Πολιτική|20.06.2023 07:18

Εκλογές 2023: Η ΝΔ «πήρε το μάθημά της» για τη Ροδόπη - Πώς «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρση Κατραντζή και τα «πολιτικά παιχνίδια Μητσοτάκη»

Βούλα Κεχαγιά

Για την Κουμουνδούρου οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της Ροδόπης που ανάγκασαν τελικώς τη ΝΔ να αποσύρει έναν δικό της υποψήφιο μειονοτικό βουλευτή συνιστούν «ένα μάθημα που πήρε το κόμμα του κ. Μητσοτάκη» αλλά και την απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν θα γίνει ένας βολικός πολιτικός αντίπαλος.

Εκλογές 2023: Τι λένε επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ για τη μουσουλμανική μειονότητα

Η αποκάλυψη που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου για τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ Μουσταφά Κατραντζή, με βάση ενημερωτικό έγγραφο της ΕΥΠ που τον χαρακτήριζε στρατευμένο από την Άγκυρα, οδήγησε μία ημέρα αργότερα στην αναγκαστική επί της ουσίας αποπομπή του μειονοτικού υποψηφίου από τα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Επί της ουσίας όμως, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία απέδειξε ότι ο κ. Μητσοτάκης επεχείρησε πολιτικά παιχνίδια με το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ζητώντας δηλώσεις εθνικοφροσύνης από δύο υποψηφίους μειονοτικούς του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που το σημείωμα της ΕΥΠ που είχε στη διάθεσή του αναφερόταν και στον κ. Κατραντζή ο οποίος ωστόσο, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε μιλήσει σε τουρκική εφημερίδα για Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

«Έβαλε την ΕΥΠ του Predator να μάς υποδείξει ποιον πρέπει να έχουμε και ποιον όχι στα ψηφοδέλτιά μας. Δεν πρόσεξε όμως τις λεπτομέρειες. Γιατί στο έγγραφο που μάς έστειλε φαίνεται ξέχασαν να σβήσουν την αναφορά στο δικό τους υποψήφιο ως “στρατευμένο” στην Άγκυρα και το τουρκικό προξενείο», σχολίασε το βράδυ κατά την ομιλία του στα Γιάννενα ο Αλέξη Τσίπρας για να προσθέσει:

«Κι έτσι όλοι συνειδητοποιήσαμε πόσο υποκριτής, πόσο αδίστακτος και πόσο ανεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης». Σημείωσε επίσης με νόημα πως «χρεοκόπησε η απόπειρα του (προέδρου της ΝΔ) να μετατρέψει ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα της Θράκης σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αναμέτρησης μόνο και μόνο επειδή δεν ανέχεται μία “ροζ κουτσουλιά” στον μπλε χάρτη όπως τόσο αλαζονικά μάς είπαν».

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Mega και στο ερώτημα γιατί ο ίδιος δεν απέσυρε τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τα ψηφοδέλτιά του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σχολιάσει πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος που απέπεμψε τον Κατραντζή και μάλιστα εκ των υστέρων δεδομένου ότι έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια και επιπλέον λάθος για το λόγο τού ότι «δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να δημιουργούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας».

Κατά την ομιλία του στα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές και για το ΠΑΣΟΚ θυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το κόμμα που δεν συμπορεύτηκε ποτέ με τη Δεξιά, που δεν συμβιβάστηκε, δεν υποχώρησε, αλλά ανέλαβε τη δύσκολη δουλειά να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια στα οποία μάς καταδίκασαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε πως τα δύο συγκεκριμένα κόμματα δρουν τελικά και σήμερα ως συμπληρωματικές δυνάμεις και «όπως με την απλή αναλογική που την πολέμησαν και την αχρήστευσαν από κοινού δρουν ως συμπληρωματικές δυνάμεις με τη δηλωμένη πρόθεσή τους για αλλαγή του άρθρου 16 και την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Δεν κρύβονται».

Αναφορές έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και στο θέμα της ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά τις εκλογές: «Με ρωτάτε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί; Χθες! Όχι αύριο. Και αυτό σημαίνει ανανέωση σε όλα. Και στα πρόσωπα και στην εκφορά του πολιτικού λόγου», είπε στο Mega.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζωή ΚωνσταντοπούλουΣΥΡΙΖΑΚΚΕΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΜέΡΑ25εκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΓιάνης ΒαρουφάκηςΚόμμα ΝίκηΠλεύση ΕλευθερίαςΠΑΣΟΚΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΚυριάκος ΒελόπουλοςΕλληνική Λύση