Πολιτική|11.03.2024 21:12

Αντιπολίτευση: Πυρά για το master plan της Θεσσαλίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Newsroom

Η Αντιπολίτευση δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα ανέφερε σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς για τη Θεσσαλία στο Μέγαρο Μαξίμου, για το masterplan που έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA για την περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φαμέλλος αναφέρθηκε εκτενώς στην παραλαβή του master plan της Θεσσαλίας τονίζοντας ότι δεν καλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα έργα που δεν έγιναν.

«Η ισχυρή και ασφαλής Πολιτεία και οι σχεδιασμοί που αφορούν και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, δεν είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε σχετικά ο κ. Φάμελλος. «Το μόνο που τον αφορά είναι η επικοινωνία και η μετάθεση ευθυνών» προσθέτει.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Περιφερειακή Αρχή Αγοραστού άφησαν έργα στα χαρτιά»

Ακολούθως εξηγεί: «Του υπενθυμίζουμε ότι η Θεσσαλία έχει ήδη σχεδιασμό για τους υδατικούς πόρους (ΣΔΛΑΠ) από το 2014, η αναθεώρηση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2017, καθώς και σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας (ΣΔΚΠ), που ολοκληρώθηκε το 2018, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες 2000/60 και 2007/60. Αυτά τα σχέδια έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως όφειλαν.

Στους σχεδιασμούς αυτούς προβλέπονταν έργα ορεινής υδρονομίας, φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα και περιφερειακά έργα ταμίευσης και κυρίως ορθολογική διαχείριση των υδάτων, όπως και οι ζώνες πλημμύρισης, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν στις πλημμύρες του Daniel και Εlias. Μόνο που τα έργα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Αγοραστού, επέλεξαν να τα αφήσουν στα χαρτιά. Ενώ δεν προχώρησαν τις αναθεωρήσεις και των δύο σχεδίων που έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31/12/2021 και φυσικά δεν τις υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ήδη έχει κινήσει διαδικασίες κατά της χώρας μας».

Κλείνοντας, ο κ. Φάμελλος υπογραμμίζει: «Κάθε συμβολή στη διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας είναι πολύτιμη. Και θα μελετήσουμε τις προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας που ανακοινώθηκαν σήμερα. Πέρα όμως από τα μεγάλα λόγια, πιο πολύτιμο θα ήταν, αν έστω και μία φορά η κυβέρνηση αναλάμβανε τις ευθύνες της. Γιατί αυτό που έχουν - και είχαν - ανάγκη οι πολίτες, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, είναι τα έργα που δεν προχώρησε η κυβέρνηση. Ξέροντας δε, ότι εξελίσσονται παράλληλα από το ΥΠΕΝ οι αναθεωρήσεις των ΣΔΛΑΠ και ΣΔΚΠ, δημιουργείται ένα ερώτημα, ποιο σχέδιο θα ισχύσει και αν τελικά θα υλοποιηθεί κάποιο».

ΠΑΣΟΚ: «Αόρατοι» ξανά για τον Πρωθυπουργό οι Θεσσαλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης»

Για πρωτοφανείς αντιθεσμικές συμπεριφορές έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρει, οι βουλευτές του κόμματος από τη Θεσσαλία δεν κλήθηκαν ποτέ από την Κυβέρνηση, εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κλήθηκαν αρχικά σε ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στην Καρδίτσα και την περασμένη Παρασκευή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε συνάντηση μαζί του, προκειμένου να ενημερωθούν για το πόρισμα των Ολλανδών και το master –plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής. 

«Ήταν εξίσου εντυπωσιακό βέβαια, το γεγονός ότι άφησαν εκτός του νέου οργανισμού διαχείρισης υδάτων – που  ανακοίνωσαν ότι θα συστήσουν-, ακόμη και  τον Περιφερειάρχη, τον οποίο επίσης δεν  κάλεσαν εξαρχής να συζητήσουν μαζί του το σχέδιο των Ολλανδών, όπως βεβαίως δεν κάλεσαν τους βουλευτές, ούτε καν ενημέρωσαν  το ανώτατο θεσμικό όργανο της Θεσσαλίας – το Περιφερειακό Συμβούλιο» υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, όπου συνεχίζει: «Είμαστε «αόρατοι» για το Μέγαρο Μαξίμου, δεν ενημερωνόμαστε από κανένα για τις εξελίξεις που αφορούν στον τόπο που ζούμε, που εκπροσωπούμε και που έχουμε καθήκον να υπηρετούμε. Αυτό δεν γίνεται με ευθύνη των βουλευτών, αλλά της Κυβέρνησης που λειτουργεί με αυτόν τον ευτελιστικό για τους θεσμούς τρόπο. Κατά τα άλλα, ζητά α -λα -καρτ τη συναίνεση και την συμπόρευσή μας».

Νέα Αριστερά: Μια μελέτη 400 σελίδων που εκπονήθηκε χωρίς διαβούλευση

Μελέτη 400 σελίδων που εκπονήθηκε χωρίς διαβούλευση, χωρίς διαφάνεια και ενημέρωση το «περιεχόμενο της οποίας έχει γίνει γνωστό μόνο από στοχευμένες διαρροές και γενικόλογες αναφορές» χαρακτηρίζει η Νέα Αριστερά, σε ανακοίνωσή της, το master plan της Θεσσαλίας και αναρωτιέται: «Πώς είναι δυνατόν ένα ολιστικό σχέδιο τέτοιας έκτασης που αφορά την αποκατάσταση των υποδομών και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας αλλά και την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου να προκύπτει χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Χωρίς απαντήσεις για τα χρονοδιαγράμματα και τις αποζημιώσεις έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλίας.

Οι αγρότες-παραγωγοί βρίσκονται ακόμα στο κενό επτά μήνες  μετά την καταστροφή αφού δεν γνωρίζουν αν και τι θα καλλιεργήσουν, ενώ οι αποζημιώσεις για πάγιο εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και οι πληρωμές καθυστερούν παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Σοβαροί προβληματισμοί εκφράστηκαν από παραγωγούς και θεσμικούς φορείς για το Master Plan της Ολλανδικής εταιρίας HVA.

Μια μελέτη 400 σελίδων που εκπονήθηκε χωρίς διαβούλευση, χωρίς διαφάνεια και ενημέρωση το περιεχόμενο της οποίας έχει γίνει γνωστό μόνο από στοχευμένες διαρροές και γενικόλογες αναφορές.

Πως είναι δυνατόν ένα ολιστικό σχέδιο τέτοιας έκτασης που αφορά την αποκατάσταση των υποδομών και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας αλλά και την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου να προκύπτει χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση;

Η Νεά Αριστερά έχει ζητήσει τον προγραμματισμό ειδικής κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα την παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας.

Αποτελεί μείζον ζήτημα για τους πολίτες μιας ολόκληρης Περιφέρειας αλλά και το σύνολο της επικράτειας, ως προς τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την αγροτική παραγωγή και την εθνική οικονομία.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, οι αγρότες, οι παραγωγοί, δικαιούνται να ξέρουν το σχέδιο που αφορά τις ζωές τους».

ΠΑΣΟΚΝέα αριστεράειδήσειςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραmaster planΘεσσαλίαΣωκράτης Φάμελλος