Πολιτική|08.12.2023 07:00

ΣΥΡΙΖΑ: Κανονικά συνέδριο 23 - 25 Φεβρουαρίου - Πώς αποτιμά ο Κασσελάκης την επίσκεψη Ερντογάν

Σπύρος Ραπανάκης

Έκτακτο συνέδριο, με εκλογή νέων συνέδρων, στις 23 - 25 Φεβρουαρίου εισηγείται η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, παρά τις εισηγήσεις στελεχών που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία.

«Κρατάμε το λόγο μας, προχωράμε σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης, ανασυγκρότησης και συσπείρωσης το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης που έκλεισε τα αυτιά του σε όσους ζητούσαν αναβολή ή διαρκές συνέδριο- άρα χωρίς εκλογή νέων συνέδρων- όπως ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης.  Θετική εξέλιξη χαρακτήριζει τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου στην ώρα του ο Διονύσης Τεμπονέρας. Όπως σημείωσε με νόημα, «δεν ήταν δεδομένο μέχρι σήμερα», επισημαίνοντας ότι πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του. Μίλησε ακόμη για ένα συνέδριο που θα κοιτάει προς τα έξω, όχι συνέδριο εσωτερικών συσχετισμών ενώ υπογράμμισε πως «πρέπει να φύγουμε από την παγίδα των τάσεων».  Ενώ πρόσθεσε πως το συνέδριο πρέπει να είναι και καταστατικό.

Αντιπαράθεση για τον χρόνο εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής

Αν και η Πολιτική Γραμματεία, που διήρκησε λιγότερο από τρεις ώρες σύμφωνα με τις επιταγές της ηγεσίας για ολιγόωρες συνεδριάσεις,  διεξήχθη αυτή τη φορά σε ήπιο και καλό κλίμα βασικό σημείο αντιπαράθεσης υπήρξε η εκλογή ή όχι νέας Κεντρικής Επιτροπής μετά το συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της ΠΓ εξέφρασε προβληματισμό για το εάν είναι εφικτή η διαδικασία εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, στις αρχές Απριλίου μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως κάτι τέτοιο ενέχει κίνδυνο νέου κύκλου εσωστρέφειας στο παρά πέντε των ευρωεκλογών. Μάλιστα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τάχθηκε υπέρ της άποψης να εκλεγεί Κεντρική Επιτροπή και στη συνέχεια νέα Πολιτική Γραμματεία μετά τις ευρωεκλογές. Τη διαφωνία τους εξέφρασαν η Ράνια Σβίγκου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πιο έντονα ο Διονύσης Τεμπονέρας που ζήτησαν να εκλεγούν νέα όργανα αμέσως μετά το συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Τεμπονέρας είχε κατέθεσε πρόταση το συνέδριο να διεξαχθεί τέλος Ιανουαρίου και άρα αρχές Φεβρουαρίου εκλογές για τα όργανα. Το θέμα θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή όπου αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά και στο τέλος θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Μεταξύ των υπολοίπων, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφάσισε ότι τελικά δεν υπάρχει εμπάργκο στα στελέχη της Νέας Αριστεράς στα τηλεοπτικά πάνελ, όπως διαμηνύσε προ δυο ημερών σε δημοσιογράφο- παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής κορυφαίο στέλεχος και βουλευτής  που στήριξε από την πρώτη μέρα τον Στέφανο Κασσελάκη. Ίσως μια μέρα απαντηθεί εάν ο βορειοελλαδίτης βουλευτής πήρε μόνος του πρωτοβουλία να διακηρύξει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δε θα ξαναβρεθούν στα ίδια τηλεοπτικά τραπέζια με στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Θετική αποτίμηση και κριτική Κασσελάκη για την αναφορά σε «τουρκική μειονότητα»

Ως θετική εξέλιξη για τον ελληνοτουρκικό διάλογο αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την επίσκεψη Ερντογάν και τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ζητώντας ωστόσο διευκρινίσεις και εγγυήσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντα της Ελλάδας.  Βασικό σημείο κριτικής αποτελεί η αναφορά του Τούρκου προέδρου σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη με τον Στέφανο Κασσελάκη να στρέφει τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι το 2017 στη συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα είχε αναφερθεί ρητά σε «μουσουλμανική μειονότητα»:  “Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής”. Η Κουμουνδούρου εξάλλου είχε προειδοποιήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό πριν την επίσκεψη ακριβώς για αυτό το ενδεχόμενο. Το ζήτημα προς διευκρίνιση αφορά το συγκεκριμένο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και τις προϋποθέσεις στην αγορά  F16 και Eurofighter της Τουρκίας από Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέφερε στις προτάσεις του για τον ευρωτουρκικό και ελληνοτουρκικό διάλογο τη θέση που είχε αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας, για διασύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της  Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κρατά χαμηλούς τόνους αντιπαραβάλλοντας την στάση του ως «δύναμη πατριωτικής ευθύνης» που αναγνωρίζει τα θετικά βήματα με την εργαλειοποίηση και την πατριδοκαπηλεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων την οποία καταλογίζουν στον Κ. Μητσοτάκη για την περίοδο 2021-2023.

Νέα αριστεράειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