Πολιτική|04.10.2023 11:19

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Θέλουμε και ανθρώπους που ψήφισαν ΝΔ» - Κάλεσμα Ζαχαριάδη σε όλους τους «εξοργισμένους» με το κέντρο της Αθήνας

Newsroom

Κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς δημότες της Αθήνας κάνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Κώστας Ζαχαριάδης. Όπως τονίζει, «καμιά φορά δεν συνειδητοποιούμε την αξία που έχει η αυτοδιοίκηση» και λόγω της «ανακατωσούρας» που υπάρχει στην πόλη, «καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν».

Στην ερώτηση εάν η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα «φέρει» ψήφους στην υποψηφιότητά του δημοτικές εκλογές, απάντησε ότι «δεν αντιλαμβάνομαι τις αυτοδιοικητικές ως μία προσπάθεια κομματικής καταγραφής. Βεβαίως, το γεγονός ότι έληξαν οι εσωτερικές διαδικασίες στον βασικό πολιτικό φορέα που με στηρίζει, καθώς με στηρίζουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Πράσινο Δίκτυο, είναι σημαντικό και όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι οι μάχες που πρέπει να δοθούν είναι προς τα έξω».

«Δεν απευθύνομαι όμως μόνο σε αυτούς που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτούς έχω μια απαίτηση παραπάνω, αλλά απευθύνομαι σε όλους τους δημοκράτες δημότες», υπογράμμισε.

«Θέλουμε ανθρώπους που ψήφισαν ΝΔ»

Από την επόμενη ημέρα η «οριακή πλειοψηφία», όπως τη χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, στην υποψηφιότητά του, όπως λέει, «έγινε 32-0 γιατί με τον Νίκο Φίλη από την επόμενη μέρα και με τον Στέφανο και με την Έφη και με τον Νίκο και με τον Ευκλείδη, δουλεύουμε όλοι μαζί. Το θέμα δεν είναι ο χώρος μας (...). Σε αυτή τη μάχη θέλουμε να ενώσουμε με βάση το πρόγραμμά μας για την πόλη και όχι τα κεντρικά πολιτικά. Θέλουμε ανθρώπους που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, είναι εξοργισμένοι με το κυκλοφοριακό, με την κατάσταση στο κέντρο, με τις παιδικές χαρές που είναι λιγότερες από 40».

Σε ερώτηση γιατί μετά την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ακόμα φαβορί, ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για έναν «σαφή στόχο» της Ανοιχτής Πόλης, εξηγώντας πως αυτός είναι «το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στον πρώτο γύρο και αυτοδιοικητική, πολιτική και κοινωνική συμμαχία για πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο».

Εκτίμηση για β' γύρο στις περισσότερες περιφέρειες και δήμους

Παράλληλα, έκανε την εκτίμηση πως στους περισσότερους δήμους και περιφέρειες θα υπάρξει β' γύρος.

«Για να μπορέσουν να υπάρξουν προοδευτικές πλειοψηφίες ένας δρόμος υπάρχει: οι προοδευτικές συνεργασίες. Το λέω από τώρα καθαρά χωρίς να έχει υπάρξει το αποτέλεσμα του α' γύρου, όπου κάποιος υποψήφιος από τη δική μας πολιτική οικογένεια καταφέρει να περάσει στον α' γύρο, να στηριχθεί. Αν δεν είναι από εμάς και είναι από τη γειτονική, να στηριχθεί και αυτός», πρόσθεσε και έφερε ένα παράδειγμα πως αν σε κάποια περιφέρεια ή δήμο περάσει κάποιος που είναι από το ΠΑΣΟΚ «προτείνω να τον στηρίξουμε και προσωπικά θα τον στηρίξω. Περιμένω όμως, να το κάνει και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, γιατί αλλιώς αυτός που χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης».

«Μαύρο στους φασίστες» - Τι λέει για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη

Τέλος, για την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη και το ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις και την πιθανότητα στον β' γύρο να υπάρχουν εκπλήξεις, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως «το θεωρώ απίθανο να συμβεί στον Δήμο Αθηναίων αλλά εγώ έχω πάντα τη θέση μαύρο στους φασίστες, μαύρο στους ναζί. Μου προκαλεί εντύπωση η ευθύνη της κεντρικής διοίκησης που επιτρέπει με αυτούς τους όρους, που εμείς είχαμε προειδοποιήσει, να κατεβαίνει στις αυτοδιοικητικές και να κάνει κηρύγματα σκοταδισμού και μίσους ενώ σωστά τού είχε απαγορευτεί να συμμετέχει. Τι κράτος είναι αυτό που επιτρέπει σε κάποιον α λα καρτ να κατεβαίνει στις εκλογές;».

ειδήσεις τώρακέντρο ΑθήναςΑνοιχτή ΠόληΚώστας Ζαχαριάδηςτοπική αυτοδιοίκησηαυτοδιοικητικές εκλογές