Πολιτική|08.03.2024 09:44

Ζωρζέττα Λάλη: Θα τιμήσω την απόφαση Τσίπρα και θα ορκιστώ βουλευτής εάν χρειαστεί

Νίκος Σβέρκος

Η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να ορκιστεί βουλευτής βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, με τα επίσημα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύδουν συζητήσεις για παραίτηση οποιουδήποτε βουλευτή Επικρατείας του κόμματος. Ωστόσο, δεν απέκλειαν ότι μπορεί να προκύψουν εξελίξεις στο μέλλον, που θα δρομολογούσαν την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή.

Τα νομικά εμπόδια αυτής της διαδικασίας είναι δεδομένα και έχουν εξηγηθεί επαρκώς από πλείστους νομικούς και ακαδημαϊκούς. Υποστηρίζουν ότι μια πιθανή παραίτηση του απόδημου Όθωνα Ηλιόπουλου από την βουλευτική του έδρα δεν ισοδυναμεί με απευθείας ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη σε βουλευτή.

ΣΥΡΙΖΑ: Το ενδιαφέρον στους επιλαχόντες

Εύλογα το ενδιαφέρον στράφηκε στους επιλαχόντες και τις επιλαχούσες του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Δημοσιεύματα έφεραν ορισμένους και ορισμένες από αυτούς να βρίσκονται ένα βήμα πριν την παραίτηση της έδρας τους, ώστε μετά από ντόμινο παραιτήσεων να φτάσει η σειρά του ένατου υποψηφίου, του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην λίστα του Επικρατείας βρισκόταν ακριβώς μια θέση πάνω από τον Στέφανο Κασσελάκη, η Ζωρζέττα Λάλη, η οποία υπήρξε επί πολλά χρόνια κορυφαία τεχνοκράτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πλούσια εμπειρία και επιτυχίες στις Βρυξέλλες, καθώς και μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα.

Τι προτίθεται να κάνει η  Ζωρζέττα Λάλη

Η Ζωρζέττα Λάλη εμφανιζόταν σε χθεσινά δημοσιεύματα να είναι έτοιμη να παραιτηθεί. Το ethnos.gr επικοινώνησε με την κα Λάλη, η οποία μας γνωστοποίησε την επικοινωνία που είχε εχθές με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά διευκρίνισε και τι προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που κληθεί να υπηρετήσει ως βουλευτής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε στην Ζωρζέτα Λάλη χθες το βράδυ και όπως μας είπε η ίδια «είχαμε μια πολύ φιλική κουβέντα». Προσέθεσε, δε, πως «είχαμε να μιλήσουμε από τις εκλογές και συζητήσαμε για ευρωπαϊκά θέματα, για την διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την επιτυχία της να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και για την επιτυχία της δημιουργίας του “μαξιλαριού”».

Στην πορεία της συζήτησης ο Στέφανος Κασσελάκης ρώτησε την Ζωρζέττα Λάλη εάν προτίθεται να παραιτηθεί της έδρας της, στην περίπτωση που και οι υπόλοιποι επιλαχόντες που βρίσκονταν σε θέσεις πάνω από εκείνην στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, παραιτούνταν.

«Ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε τοποθετώντας με στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εάν έρθει η σειρά μου, θα τιμήσω την απόφασή του από τη θέση του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου» απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη. Με απλά λόγια, του γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αν και όπως του επισήμανε υπάρχουν στην λίστα του Επικρατείας πριν από την ίδια πολύ ικανοί και καλύτεροι υποψήφιοι για να καταλάβουν τη θέση του μέλους του κοινοβουλίου.

ειδήσειςΑλέξης Τσίπραςψηφοδέλτιο Επικρατείαςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης