Πολιτική|21.06.2023 07:11

Εκλογές 2023: Επιχείρηση συσπείρωσης του δεξιού κοινού από τη ΝΔ - Οι κινήσεις Μητσοτάκη για να μην υπάρξουν «διαρροές»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να βάλει «αναχώματα» σε τυχόν διαρροές και να συσπειρώσει πρωτίστως ένα δεξιό ακροατήριο που στις προηγούμενες κάλπες στράφηκε σε μικρότερα κόμματα θέλει η Νέα Δημοκρατία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην επόμενη Βουλή μπορεί να μπουν επτά κόμματα, ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί καθώς στα μικρότερα κόμματα παρατηρείται έντονη κινητικότητα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δίνουν βαρύτητα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου κόμματα που κινούνται στα δεξιά είχαν υψηλές επιδόσεις στις πρόσφατες εκλογές. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στο συγκεκριμένο κοινό κατά την διάρκεια της προεκλογικής ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, ενώ χθες έστειλε σαφή μηνύματα από την Χαλκιδική.

Εκλογές 2023: Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη Χαλκιδική

Ειδικότερα μίλησε για «κόμματα τα οποία ήταν παντελώς άγνωστα, επικαλέστηκαν το θρησκευτικό συναίσθημα και νομίζω ότι παραπλάνησαν κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίοι πίστεψαν ότι με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την πίστη τους, ψηφίζοντας ένα συγκεκριμένο μικρό κόμμα». Για να υπογραμμίσει πως « η Ορθοδοξία είναι πολύ μεγάλη για να φυλακίζεται στα όρια ενός κόμματος» και να προσθέσει πως «τα ζητήματα της Εκκλησίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο προεκλογικής κομματικής αντιπαράθεσης». Και έστειλε μήνυμα πως «τα εκκλησιαστικά να τα αφήσουμε έξω από τις πολιτικές διαφωνίες και να μην εμπλέκουμε σε καμία περίπτωση την Ορθοδοξία με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διακυβέρνηση του τόπου».

Να σημειωθεί πως η Νέα Δημοκρατία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Χαλκιδική, καθώς εκτιμά πως μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Α' Θεσσαλονίκης πήρε 34.15% (που είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που πήρε στην επικράτεια), ενώ υψηλές επιδόσεις είχαν τόσο η Ελληνική Λύση με 8.35% όσο και το κόμμα Νίκη με 4.58%. Την ίδια στιγμή στη Χαλκιδική πήρε 39.92% και έχει πιθανότητες αν αυξήσει το ποσοστό της να πάρει μία επιπλέον έδρα. Με την Ελληνική Λύση να είναι στο 6.79% και το κόμμα Νίκη να είναι στο 5.39%.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται πως θα είναι και στην επόμενη Βουλή, ενώ ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα που δείχνουν πως το κόμμα Νίκη κινείται πέριξ του 3% (και μένει να φανεί τι θα γίνει την Κυριακή των εκλογών).Υπενθυμίζεται πως το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή επηρεάζει και τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος. Για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σε μία επτακομματική Βουλή μπορεί να εκλεγούν 160 με 166 «γαλάζιοι» βουλευτές αλλά σε εξακομματική Βουλή μπορεί να φτάσουν τους 170.

Οι αναφορές στα εθνικά θέματα και τα πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ

Ψηλά στην ατζέντα είναι τα εθνικά θέματα και από την Νέα Δημοκρατία γίνεται αναφορά σε έναν «υπεύθυνο πατριωτισμό» με στόχο την προσέγγιση ενός παραδοσιακού «γαλάζιου» ακροατηρίου. Για την συνέχιση μιας «στιβαρής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «ένα από τα μεγάλα ζητήματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι ποιος θα διαχειριστεί τα εξωτερικά και αμυντικά ζητήματα της χώρας σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία».

Από την Πειραιώς εξαπολύουν πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ για θέματα όπως το μεταναστευτικό και χθες υπήρξαν νέες αναφορές. «Είναι πολύ λυπηρό αυτό το οποίο έγινε τις τελευταίες ημέρες με τη στοχοποίηση του Λιμενικού Σώματος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου. Και πραγματικά πολύ δυσάρεστο να βλέπουμε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα να αναπαράγονται από την επίσημη Τουρκία και από την τουρκική προπαγάνδα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το .. φλερτ στο κεντρώο κοινό.

Μπορεί η προσοχή της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την χρονική στιγμή να είναι εστιασμένη στο δεξιό ακροατήριο, ωστόσο στόχος είναι να μην υπάρξουν απώλειες από το κεντρώο κοινό. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται ψηφοφόροι που στο παρελθόν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ αλλά στις τελευταίες εκλογές στράφηκαν προς την Νέα Δημοκρατία. Στόχος είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να θεωρήσουν πως η γαλάζια αυτοδυναμία είναι δεδομένη και να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ για να το ενισχύσουν στη «μάχη» της κεντροαριστεράς.

«Στην κάλπη αυτή ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση» επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κοιτώντας προς το συγκεκριμένο ακροατηρίου. Με έμφαση να δίνεται στην παρουσίαση του προγράμματος της επόμενης τετραετίας και το βάρος να πέφτει τόσο σε μια οικονομική (καλύτεροι μισθοί κ.α.) όσο και σε μία κοινωνική ατζέντα (υγεία, παιδεία). Παράλληλα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει υπογραμμίσει πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική, στέλνοντας μήνυμα πως τα πολιτικά ανοίγματα θα συνεχιστούν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος ΑνδρουλάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΠλεύση Ελευθερίαςεκλογές 2023ΠΑΣΟΚΔημήτρης ΚουτσούμπαςΝέα Δημοκρατίααποτελέσματα εκλογών 2023Ελληνική ΛύσηΚΚΕΖωή ΚωνσταντοπούλουεκλογέςΚυριάκος ΒελόπουλοςΚόμμα ΝίκηΚυριάκος Μητσοτάκης