Πολιτική|03.05.2023 07:10

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης εστιάζει στην αυτοδυναμία και βάζει τα διλήμματα προς τις κάλπες - Τι λέει για ΠΑΣΟΚ και επόμενη ημέρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης βάζει εμφατικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που εστιάζει στην ανάγκη να υπάρξει σαφές μήνυμα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Από την Νέα Δημοκρατία «βλέπουν» και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και εστιάζουν στον στόχο της αυτοδυναμίας, ωστόσο, αναγνωρίζουν πως η κάλπη της απλής αναλογικής είναι η κρισιμότερη. Εκεί άλλωστε θα φανεί η δυναμική των κομμάτων και θα κριθεί και η μάχη των εντυπώσεων.

Για την ανάγκη να υπάρχει νίκη της Νέας Δημοκρατίας με «καθαρή διαφορά» έκανε λόγο σε συνέντευξη του στο Open ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επιδιώκουν μια καλή επίδοση στην κάλπη της απλής αναλογικής προκειμένου να πάνε με «αέρα» σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (στην οποία με βάση τον εκλογικό νόμο προβλέπεται bonus για το πρώτο κόμμα).

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την Νέα Δημοκρατία είναι πως σε μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων χρειάζεται να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Και αυτό ακριβώς θα τονίζεται μέχρι τις εκλογές με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων, που δεν θέλουν περιπέτειες την επόμενη ημέρα.

Στην ανάγκη μονοκομματικών σταθερών κυβερνήσεων αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους εκλεγμένους με την Νέα Δημοκρατία βουλευτές». Από το κυβερνών κόμμα εντείνεται η προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και η προσοχή στρέφεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα κεντρώο κοινό που παραμένει αναποφάσιστο λίγο πριν τις κάλπες.

«Φλερτ» υπάρχει προς κεντρώους ψηφοφόρους -για παράδειγμα σε όσους ταλαντεύονται στο να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ - τους οποίους το κυβερνών κόμμα θέλει να προσεγγίσει με ένα αφήγημα σταθερότητας την επόμενη ημέρα. Το βάρος πέφτει κυρίως προς το κοινό με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, στο οποίο επιχειρείται μία «γαλάζια» προσέγγιση με αναφορές στην περίοδο του 2015.

Μετά το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη αυτό που τονίζεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι πως δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ο «άγνωστος Χ». Παράλληλα επισημαίνονται και οι διαφορές που υπάρχουν σε μια σειρά θεμάτων, με στόχο την συσπείρωση της γαλάζιας βάσης και την προσέλκυση των αναποφάσιστων.

Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα με τα οποία υπάρχει διαφορετική οπτική με το ΠΑΣΟΚ, όπως ζητήματα που σχετίζονται με το άρθρο 16 (για τη δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων) αλλά και την αξιολόγηση στο δημόσιο. Από την Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά θέλουν να ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, μία συζήτηση που σε μεγάλο βαθμό είχε κυριαρχήσει στις εκλογές του 2019 και είχε συμβάλει στην γαλάζια εκλογική νίκη.

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Στην αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος για την τετραετία 2023 - 2027 εστιάζει το κυβερνών κόμμα και ήδη είναι σε εξέλιξη εκδηλώσεις με θεματικές ενότητες. Η αρχή έγινε χθες από την υγεία και θα ακολουθήσει το Σάββατο εκδήλωση για την οικονομία. Άλλωστε από τη Νέα Δημοκρατία στο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία γίνεται αναφορά στην αύξηση των μισθών, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, στην στήριξη των συνταξιούχων κ.α.

Παράλληλα θα ακολουθήσει ένα μπαράζ περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη με στοχευμένες επισκέψεις τόσο σε γείτονες της Αττικής (σήμερα θα επισκεφθεί τον Πειραιά) όσο και σε περιφέρειες όλης της χώρας (σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα είναι επισκέψεις σε Κεφαλονιά, Πάτρα, Χαλκίδα, Άρτα, Θεσσαλονίκη κ.α.). Από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να συσπειρώσουν ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος, ώστε να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής.

Τι λένε οι «γαλάζιοι» μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Για μια ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου κάνουν λόγο από την «γαλάζια» πλευρά. Χθες σε δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σημείωσε πως «η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποκλείσει από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη αποτελεί πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης, που πρώτη τάχθηκε και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας».

Από την κυβερνητική πλευρά υπενθυμίζεται πως: κατατέθηκε υπόμνημα 300 σελίδων στον Άρειο Πάγο, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αποδεικνύει τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος. Ασκείται δε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 πως «βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023εκλογέςΝέα Δημοκρατίααπλή αναλογικήειδήσεις τώρα