Πολιτική|25.06.2023 23:50

Εκλογές 2023: Ιστορικός θρίαμβος της ΝΔ και του Μητσοτάκη -Οκτώ κόμματα στη Βουλή – Δύσκολη η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Ιστορικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέγραψαν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών καθώς με ποσοστό 40,5% εξασφαλίζει 158 έδρες και καθαρή αυτοδυναμία. Παράλληλα, η ΝΔ αύξησε την απόστασή της από τον ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνοντας ρεκόρ διαφοράς με 23 μονάδες.

Μεγάλος χαμένος των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε δυνάμεις ακόμα και από τις εκλογές του Μάϊου, κατρακυλώντας στο 17,83%. Αποτέλεσμα της καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ η απώλεια 25 εδρών γεγονός που αφήνει εκτός Κοινοβουλίου πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ κατάφεραν να βελτιώσουν την επίδοσή τους ενώ σοκ προκαλεί η είσοδος του κόμματος Σπαρτιάτες με ποσοστό 4,68% εκλέγοντας 13 βουλευτές. Η νέα βουλή θα είναι οκτωκομματική καθώς Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας κατάφεραν να περάσουν το φράγμα του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή

Στις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ θα ανακοινωθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου και η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου. Ήδη, πάντως, έχουν αρχίσει οι πρώτες πληροφορίες για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Για δεύτερη φορά όλη η Ελλάδα είναι μπλε

«Για δεύτερη φορά όλη η Ελλάδα είναι μπλε. Θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην καθεμία και τον καθένα, στα κομματικά μας στελέχη, ξέρω πόσο πολύ κουραστήκατε κάνοντας δύο εκλογικούς αγώνες όμως σήμερα το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας. Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε για δεύτερη φορά και μας έδωσε ισχυρή εντολή να πάμε σταθερά τολμηρά μπροστά», είπε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ενώπιον φίλων και ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά την σύνθεση της κυβέρνησης οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες αλλαγές. Συγκεκριμένα τα κρισιμότερα υπουργεία της νέας κυβέρνησης κατανέμονται ως εξής:

Υπουργείο Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υπουργείο Άμυνας: Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νίκος Παπαθανάσης (ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι αναπληρωτής Οικονομικών με ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο)

Υπουργείο Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης

Υπουργείο Εργασίας: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Ενέργειας: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υπουργείο Υγείας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Μιλτιάδης Βαρβριτσιώτης

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Δημήτρης Καιρίδης

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Γιώργος Φλωρίδης

Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Αλ. Τσίπρας: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του κόμματος»

Στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ θέτει τον εαυτό του ο Αλέξης Τσίπρας, όπως τόνισε σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών και τη μεγάλη ήττα του κόμματος.  Ήδη τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος προκειμένου να τεθεί το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου και νέας κεντρικής επιτροπής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι έκλεισε ένα μεγάλος ιστορικός κύκλος για το κόμμα του και έθεσε ως στόχο την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, σε έναν χρόνο από σήμερα. «Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένα κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος. Για να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς κινδύνους για τη δημοκρατία. Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέους συσχετισμούς, υπέρ της προόδου και της δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα τις αποφάσεις μας. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υπογράμμισε την ανησυχία του για την είσοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή.

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει στιβαρή και αξιότιμη αντιπολίτευση

Την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Κάναμε ακόμα ένα βήμα στην ανοδική μας πορεία, την πορεία που κάνει το Κίνημά μας το τελευταίο διάστημα» είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του, συμπληρώνοντας πως «σε πολλούς νομούς το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί δεύτερη δύναμη. Ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης

Κουτσούμπας: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά – Δεν είναι συγκυριακή η ψήφος στο ΚΚΕ»

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι, ότι «οι βουλευτές του ΚΚΕ θα βρεθούν την επόμενη ημέρα εκεί όπου έχουν υποσχεθεί, δίπλα στους λαϊκούς αγώνες» και τόνισε πως, «η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ευκαιριακή, συγκυριακή. Αυτό φάνηκε από το σημερινό αποτέλεσμα» και παρατήρησε ότι «μέσα σε έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, εκφράζεται μία δυναμική ανόδου».

