Πολιτική|26.06.2023 06:29

Εκλογές 2023: Η δύσκολη επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ - Ο οδικός χάρτης για τις αλλαγές και η πιθανότητα ο Τσίπρας να έχει αντίπαλο

Βούλα Κεχαγιά
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Νοέμβριο σχεδιάζει η Κουμουνδούρου σύμφωνα με όσα διέρρεαν αργά χθες τη νύχτα στελέχη του κόμματος. Όμως το πρώτο ορόσημο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η 15η Ιουλίου διάστημα μέχρι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να έχει λάβει όλες του τις αποφάσεις αναφορικά με τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την ανασυγκρότησή του και με κεντρικό στόχο τις ευρωεκλογές στις 24 Μαΐου του 2024.

Εκλογές 2023: Οι κινήσεις στο εσωτερικό του κόμματος

Από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα (17,8%) που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην οκτακομματική Βουλή μόλις 48 έδρες γίνεται σαφές ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος μέσα από διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου απευθείας από τη βάση (τα μέλη του κόμματος) και συγχρόνως με τον ίδιο τρόπο θα αναδειχθεί και η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Το εάν απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα θα θέσει υποψηφιότητα και άλλος υποψήφιος είναι ένα ζήτημα το οποίο θα ξεκαθαρίσει ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες και ίσως και τους επόμενους μήνες. Διότι από τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων θα εξαρτηθεί ο χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι δύσκολο οι διαδικασίες να δρομολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι κι ενώ τα μέλη έχουν «κόπωση» και επιθυμούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο για διακοπές αλλά και ότι ενδεχομένως η εκλογή Προέδρου δεν θα πρέπει να προηγηθεί του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεδριάσεις αρχικώς του Εκτελεστικού Γραφείου, της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το κλίμα χθες το βράδυ στην Κουμουνδούρου ήταν περίεργο καθώς τόσο το ποσοστό του 17,8% θεωρείται αρνητικό όσο και η αλματώδης αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στη χώρα μας. Επίσης, υπήρχε προβληματισμός για το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος και δη πασοκογενείς όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Χρήστος Σπίρτζης έχασαν την έδρα τους, στο βόρειο τομέα της Αθήνας, τη Β’Πειραιώς και την Ανατολική Αττική αντίστοιχα.

Στα δύο αυτά στοιχεία επικεντρώθηκε άλλωστε και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από την αίθουσα Τύπου της Κουμουνδούρου, λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος λίγο μετά τα μεσάνυχτα χειροκροτούμενος από υποστηρικτές του.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για εμάς» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας πως αν και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος της κατάρρευσης «έχουμε υποστεί μία σοβαρή εκλογική ήττα». Ακολούθως αναφέρθηκε στην ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων και μάλιστα το ένα εξ αυτών έχει φασιστικές προεκτάσεις για να σχολιάσει πως ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν τόσο αρνητικοί συσχετισμοί για τον προοδευτικό χώρο. Άσκησε κριτική στη ΝΔ γιατί η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη «όχι μόνο αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά τελικά διόγκωσε την Ακροδεξιά» και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις της Δημοκρατίας πρέπει να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει:

  • να προχωρήσει σε γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές
  • να συναντηθεί με τις αξίες της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας και της κοινωνικής ευθύνης
  • να ανανεώσει τολμηρά το στελεχικό του δυναμικό
  • να βάλει τέλος σε νοοτροπίες που κόστισαν ακριβά
  • να αντεπεξέλθει στον ρόλο που τού επεφύλαξαν οι πολίτες
  • και να επιστρέψει δυναμικά για τις ευρωεκλογές έχοντας ολοκληρώσει την ανασυγκρότησή του. “Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διαδικασία ανασυγκρότησης πρώτος θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος”.
Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚΣπαρτιάτεςΖωή ΚωνσταντοπούλουΔημήτρης ΚουτσούμπαςΝίκος Ανδρουλάκηςεκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023Αλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΚόμμα ΝίκηΠλεύση ΕλευθερίαςΚΚΕΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Κυριάκος ΒελόπουλοςΝέα ΔημοκρατίαΒασίλης ΣτίγκαςΕλληνική Λύσηεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Νατσιός