Πολιτική|24.04.2023 20:53

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς - Tι είπε για την Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κανάλι TV100 αναφέρθηκε στα προβλήματα με την Ελλάδα και είπε τα εξής:«Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν "ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες". Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε "τον παραβιάσατε".

Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι "είναι δικές μας". Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι "δικές μας" και τότε ξεσπάει ένταση.

Πέρυσι, όπως γνωρίζετε, στις 14 Μαρτίου, ο πρόεδρός μας είχε ένα γεύμα με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά από αυτό το γεύμα είπε: "Ας ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ μας, ας μην εμπλέκουμε άλλες χώρες ανάμεσά μας", δηλαδή ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο, είτε να γίνει αυτό με διπλωματία, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε μέσω δικαστηρίου. Μιλάω για πέρυσι. Αλλά όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις εναντίον για τα F-16 μας, ο πρόεδρός μας -αναπόφευκτα- θύμωσε.

Τώρα, με το σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση... Να σήμερα πάλι, λες και είναι δική τους δουλειά να ασχολούνται, και η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Άμυνας έκαναν δηλώσεις για τη λεγόμενη "γενοκτονία". Ο υπουργός Άμυνάς τους επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις. Όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα τρωγόμαστε, όπως το θέτετε, σαν τους παπάδες και άλλοτε θα υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα».

Αρμενική Γενοκτονία

Αναφορικά με την Αρμενική γενοκτονία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε μέσω Ελλάδας..., κατηγορώντας τους Έλληνες για απεχθείς ενέργειες στην Κύπρο, που οδήγησαν στην ‘επέμβαση’.

«Για παράδειγμα, όταν σπούδαζα οικονομολόγος στο LSE, οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες στη σχολή ψήφιζαν για το αν η Τουρκία έχει δίκιο ή άδικο στην Κύπρο. Ήταν 300 άτομα κι εμείς συνολικά 40, οπότε πάντα έλεγα ότι δεν είναι έτσι, ας κάνουμε μια κουβέντα, ας το συζητήσουμε, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, και το δέχτηκαν. 3 μέρες πριν από τη συζήτηση, οι Έλληνες είπαν ότι δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Κι εγώ είπα, δεν ετοιμαζόμαστε για πόλεμο, άλλωστε μόνο τις ιδέες μας θα καταθέσουμε. Μετά επέστρεψα στη Φοιτητική Ένωση, δεν υπήρχε λόγος για ψηφοφορία έτσι, δηλαδή το αποτέλεσμα είναι ήδη ξεκάθαρο εδώ, αριθμητικά. Κοιτάξτε, δεν μπόρεσαν καν να προσέλθουν στη συζήτηση για το θέμα της γενοκτονίας σε αυτή την ιστορία, οπότε είναι εξαιρετικά λάθος οι πολιτικοί να γίνονται διαιτητές», δήλωσε καταλήγοντας στο ότι «στην ιστορία της Τουρκίας δεν υπάρχει γενοκτονία. Κατακτήσαμε και κυβερνήσαμε παντού, αλλά με καλό τρόπο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικές σχέσειςελληνοτουρκικάΜεβλούτ Τσαβούσογλουεκλογές 2023Τουρκίαεκλογές Τουρκία