Βελόπουλος κατά δημοσκόπων: «Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει - Είμαστε Έλληνες... πλην Λακεδαιμονίων»

Με έντονη κριτική στους δημοσκόπους σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Η Ελληνική Λύση μπαίνει ξανά στη Βουλή συγκεντρώνοντας περίπου το 4,6% των ψήφων και εκλέγοντας 12 βουλευτές στο νέο Κοινοβούλιο. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν και άντεξαν τον βρώμικο πόλεμο του συστήματος. Λυπάμαι πραγματικά όλους αυτούς τους δημοσκόπους που παίζουν με την ψυχολογία των ανθρώπων, που παίζουν με τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν, έως την τελευταία στιγμή να μας λένε το ανώτατο όριο είναι 4,2% και μπορεί να είμαστε έξω από τη Βουλή; Λυπάμαι γιατί ανεχόμαστε μια κατάσταση, η οποία πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

Νατσιός: «Με φόβου Θεού, θα πορευτούμε μαχόμενοι για τη νίκη του Ελληνισμού»

Στη Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά το κόμμα Νίκη με τον πρόεδρο της, Δημήτρη Νατσιό να τονίζει στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι «η Νίκη θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στη Βουλή» «Αγωνιζόμαστε για όλο τον ελληνικό λαό, όχι μόνο για όσους μας ψήφισαν», τόνισε ο κ. Νατσιός.  «Με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας και με φόβου Θεού, θα πορευτούμε μαχόμενοι για τη νίκη του Ελληνισμού, τη νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τη νίκη του απλού λαού», πρόσθεσε.

Κωνσταντοπούλου: «Εγώ κάνω για 100 βουλευτές και οι υπόλοιποι, ο καθένας για 20»

Η Πλεύση Ελευθερίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι στη νέα Βουλή, καθώς το κόμμα συγκεντρώνει το 3,17% των συνολικών ψήφων και εκλέγει οκτώ βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Η επικεφαλής του κόμματος, στις πρώτες της δηλώσεις μετά τα εκλογικά αποτελέσματα,  υπογράμμισε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα εκτελέσει πραγματική αντιπολίτευση στην Βουλή. «Εγώ κάνω για 100 βουλευτές και οι υπόλοιποι ο καθένας για άλλους 20», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σπαρτιάτες: «Ευχαριστώ τον Κασιδιάρη, ήταν το καύσιμο για να μπούμε στη Βουλή», είπε ο πρόεδρος Βασίλης Στίγκας

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την είσοδο στη Βουλή πραγματοποίησε ο επικεφαλής του ακροδεξιού μορφώματος Σπαρτιάτες, ο μέχρι πρότινος παντελώς άγνωστος επικεφαλής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας. Ο κ. Στίγκας δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει ξεχωριστή αναφορά στον καταδικασμένο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη ευχαριστώντας τον για την ώθηση που έδωσε στο κόμμα του ενόψει εκλογών μετά τις δηλώσεις υποστήριξης που πραγματοποίησε μέσα από τη φυλακή. Σημειώνεται, ότι το βράδυ της Κυριακής ο κατάδικος χρυσαυγίτης προέβη σε προκλητικές δηλώσεις: «Σε λίγους μήνες λήγει η μακρά περίοδος της άδικης και παράνομης κράτησής μου, θα είμαι και πάλι ελεύθερος και θα επιστρέψω δυναμικά στην πρώτη γραμμή των Εθνικών Αγώνων», είναι το πρώτο μήνυμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, μετά την είσοδο των «Σπαρτιατών» στη Βουλή.

Εκλογές 2023: Οι βασικοί σταθμοί της μετεκλογικής περιόδου

Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης (σ.σ. αργότερα αύριο, Δευτέρα) και η ορκωμοσία των «300» (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου) και τελικός σταθμός η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9:00 το πρωί της Δευτέρας, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές και την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Αλέξης ΤσίπραςΖωή Κωνσταντοπούλουαποτελέσματα εκλογών 2023Κόμμα ΝίκηΠΑΣΟΚΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Πλεύση ΕλευθερίαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕλληνική ΛύσηΣπαρτιάτεςΣΥΡΙΖΑΔημήτρης ΝατσιόςΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΒελόπουλοςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΒασίλης ΣτίγκαςΚΚΕεκλογές