα για να παρενοχλήσει την Τουρκία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι αμέσως μετά το κλείδωμα από την Ελλάδα στα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, δόθηκε η απαραίτητη απάντηση και τα ελληνικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε από την πλευρά του σε διπλωματικές πρωτοβουλίες. σημειώνοντας ότι μια τέτοια παρενόχληση είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της συμμαχίας, καθώς και ότι η Ελλάδα επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση.

Έκτακτο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σε έκτακτο διάβημα για τις υπερπτήσεις προχωρά το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ.  Πάγια τακτική του ΥΠΕΞ είναι η απάντηση με διπλωματική νότα σε κάθε παρόμοια πρόκληση.

78 παραβιάσεις και σκληρές αερομαχίες την Τρίτη

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση πάνω από το Αιγαίο και σήμερα Τρίτη ήταν μία δύσκολη μέρα με μαζικές παραβιάσεις, υπερπτήσεις και σκληρές αερομαχίες. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, συνολικά καταγράφηκαν 78 παραβιάσεις. Η Τουρκία έστειλε πάνω από το Αιγαίο όλους του τύπους αεροσκαφών που διαθέτει για να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ 15 μαχητικά της ήταν οπλισμένα. Οι παραβιάσεις έχουν ως εξής:

  • ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 11 (1x2 F-4, 9x2 F-16, 1x3 F-16)
  • ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (2 UAV, 1 ATR-72, 1 CN-235)
  • ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 27
  • ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 15
  • ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 20
  • ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 78 (42 από τα UAV, 36 από τα μαχητικά)
  • ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 8
  • ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Δύο από τις παραπάνω παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. Φυσικά όμως, όσο η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ατυχήματος.

Έκτακτα μέτρα αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για τη θωράκιση του Έβρου

Έκτακτα μέτρα για την περαιτέρω θωράκιση του Έβρου αποφασίστηκαν στο ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Αυγούστου. Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προέδρευσε επιδείχθηκαν συγκεκριμένοι χάρτες για να του εξηγήσουν οι επιτελείς και οι αρμόδιοι υπουργοί, τι ακριβώς συμβαίνει στα χερσαία σύνορα της χώρας, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει ένα νέο «παιχνίδι πίεσης» εργαλειοποιώντας ξανά το μεταναστευτικό. Έτσι αποφασίστηκε επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει ακόμα «πράσινο φως» για να δοθούν κονδύλια προκειμένου να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, επομένως η επέκταση του φράχτη αναμένεται να γίνει τμηματικά με εθνικούς πόρους.

Τι αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ

Αναλυτικότερα, η σταδιακή επέκταση του φράχτη στον Έβρο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επέκταση θα γίνει κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα στην περιοχή του Έβρου ενώ κάμερες και μέσα που εκπέμπουν ηχητικά σήματα θα τοποθετηθούν όπου δεν υπάρχουν ήδη και αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι το τρίμηνο,  από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 οι ροές μεταναστών στην χώρα ήταν υπερδιπλάσιες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, πέρασαν σε ελληνικό έδαφος από τα θαλάσσια ή τα χερσαία σύνορα 4.126 άνθρωποι.

Ντοκουμέντα του OPEN: Παράτυποι μετανάστες στοιβαγμένοι σε καρότσα φορτηγού

Την ίδια ώρα ρεπορτάζ του OPEN δείχνει απόπειρες παράτυπων μεταναστών να π[εράσουν στον Έβρο με τη βοήθεια Τούρκων διακινητών. Πρόκειται για καθημερινές εικόνες που σημειώνονται κοντά στα σύνορα τα οποία δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς η Τουρκία εργαλειοποιεί με κάθε τρόπο το μεταναστευτικό και δημιουργεί συνθήκες έντασης.

Σε βίντεο φαίνεται ομάδα νεαρών μεταναστών, μόλις έχει διασχίσει τον ποταμό και κάνει στάση σε ρέμα του άξονα Μάνδρας-Σουφλίου. Κρύβονται κάτω από θάμνους και αναμένουν τον διακινητή, που θα τους προωθήσει στην ενδοχώρα. Τρεις ώρες αργότερα στην Εγνατία Οδό, λίγο πριν την Αλεξανδρούπολη, το βανάκι του διακινητή γίνεται αντιληπτό από τους συνοριοφύλακες. Άμεσα ξεκινά καταδίωξη.

«Είναι μια τακτική που ακολουθεί ο Ερντογάν συνέχεια και κρίνει εκείνος την χρονική στιγμή που θέλει να ασκήσει πίεση στην χώρα μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για του δικούς του λόγους να εργαλοποιεί αυτούς τους ανθρώπους», σημειώνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Ιωάννης Μαυρίδης.

Οι διακινητές, μάλιστα, βρίσκουν συχνά ευφάνταστους τρόπους για την προώθηση των παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας μας. Σε φωτογραφικό ντοκουμέντο διακρίνονται δεκάδες μετανάστες στοιβαγμένοι στο πάτωμα καρότσας φορτηγού.

Ο Δημήτρης Δερβεντλής, αντιπρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Έβρου δηλώνει στο OPEN: «Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολα περιστατικά επί της εθνικής οδού. Οχήματα τα οποία οδηγούν ανήλικα παιδιά και γενικότερα αλλοδαποί που δεν έχουν οδηγική συμπεριφορά. Βλέπουμε περιστατικά με κρύπτες. Επομένως όλα όσα διαχειριζόμαστε είναι δύσκολα περιστατικά».

Τον τελευταίο μήνα οι απόπειρες παράνομης εισόδου από τα βόρεια σύνορα της χώρας έχουν αυξηθεί, με τους τοπικούς φορείς να στέκονται στην ανάγκη επέκτασης του φράχτη, η οποία καια αποφασίστηκε. Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου τονίζει: «Εμείς θέλουμε είτε να στελεχωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες, είτε όντως όπως εξήγγειλε ο υπουργός να γίνει αυτός ο φράχτης ο οποίος σίγουρα θα σταματήσει αυτές τις ροές και θα μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τα σύνορα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου 2022 παρατηρείται αύξηση 58,7% στις συλλήψεις μη νόμιμων μεταναστών και διακινητών συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΈβροςτουρκικές υπερπτήσειςειδήσεις τώραελληνοτουρκικάΤουρκίαμεταναστευτικόΚΥΣΕΑ