Πολιτική|07.02.2023 12:38

Οικονόμου: Δεν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Newsroom

Διαψεύδει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συμμετοχή του πρώην Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν υπάρχει τέτοιου είδους σκέψη ή πρόθεση», απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην ανταπόκριση της Ελλάδας για βοήθεια στην Τουρκία και την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν:

«Τα όσα βλέπουμε μας έχουν συγκλονίσει με τις απώλειες ανθρώπων και με τις υπεράνθρωπες για να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας τον κ. Ερντογάν στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη θλίψη του για τις καταστροφές που επέφεραν οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία και μετέφερε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια τόσο της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Επανέλαβε ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πλέον της ομάδας που ήδη βρίσκεται στη γειτονική χώρα- προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού. Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια που παρέχει η χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να παράσχει βοήθεια και έχει αποσταλεί ομάδα 21 Ελλήνων πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ μαζί με ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικός στις υποστυλώσεις κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας», είπε. 

Εθνικό Σχέδιο για την Αστεγία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας πως «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει καταρτίσει και δρομολογεί Εθνικό Σχέδιο για την Αστεγία. Στόχος του Σχεδίου είναι αφενός η ενίσχυση και επέκταση των πολιτικών πρόληψης της αστεγίας και αφετέρου η στοχευμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης σε κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγαση. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η καθολική και μόνιμη αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων για όλο τον πληθυσμό της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων σε αυτή την πρώτη φάση θα είναι 5.700 νοικοκυριά και το συνολικό κόστος της πρωτοβουλίας εκτιμάται στα 72 εκατ. ευρώ. Το Σχέδιο αναπτύσσεται σε 7 άξονες: Αναφέρω ενδεικτικά τις πολύ σημαντικές 3 δράσεις που περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας:

Η πρώτη δράση είναι το πιλοτικό πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας, που θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα υλοποιηθεί αρχικά στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη δράση είναι η επέκταση προγράμματος Κοινωνικής Κατοικίας και σε άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας, μέσω της ένταξης στο ΕΣΠΑ με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των κατοικιών και των περιοχών υλοποίησης.

Και η τρίτη δράση είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη», με στόχο τη διάθεση τουλάχιστον 1.000 ιδιωτικών κατοικιών ως κοινωνικές κατοικίες σε τουλάχιστον 3.000 νέους ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά τον επόμενο μήνα και βασίζεται, κατ' αρχάς, στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα ανά την Ελλάδα και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δαπανών για ενοίκια και επισκευές των ακινήτων, ενώ οι Δήμοι μεταξύ άλλων θα εξετάζουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, θα προτείνουν κατάλληλα διαθέσιμα ακίνητα για την ένταξη στο πρόγραμμα, θα καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες, ενώ θα μεριμνούν και για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής». 

Εφαρμογή προειδοποίησης παγετού

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους έρχεται να βοηθήσει στην αναβάθμιση και της γεωργικής μας παραγωγής, η οποία είναι πυλώνας της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας σε μια εποχή που επικρατεί παγκόσμια κρίση και αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την επισιτιστική αλυσίδα και τα διατροφικά αγαθά», επισήμανε. 

«Ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα παρέχει δωρεάν στους αγρότες την πληροφόρηση έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού, αποτελεί η εφαρμογή προειδοποίησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Μ.Υ. και τον ΕΛΓΑ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο «cloud» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις μέρες ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Θέλω να σημειώσω ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ», συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

Για την τροπολογία για το μπλόκο του Κασιδιάρη 

Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία «που καταθέσαμε στη Βουλή και θα ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλειά της η τροπολογία που στόχο έχει να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο, ως κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, εγκληματικές οργανώσεις. Η νέα ρύθμιση δεν έρχεται ούτε ξαφνικά ούτε σε νομικό κενό, αλλά ως επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της Πολιτείας να διασφαλιστεί και να εγγυηθεί τη Δημοκρατία. Στόχος της νέας διάταξης είναι να θέσει τις προϋποθέσεις, ώστε εγκληματικές οργανώσεις να μην ανακηρύσσονται από τον Άρειο Πάγο ως κόμματα και να μην συμμετέχουν σε καμιά περίπτωση στις εκλογικές διαδικασίες. Η διάταξη σε καμιά περίπτωση δεν εισέρχεται σε κυνήγι αναζήτησης ιδεολογικών ή πολιτικών κινήτρων των κομμάτων.

Η Δημοκρατία μας ως Πολίτευμα, είναι ένα Πολίτευμα ανοχής, δεν πρέπει όμως να είναι αφελής. Οφείλουμε όλοι με συναίνεση, με συνεργασία, με ειλικρίνεια, να παράσχουμε στη Δημοκρατία μας όλα τα εργαλεία που απαιτούνται προκειμένου να απομονώσουμε όσους θέλουν να ενδυθούν το μανδύα πολιτικού κόμματος, ενώ επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από παρά μέλη, επικεφαλής και εργαλεία εγκληματικής οργάνωσης. Η Δημοκρατία δεν είναι Πολίτευμα άνευ προϋποθέσεων, από τη φύση της και την ιστορία της, και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Και έχουμε σήμερα την ιστορική, πολιτική, θεσμική ευθύνη και ταυτόχρονα τη θεσμική συνείδηση να προστατεύσουμε το Πολίτευμά μας: Συνταγματικά και αποτελεσματικά.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μία στιγμή κατά την οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος οφείλει συντεταγμένα να σταθεί απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις. Και δεν χωρούν ούτε εξαιρέσεις ούτε προσχηματικές διαφωνίες. Η Δημοκρατία χρειάζεται θεσμική οχύρωση για να παραμείνει ακμαία και ισχυρή απέναντι σε κάθε επίβουλο». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΓιώργος ΚαρατζαφέρηςΓιάννης ΟικονόμουΝέα Δημοκρατία