Πολιτική|07.07.2023 00:28

Οι στόχοι της 4ετίας: Όσα εκτυλίχθηκαν στη Βουλή την πρώτη μέρα των Προγραμματικών Δηλώσεων - Τα οικονομικά μέτρα και το... άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αυξήσεις στους μισθούς, αναμόρφωση του ΕΣΥ, αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιελάμβανε η πρωτομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. Σε μια διαδικασία που ξεπέρασε τις επτά ώρες ξεχώρισε (εκτός από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού) η πρόσκληση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και η αποδοχή της πρότασης υπό προϋποθέσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ θετική ήταν η πρώτη εμφάνιση του Σωκράτη Φάμελλου ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, σε μια ιδιότυπη πατριωτική πλειοδοσία επιδόθηκαν τα τρία κόμματα (σ.σ. Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη) που βρίσκονται δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία (μολονότι κάθονται στα… αριστερά έδρανα της Βουλής), ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδειξε τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων για εργαζόμενους και συνταξιούχους καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των φόρων για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τα οποία αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Τα άμεσα οικονομικά μέτρα

  • Από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, σε αυτούς που έχουν οικογένεια
  • Επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών
  • Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα
  • Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά
  • Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης
  • Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους

Σε κάθε περίπτωση στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ.

«Όλα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ακούμε τους επιχειρηματίες να λένε ότι δε βρίσκουν εργαζόμενους. Τους απαντούμε να δώσουν καλύτερους μισθούς και θα βρουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η αναγκαία συνθήκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αλλά πρέπει να κερδίσουμε επιτέλους τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Έχουμε κάνει βήματα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να κάνουμε. Προειδοποιώ όσους έχουν βολευτεί πίσω από μια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα βάρη στις πλάτες όλων όσοι δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματά τους: Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και τη νομιμοποίηση να σας εντοπίσει και να σας κάνει να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν», είπε επίσης.

«Άρθρο 16»

Οι αλλαγές στην Παιδεία κυριάρχησαν στην Ολομέλεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει τον δρόμο του Γιώργου Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο εν λόγω άρθρο, ο πρωθυπουργός είπε «να βρούμε τους 180 βουλευτές για να προχωρήσουμε την αναθεώρηση» και, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε ότι «καλώ και εσάς να μην κάνετε πίσω, όπως έκανε κατά το παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το παράθυρο: «Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα: Την αυτονομία, Τη λογοδοσία Και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες.

«Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων», προσέθεσε με νόημα.

Η παρουσία Φάμελλου

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμιζε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, το "εμπόδιο" στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και ο πυλώνας της δημιουργίας μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι πολλά απ’ αυτά που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός αφορούν σε προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική του, είτε ανέχθηκε την περίοδο 2019 - 2023.

«Η ακρίβεια, οι μισθοί, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ... Όπως επίσης παραμένει η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, ο πολλαπλασιασμός του ισοζυγίου συναλλαγών», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι σαφές ότι η ταχεία ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί πολιτική αλλά πάνω από όλα κοινωνική αναγκαιότητα. Και αυτό διότι θα πρέπει, όπως είπε, να δοθεί η «μάχη της καθημερινότητας» και για τις αξίες και τις ιδέες αλλά και τα συμφέροντα της πατρίδας μας, τα πατριωτικά συμφέροντα.

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε άμεσα σε αλλαγές και είναι εδώ συγκροτημένος, σοβαρός, με τεκμηρίωση, με ολοκληρωμένο προγραμματισμό, πλήρη και ταχεία στελέχωση της κοινοβουλευτικής ομάδας με ομοφωνία και με συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τη δική του αλλαγή, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και την εντολή της κοινωνίας και να δημιουργήσει ένα νέο κύμα, νικηφόρο για την κοινωνία και όχι για τις καρέκλες μας», πρόσθεσε.

Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχιστεί την Παρασκευή και το Σάββατο.

ΠΑΣΟΚΣπαρτιάτεςΝέα ΔημοκρατίαΕλληνική ΛύσηΔημήτρης ΚουτσούμπαςΣωκράτης Φάμελλοςπρογραμματικές δηλώσειςΚΚΕΣΥΡΙΖΑΝίκος ΑνδρουλάκηςΠλεύση ΕλευθερίαςΚόμμα ΝίκηΚυριάκος Μητσοτάκης