Πολιτική|25.06.2023 06:00

Εκλογές 2023 - Στόχος για το ΠΑΣΟΚ η «μεγάλη υπέρβαση» - «Κλειδί» η Αττική

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Η αλλαγή προς το καλύτερο είναι εδώ. Η ελπίδα είναι και πάλι εδώ». Τα λόγια του Κώστα Λαλιώτη δανείζονται «πράσινα» στελέχη, με αφορμή τη σημερινή εκλογική μάχη. Στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλος από το να διατηρήσει, αν όχι να αυξήσει, τις δυνάμεις του σε σχέση με την πρώτη κάλπη. Θυμίζουμε ότι την 21η Μαΐου είχε λάβει 11,5%, με τις δημοσκοπήσεις (στην πλειονότητά τους) να «μετρούν» περίπου στο ίδιο ποσοστό.

Εάν αυτές επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μια «δεύτερη νίκη» του κόμματος, καθώς πλέον θα υπάρχει η βάση ώστε να χτίσει το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες. Σε λίγο, άλλωστε, θα γίνουν τόσο οι αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και οι ευρωεκλογές (που ουσιαστικά σ΄ αυτές στοχεύουν). «Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (11,5%) ισοδυναμεί με μια δυναμική ώθηση, με ένα σαφές και ζωτικής σημασίας άλμα για την ύπαρξή μας, την προοπτική μας και τη στρατηγική μας. Ισοδυναμεί με μια μεγάλη υπέρβαση», τόνισε εξάλλου στην (σημαντική) του παρέμβαση ο Κώστας Λαλιώτης, δίνοντας το σύνθημα για την επόμενη ημέρα.

Εκλογές 2023: Στόχος για το ΠΑΣΟΚ η «Μεγάλη Υπέρβαση»

Στη Χαριλάου Τρικούπη στοχεύουν πλέον στη «Μεγάλη Υπέρβαση», δηλαδή την εξέλιξη του κόμματος ως πόλο στην κεντροαριστερά. Εξ΄ ου κιόλας από την πρώτη στιγμή ο Ν. Ανδρουλάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει παρακολούθημα είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που συνεχίζει να πιστεύει. Στα ηγετικά κλιμάκια θεωρούν ότι η αυτή η στρατηγική απόφαση συνετέλεσε ώστε να αυξηθούν οι δυνάμεις και να γίνει πραγματικότητα το ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Η «Μεγάλη Υπέρβαση» βάζει οριστικό τέλος στην «καλοσύνη των άλλων», που με τις μιντιακές σειρήνες τους καταδίκαζαν το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής στο ρόλο του κομπάρσου, στο ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου», στο ρόλο του «ιδανικού αυτόχειρα», έγραψε με νόημα ο κ. Λαλιώτης, θέση που εκφράζει απόλυτα την ηγεσία του κόμματος.

Κλειδί η Αττική

Σε κάθε περίπτωση κλειδί θεωρείται η Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ χάνει δυνάμεις σε σχέση με την περιφέρεια. Εφόσον καταφέρει τουλάχιστον να τις διατηρήσει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μπορεί να δουν ένα ποσοστό που ξεπερνά το 12%. Αν και δεν το… ομολογούν πλήρως ικανοποιημένοι θα ήταν με ένα 13%, δηλαδή ποσοστό που βρίσκεται στο άνω άκρο των δημοσκοπήσεων. Το «ταμείο» βέβαια θα γίνει και σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον εμφανής στόχος (όχι απαραίτητα βραχυπρόθεσμα) είναι η δεύτερη θέση.

Ζωή ΚωνσταντοπούλουεκλογέςΠΑΣΟΚΓιάνης ΒαρουφάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚόμμα ΝίκηΠλεύση ΕλευθερίαςΕλληνική Λύσηειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΒελόπουλοςΜέΡΑ25ΚΚΕΣΥΡΙΖΑΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Δημήτρης ΚουτσούμπαςΝίκος Ανδρουλάκηςεκλογές 2023