Πολιτική|05.01.2024 22:43

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα: Τι σηματοδοτεί η συνάντηση με Μητσοτάκη – Τα F-35 και οι διεθνείς εξελίξεις

Newsroom

Θέμα ωρών η άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να «πέσει» και το θέμα των F-35 που η Ελλάδα ζητεί από τις ΗΠΑ, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι συναντήσεις Μπλίνκεν στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των F-16. Αμερικανός βουλευτής, από την άλλη, ζητά διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα πως δεν θα χρησιμοποιηθούν τα μαχητικά για προκλητικές κινήσεις.

Πρώτη στάση για Μπλίνκεν η Κωνσταντινούπολη

Ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα της Παρασκευής (5/1), όπου τον υποδέχθηκε σε θερμό κλίμα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Αύριο, Σάββατο, αναμένεται η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.

Οι τρεις έχουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων να συζητήσουν, καθώς εκτός της κρίσης στη Μέση Ανατολή στο τραπέζι αναμένεται και το «παζάρι» που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και τα μαχητικά F-16 που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Τουρκία από πλευράς της ζητά ξεκάθαρο σήμα από τις ΗΠΑ πως θα πάρει τα F-16, κάτι που είναι πιο περίπλοκο και χρονοβόρο οπότε δείχνει σχεδόν απίθανο να υπάρξει συγκεκριμένη εξέλιξη σε αυτό το κομμάτι.

Το μήνυμα του Μητσοτάκη στον Μπλίνκεν για τα F-35

Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, εκεί όπου θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη. Η συνάντηση θα γίνει στην κατοικία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκεί, σύμφωνα με πηγές από τις ΗΠΑ που επικαλείται η δημοσιογράφος του OPEN Έφη Κουτσοκώστα, αναμένονται σημαντικές συζητήσεις. Η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και θα αφορά τόσο τη Μέση Ανατολή όσο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Η συζήτηση θα αφορά και το κομμάτι των αμυντικών εξοπλισμών και συγκεκριμένα τα F-35, που εδώ και καιρό έχει ζητήσει η Ελλάδα αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει καν την ειδοποίηση στο Κογκρέσο.

Αυτό που μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι πως προφανώς η Ελλάδα δεν θα υπαγορεύσει στις ΗΠΑ για το πώς θα ασκήσουν την πολιτική τους, ωστόσο, το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι δεν επιθυμεί να συνδέονται οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ελλάδας με άλλα θέματα.

Αμερικανός βουλευτής ζητά διαβεβαιώσεις από την Τουρκία για τα F-16

Ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών, Τζον Σαρμπάνης, μιλώντας στο OPEN και την Έφη Κουτσοκώστα, ζητά διαβεβαιώσεις από την Τουρκία για τα F-16.

Αρχικά, σε ερώτηση εάν ο Άντονι Μπλίνκεν είναι έτοιμος να δώσει στον Τούρκο ομόλογό του διαβεβαιώσεις σχετικά με την πώληση των μαχητικών F-16 προκειμένου να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του μήνα και εάν πρόκειται για «τελειωμένη συμφωνία», ο Τζον Σαρμπάνης απαντά: «Δεν θα έλεγα ότι είναι τελειωμένη συμφωνία, επειδή νομίζω πως υπάρχουν μια σειρά από ανησυχίες που υπεισέρχονται σε αυτή την εξίσωση. Προφανώς, η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο είναι σημαντική».

«Αλλά στο Κογκρέσο πολλοί από εμάς θέλουμε να δούμε διαβεβαιώσεις και να ξέρουμε ότι θα υπάρχει η κατανόηση ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν με προκλητικό τρόπο από την Τουρκία. Και επειδή το έχουμε δει αυτό στο παρελθόν, θέλουμε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο ή άλλες συμπεριφορές που απειλούν τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Όταν ερωτήθηκε εάν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο Κογκρέσο δεν έχουν πειστεί από την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκία απάντησε: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και σίγουρα θέλουμε να δούμε τη συνέχισή της και πιστεύω ότι αν μπορούμε να φέρουμε λίγη από αυτή τη θετική ατμόσφαιρα σε κάποιες γραπτές διαβεβαιώσεις σχετικά με το τι θα συμβεί με την πώληση των F-16 στην Τουρκία, εάν συμβεί αυτό, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε».

Για τα μαχητικά F-35 που έχει ζητήσει η Αθήνα και εάν η αμερικανική κυβέρνηση τα κράτα ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για να πιέσει την Άγκυρα στο θέμα της Σουηδίας, είπε: «Κατά την άποψή μου, αυτά τα δύο θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά. Τα πρόσωπα - κλειδιά στο Κογκρέσο, οι επικεφαλής των σημαντικών Επιτροπών, έχουν δώσει σήμα ότι μπορούν να προχωρήσουν. Αυτή είναι μια ευκαιρία που έχουν κερδίσει οι Έλληνες ως αξιόπιστος σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ».

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαF-16Αντονι ΜπλίνκενF-35