Πολιτική|26.06.2023 20:57

Νέα κυβέρνηση: Τα καινούργια πρόσωπα, οι επανεμφανίσεις, οι αναβαθμίσεις και οι στενοί συνεργάτες Μητσοτάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σημαντικές αλλαγές και κυρίως αρκετά νέα πρόσωπα περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο επίσης νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Οικονομικών σε θέση υφυπουργού (αρμόδιος για τα φορολογικά ζητήματα) ορίστηκε ο Χάρης Θεοχάρης που είχε μείνει εκτός νυμφώνος για αρκετό διάστημα, μετά τη θητεία του στο Υπουργείο Τουρισμού. Στο ίδιο Υπουργείο αναβαθμίζεται ο Θάνος Πετραλιάς, ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής. Στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε θέση Υφυπουργού ορίστηκε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διπλωματική σύμβουλος στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα

Νέα «είσοδο» έχουμε και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς επίσης και στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης θα είναι ο βουλευτής Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης. Υφυπουργός επίσης θα είναι  η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία από τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη διοίκηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Στο Υπουργείο Υγείας το χαρτοφυλάκιο του αν. Υπουργό αναλαμβάνει η Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπό τον Μ. Χρυσοχοϊδη, ενώ και οι δύο υφυπουργοί είναι πρόσωπα που δε βρισκόντουσαν μέχρι πρότινος σε κάποιο Υπουργείο. Πρόκειται για τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η εξ Αχαΐας ορμώμενη Χριστίνα Αλεξοπούλου θα είναι η νέα Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και μαζί της θα είναι ο  Νίκος Ταχιάος. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος χαρτοφυλάκιο υφυπουργού αναλαμβάνει ο Ν. Ταγαράς και η μέχρι πρότινος γενικής γραμματέας του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης αναλαμβάνει χρέη Υφυπουργού Ανάπτυξης καθώς επίσης και η Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου. Στο Υπουργείο Εργασίας χρέη υφυπουργού αναλαμβάνει ο φοροτεχνικός Βασίλης Σπανάκης, που στο Νότιο Τομέα έκανε την έκπληξη.

Δύο νέα πρόσωπα τοποθετήθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ  Γιώργος Φλωρίδης και ο μέχρι πρότινος γραμματέας της ΚΟ, Γιάννης Μπούγας. Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αξιοποιηθεί ο Δημήτρης Καιρίδης που πήγε εξαιρετικά στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Υφυπουργός  Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει η Μαρία Κεφάλα ενώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι δύο υφυπουργοί θα είναι ο Διονύσης Σταμενίτης και ο Σταύρος Κελέτσης.

Ο Γιάννης Παππάς βουλευτής στα Δωδεκάνησα  ορίστηκε υφυπουργός Ναυτιλίας  ενώ πλέον στην κυβέρνηση θα βρίσκεται και η Όλγα Κεφαλογιάννη ως Υπουργός Τουρισμού, αποδεχόμενη την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη. Δίπλα της θα έχει την Έλενα Ράπτη.

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Δ. Παπαστεργίου να παίρνει τα ηνία από τον Κυριάκο Πιερρακάκη ενώ στο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του υφυπουργού θα είναι ο Κ. Κυρανάκης. Τέλος, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο Σταύρος Παπασταύρου (υπουργός Επικρατείας επί κυβέρνησης Σαμαρά) αλλά και ο Θανάσης Κοντογεώργης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογέςκυβέρνησηΥπουργικό Συμβούλιοεκλογές 2023Κυριάκος Μητσοτάκης