Πολιτική|13.12.2022 06:00

Ετοιμάζει επιθετική ενέργεια ο Ερντογάν; Τα διπλά «πυρά» κατά Ελλάδας και η προειδοποίηση Ακάρ - Το κλίμα στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Με διπλή επίθεση της Τουρκίας προς την Ελλάδα ξεκίνησε και αυτή η εβδομάδα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει πυραύλους στην Αθήνα και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προειδοποιεί ότι αν η Ελλάδα θέλει το καλό της, «ας σταματήσει τα λάθη που κάνει».

Με λίγα λόγια, λένε και οι δύο στην Ελλάδα «καθίστε φρόνιμα, γιατί...». Πρόκειται, μάλιστα, για δηλώσεις πολύ ηχηρές και εντυπωσιακές που κάνουν «ντόρο» ακόμα και στην Τουρκία. Ωστόσο, το ερώτημα που εγείρεται είναι: το εννοεί όταν το λέει ένας ηγέτης μίας χώρας προς μία άλλη;

Αυτό συζητείται πλέον και στην Τουρκία. Κάποιοι λένε ότι προετοιμάζει το κλίμα, κάποιοι άλλοι λένε κάθετα ότι «όχι» και πως είναι μόνο ρητορική για να δείξει η Άγκυρα στην Ελλάδα τις «κόκκινες» γραμμές της.

Και η Άγκυρα «επιτρέπει» το ερώτημα αυτό να αιωρείται επίτηδες, με στόχο να προκαλέσει έναν πόλεμο νεύρων και μία κατάσταση φόβου στον αντίπαλο, ώστε να λειτουργήσει όλη αυτή η ρητορική αποτρεπτικά προς την Ελλάδα.

«Το μόνο που κάνει ο Ερντογάν είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος»

Επίσης, στην Τουρκία κάποιοι λένε «όχι, δεν έχει σκοπό να κάνει κάποια κίνηση ο Ερντογάν σε μία τέτοια συγκυρία», λίγο πριν τις εκλογές.

Ο Ερντογάν το μόνο που κάνει είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος στην Ελλάδα και μία άσκηση πίεσης ουσιαστικά στις ΗΠΑ. Στόχος η Αμερική να σταματήσει από τη μία να υποστηρίζει τόσο την Ελλάδα και από την άλλη να σκεφτεί και την Τουρκία ως σύμμαχο και να δώσει και σε εκείνη ένα κομμάτι της «πίτας» -όπως είναι τα F-16.

Τουρκίαειδήσεις τώραΧουλούσι Ακάρελληνοτουρκικάτουρκική προκλητικότητα