Πολιτική|07.02.2023 12:58

Live η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Newsroom

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Δείτε live την ομιλία του:

 

Ο κ.Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον τουρκικό και τον συριακό λαό για την τραγωδία που βιώνουν μετά τον καταστροφικό σεισμό, σημειώνοντας ότι «η πατρίδα μας και ο λαός μας, θα είναι δίπλα στους γείτονές μας που δοκιμάζονται»

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, πως «ανέβηκε στο βήμα για να εξαπολύσει επίθεση σε πολιτικούς αντιπάλους και να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις στα προεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης. (…) Και αναρωτιέμαι: Ως πότε θα βάζετε τις ένοπλες δυνάμεις και τα εθνικά μας θέματα στην αρένα της μικροκομματικής εκμετάλλευσης, ως πότε θα παριστάνετε το μπροστά της εθνικής άμυνας και τον πατριώτη και να κουνάτε το δάχτυλο τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να «αφήσει την υποκρισία». Τον κατηγόρησε ότι αφήνει υπονοούμενα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του είναι μειοδότες, όταν στη Συμφωνία των Πρεσπών «που ήταν εθνικά επωφελής», «εσείς χέρι-χέρι με αυτούς που τώρα λέτε ότι θέλετε να αποκλείσετε από την κοινοβουλευτική διαδικασία, μας αποκαλούσατε εθνικούς μειοδότες και μετά κάνατε στροφή 180 μοιρών».

«Θεωρείται τον εαυτό σας προστάτη των ενόπλων δυνάμεων. Αλήθεια, από την πολλή προστασία είχατε καλωδιωμένος τους αρχηγούς;. Πατερούλης και μεγάλος αδερφός ταυτόχρονα. Αφήστε τις κορώνες μετά απ' όλα όσα έχουν και στο φως. Αφήστε την υποκρισία για το πόσο πολύ πατριώτης είστε εσείς και πόσο ανθέλληνες είμαστε εμείς» συνέχισε ο κ. Τσίπρας κλιμακώνοντας την κριτική του.

«Την ίδια στιγμή που έχετε υπογράψει εξοπλισμούς 15 δισ. ευρώ δεν έχετε μέχρι σήμερα εδώ και τέσσερα χρόνια δώσετε ούτε 1 ευρώ για την μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος. Φέρνετε σήμερα προεκλογικά ένα επίδομα που αφορά μόνο ένα κλάδο τα υπόλοιπα είναι υποσχέσεις που ακούσαμε», συνέχισε.

Κλιμακώνοντας τα πυρά του, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε: «Όταν πήγατε πριν από μία βδομάδα στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία τι ακριβώς επιθεωρήσατε; Μήπως τα F-16 που αναβαθμίστηκαν από τη δική μας κυβέρνηση; Γνωρίζετε αλήθεια αν σε αυτή τη συμφωνία στην οποία κάνατε κριτική έχει παραγωγή στην Ελλάδα; Όλα εδώ κατασκευάζονται. Γνωρίζετε αν εσείς δικιά σας συμφωνία -που δεν είναι διακρατική συμφωνία- παρέχει τη δυνατότητα έστω και μια βίδα για τα Rafale να μπει. Όχι ούτε μία»

«Μιλάτε για εκτροπή, εσείς που παρακολουθούσατε το μισό πολιτικό σύστημα;»

Τοποθετούμενος απέναντι στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη περί «εκτροπής» με φόντο την απόφαση για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Είναι πράγματι οξύμωρο να ανεβαίνετε εσείς σε αυτό το βήμα που δεν έχετε δώσει μία εξήγηση. Τα πειστήρια του εγκλήματος ευρέθησαν και δεν έχετε δώσει μία εξήγηση στο κοινοβούλιο, στον ελληνικό λαό στους βουλευτές της νέας Δημοκρατίας. Μία απάντηση θα δώσετε; Εσείς που μιλούσατε για εκτροπή που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα την ηγεσία του στρατεύματος; Αλήθεια εσείς μιλάτε για εκτροπή».

«Και ποια είναι η εκτροπή; (…). Σε όλα τα κοινοβούλια και σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες γνωρίζετε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν τέσσερις επιλογές: Την υπερψήφιση, την καταψήφιση, το παρών και την αποχή. Εμείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μέγιστη εκτροπή από την συνταγματική τάξη επιλέγουμε να απέχουμε για να μην νομιμοποιήσουμε ούτε 1η την παραμονή σας στην θέση του πρωθυπουργού μετά από αυτές τις μείζονες αποκαλύψεις», συνέχισε.

«Ο αείμνηστος πατέρα σας έκανε εκτροπή στον προϋπολογισμό του 1989 όταν αποχώρησε από την διαδικασία για να μη νομιμοποιεί την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου; Ή μήπως έκανε εκτροπή ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1982;», διερωτήθηκε.

«Σας τάραξε ότι ένα από τα τραγούδια ήταν διασκευασμένο σε σύγχρονη εκδοχή ο ύμνος του ΕΑΜ: Να σας θυμίσω κύριε Μητσοτάκη για να θυμούνται οι παλιότεροι αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι ότι η εθνική αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982. Το ΕΑΜ είναι κομμάτι της εθνικής μας αντιστάσεις, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει. Αλλά τότε αποχώρησε ο Ευάγγελος Αβέρωφ θα φέρω όταν ψηφιζόταν. Αυτό θέλετε να μιμηθείτε εκεί γυρνάτε εκεί γυρνάτε στην εποχή του μετεμφυλιακού διχασμού», συνέχισε.

«Σας ενοχλεί που επιλέξαμε αυτή την θεσμική στάση για να δείξουμε ότι εμείς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε μια κυβέρνηση που δεν έδωσε εξηγήσεις για το ότι παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα», σημείωσε και συνέχισε:

«Αν λοιπόν τόσο πολύ σας προβληματίζει, σας υπόσχομαι κύριε Μητσοτάκη μόλις ανέβετε σ' αυτό το βήμα και απαντήσετε για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον αρχηγό του ΓΕΣ, για ποιον λόγο παρακολουθούσατε τον κύριο Ανδρουλάκη, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μόλις δώσετε εξηγήσεις σας υπόσχομαι θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο. Δώστε όμως εξηγήσεις όχι να κουνάτε δάχτυλο σε μας!»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΒουλή