Πολιτική|11.11.2022 14:16

Τουρκία: Νέες κατηγορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά της Ελλάδας για απωθήσεις μεταναστών

Μαρία Ζαχαράκη

Την Ελλάδα κατηγόρησε και πάλι για τις απωθήσεις προσφύγων/μεταναστών στον Αιγαίο, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τσατακλί.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «Έργου τεχνικής βοήθειας για την ενίσχυση του ρόλου του Θεσμού του Διαμεσολαβητή στην προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τσατακλί  δήλωσε για την πρακτική «push backs» της Ελλάδας ότι το 2020-2022, δηλαδή τα τελευταία 3 χρόνια, «118 μετανάστες ρίχτηκαν στη θάλασσα χωρίς κανένα μέσο μεταφοράς. Δεν υπήρχε βάρκα ή οτιδήποτε άλλο, τους πέταξαν στη θάλασσα. Οι 14 από αυτούς πέθαναν. Η Τ/ακτοφυλακή διέσωσε τους υπόλοιπους. Και υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούνται».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προχώρησε και σε έμμεσες παραινέσεις προς την Ελλάδα, λέγοντας «γι' αυτό λέμε ας εργαστούμε σύμφωνα με το νόμο, ας τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις και ας μη χάσουμε τον έλεγχο της ανθρωπιστικής διάστασης. Ας μην παραβιάζουμε τις αξίες που δηλώνουμε οι ίδιοι, θα χάσουμε την αξιοπιστία μας, τότε κανείς δεν θα σας πιστεύει. Ορισμένες έννοιες είναι πολύ κρίσιμες, πολύ ζωτικής σημασίας. Όταν καταστραφούν, χάνετε μια κοινή ομιλούμενη γλώσσα. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και πάλι ότι αυτό το έργο είναι ζωτικής σημασίας».

Την ίδια ώρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», παραθέτει νέα στοιχεία για φερόμενες απωθήσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία η τουρκική ακτοφυλακή σε 10 μήνες διέσωσε 18.487 παράτυπους μετανάστες, που άφησε η Ελλάδα να πεθάνουν στο Αιγαίο.

  • Οι ομάδες του τουρκικού Λιμενικού Σώματος διέσωσαν 18.487 παράτυπους μετανάστες που απωθήθηκαν στα Δαρδανέλια, το Μπαλικεσίρ, τη Σμύρνη, το Αϊδίνιο και τη Μούγλα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Οκτωβρίου 2022.
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός απωθήσεων σημειώθηκε τον Αύγουστο με 3.259 παράτυπους μετανάστες.
  • Την ίδια περίοδο, 11.541 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν από το Λιμενικό Σώμα, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό.
  • Και πάλι σε αυτή τη χρονική περίοδο βρέθηκαν οι σοροί 18 παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο. Επιπλέον, παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές 111 διακινητές μεταναστών.

Ορισμένοι από τους μετανάστες, δήλωσαν ότι τους πήραν τα τιμαλφή τους, αφού τους χτύπησαν και τους έριξαν στη θάλασσα με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαεπαναπροωθήσειςελληνοτουρκικάειδήσεις τώραΕλλάδαμετανάστεςελληνοτουρκικές σχέσεις