Πολιτική|27.09.2022 15:59

Διπλό ράπισμα από ΕΕ και ΗΠΑ στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις: Η κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Newsroom

Σε πλήρη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων προχωρούν Ευρώπη και ΗΠΑ, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει σε όλα τα επίπεδα, συντηρώντας ένα πολεμικό κλίμα που ανεβάζει επικίνδυνα τις πιθανότητες για «ατύχημα». Η Αθήνα από την πλευρά της παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις διεθνοποιώντας το ζήτημα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις επιθέσεις.

«Χαστούκι» ΗΠΑ και ΕΕ σε Ερντογάν

Η Τουρκία απομονώνεται όλο και περισσότερο στη διεθνή σκηνή, κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί και από τα μηνύματα που έστειλαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες τόσο, οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ. Με φόντο τις προκλήσεις με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά και τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί στρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα. «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται» διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Η ΕΕ από την πλευρά της κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ένωσης και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών». Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Από την πλευρά της η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία την κλιμάκωση της έντασης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη, διαμήνυσε προς την Άγκυρα πως «πολλά λόγια είναι φτώχεια».

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις «κόκκινες γραμμές της», όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνεχίζει την ακραία ρητορική ο Ερντογάν

Αιχμηρή απάντηση του Τούρκου προέδρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις δηλώσεις του στο υπουργικό Συμβούλιο. Ειδικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε -σχεδόν άμεσα- αιχμές για τις ΗΠΑ: «Δεν μας ενδιαφέρουν, δεν έχει κανένα νόημα για εμάς το ότι συσσωρεύονται στη δυτική Θράκη και στα νησιά όπλα γιατί η δύναμή μας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτά».

«Αλλά σας υπενθυμίζουμε ότι αυτό ισοδυναμεί με συγκεκαλυμμένη κατοχή», τόνισε, ενώ από χθες απευθύνεται στον ελληνικό λαό θέλοντας αν πει ότι «οι ΗΠΑ κάνουν εισβολή και κατοχή στη χώρα σας».

Στη σημερινή ομιλία του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το OPEN, αναφέρθηκε και πάλι στο στρατόπεδο του Λαυρίου, λέγοντας πως «οι τρομοκράτες προστατεύονται σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, ειδικά στην Ελλάδα και στο στρατόπεδο του Λαυρίου». Μάλιστα, τη Δευτέρα υπήρξαν και δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που έγραφαν για «δεύτερο στρατόπεδο στην Ελλάδα όπου εκπαιδεύονται Κούρδοι μαχητές».

«Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ίση μας»

Ακραία επίθεση διανθισμένη με προκλήσεις και ιστορικές αναφορές εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του και τη Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «προβοκάτσιες της Ελλάδας», ενώ υπενθύμισε το «τίμημα που πλήρωσε» η χώρα μας, «πριν από έναν αιώνα».

Ειδικότερα ο Ερντογάν σημείωσε: «Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εκφράσαμε τη θέση μας για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και για πολλά ζητήματα.  Ενώ καταβάλλουμε ειλικρινείς προσπάθειες για να τερματίσουμε τις εντάσεις, παρακολουθούμε τις πολιτικές της Ελλάδας που μυρίζουν πρόκληση και προβοκάτσια. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ίση μας στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κύριος λόγος για όσους προκαλούν και ενθαρρύνουν τους Έλληνες πολιτικούς είναι να αποτρέψουν το μεγάλο και ισχυρό πρόγραμμα της Τουρκίας τρώγοντας τον χρόνο μας, την ενέργεια και την προσοχή της χώρας μας. Ας θυμηθούν το τίμημα που πλήρωσαν πριν έναν αιώνα».

Σημείωσε δε πως «όσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό».

«Το ίδιο και όσοι σήμερα δολοφονούν τα παιδιά στην ανατολική Μεσόγειο θα κληθούν αργά ή γρήγορα να δώσουν εξηγήσεις. Η στρατιωτική απόβαση που αποτελεί κατοχή σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να ενοχλούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς. Απειλούν στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό, όχι εμάς. Αυτή την ταινία την είδαμε στο παρελθόν», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ούτε οι εξοπλισμοί ούτε οι πολιτικές και οικονομικές στηρίξεις είναι αρκετές να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας, αλλά αρκούν να σύρουν την Ελλάδα στο βάλτο. Δεν θα φτάσουν στο επίπεδό μας με αυτή τη στήριξη. Δεν θα υποχωρήσουμε το λέμε ξεκάθαρα».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣτέιτ ΝτιπάρντμεντΗΠΑειδήσεις τώρα