Πολιτική|04.03.2024 07:26

Νέα Αριστερά: Και επίσημα κόμμα - Τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού

Νίκος Σβέρκος

Το κόμμα «Νέα Αριστερά» αποτελεί γεγονός, καθώς η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του ολοκληρώθηκε χτες. Ο Αλέξης Χαρίτσης αποτελεί τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ ομόφωνα εγκρίθηκε η συγκρότηση του μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού (238 μέλη) που θα οδηγήσει τη Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές και το συνέδριο του προσεχούς φθινοπώρου. 

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, σχεδόν 1.300 αντιπρόσωποι συμμετείχαν στις εργασίες της συνδιάσκεψης, ενώ στο νέο όργανο συμμετέχουν ισόποσα άνδρες και γυναίκες. Παράλληλα το Πανελλαδικό Συντονιστικό αποτελείται κατά το 1/3 του από νέα στελέχη και πρόσωπα που εντάχθηκαν με τη Νέα Αριστερά, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 είναι στελέχη που κατείχαν θέσεις ευθύνης (Κ.Ε., πρώην και νυν βουλευτές).

Στο νέο Πανελλαδικό Συντονιστικό συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Νατάσα Ρωμανού με καθηγήτρια στο Columbia και συνεργάτης της NASA., ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η  Έλενα-Όλγα Χρηστίδη (Ψυχολόγος και ακτιβίστρια στο Orlando LGTB+), η Μαρία Αποστολάκη (δικηγόρος και στέλεχος της Διοτίμα, η Κατερίνα Σαράντη (αθλήτρια και ενεργό μέλος του αναπηρικού κινήματος, η Μυρτώ Τσιγκούλη (δημοτική σύμβουλος Σπάτων-Αρτέμιδος, ο  καθηγητής Πνευμονολογίας στον Ευαγγελισμό Γιάννης Καλομενίδης, ο Αλέξανδρος Καφετζακης, (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου) και ο δημοσιογράφος εκ Θεσσαλονίκης, Άκης Σακισλόγλου.

Οι συμμαχίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Στην Πολιτική Απόφαση της Συνδιάσκεψης, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς επισημαίνουν ότι «η Αριστερά αναπνέει μέσα σε συνθήκες πολιτικής, μέσα από την παραγωγή ιδεών και πολιτικών, μέσα από την υπεράσπιση των αξιών της, μέσα από του κοινωνικούς αγώνες για τις αξίες αυτές, μέσα από τις ρήξεις και τις τομές που θέλει να φέρει στην κοινωνία και την οικονομία. Όχι μέσα από την αντιπολιτική και την παραπολιτική».

Παράλληλα για το θέμα των συμμαχιών, στο κείμενο αναφέρεται πως «η Νέα Αριστερά δεν φοβάται τον διάλογο στον προοδευτικό χώρο. Αντίθετα τον ενθαρρύνει και είναι ανοιχτή στη συζήτηση, την αντιπαράθεση και την ζύμωση». Οι συντάκτες της αναφέρουν μάλιστα ότι «πιστεύουμε βαθιά στις συμμαχίες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, στις συνεργασίες σε κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να μπει φραγμός στην κυβερνητική επέλαση». Και υπογραμμίζουν ότι «με αυτοπεποίθηση για τις ιδέες και τις αξίες μας, θέλουμε να αναπτυχθούν συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο για να απαντηθούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη».

Δεν λείπουν βέβαια και τα στοιχεία αυτοκριτικής για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις σημερινές χαμηλές προσδοκίες της κοινωνίας είναι μεγάλες και πρέπει να αποτιμηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε σε μία πανίσχυρη κοινωνική απαίτηση το 2015 για ριζική αλλαγή στην χώρα μας. Τα θετικά επιτεύγματα της τότε κυβέρνησης είναι πολλά και σημαντικά και σε διαφορετικά πεδία. Όμως ο πήχης των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν, υψώθηκε υπερβολικά με εύκολες υποσχέσεις και άκρατο βολονταρισμό».

Για το ίδιο ζήτημα στην Πολιτική Απόφαση αναφέρεται πως «η απογοήτευση, η ματαίωση και εντέλει η ακύρωση των προσδοκιών που αναπτύχθηκαν, οδήγησαν την κοινωνία στην απόσυρση από την πολιτική, στην έλλειψη ενδιαφέροντος και στην υποβάθμιση των κοινωνικών αγώνων». Σημειώνεται, δε, πως «η κρίση αξιοπιστίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και η διάρρηξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία είναι πλέον μία αντικειμενική συνθήκη που αφορά όλη την Αριστερά. Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό, η κρίσιμη σχέση αυτή εμπιστοσύνης με τον λαό δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί».

ειδήσεις τώραβουλευτέςΣΥΡΙΖΑΝέα αριστερά