Πολιτική|21.03.2024 15:41

Κυβέρνηση για Σπίρτζη: Γνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες, το κάνει εκ του ασφαλούς

Newsroom

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επιστολή του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη με την οποία ζητεί την ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος παρ. 5 για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με την κίνηση του κ. Σπίρτζη, σημείωναν: «Συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες». Και σημείωναν οι ίδιες πηγές:

«Και αυτό λόγω του ότι η αλλαγή της επίμαχης διάταξης έγινε μετά το 2019 επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου και οι «άτυπες πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και «την συγκρότητηση επιτροπής παρά την παραγραφή». Κοινώς, η λέξη «κλειδί» είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση».

«Στη διάταξη που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής»

Ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών για το αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Χρήστου Σπίρτζη ζητώντας κι εκείνος την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος απάντησε: «Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει την αποσβεστική διαδικασία, ξέρει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες», παραδεχόμενος ουσιαστικά πως ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν επίσης πως στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή. Αντίθετα, όπως τονίζουν, ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη.

Τι ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν πως στη δήλωσή του ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει την αποσβεστική διαδικασία, ξέρει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες» και όπως λένε, «ουσιαστικά παραδέχεται πως ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη».

«Να τον ενημερώσουμε πάντως πως στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή», συνεχίζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν:

«Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη».

Σπίρτζης: Ζητά να ελεγχθεί για τη σύμβαση 717 - Η επιστολή στον Τασούλα

Στη Βουλή μετέβη ο Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών. Σκοπός της συνάντησης ήταν να επιδώσει ο πρώην υπουργός Μεταφορών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιστολή με επίσημο αίτημά του να διεξαχθεί έρευνα για τυχόν ευθύνες του για την σύμβαση 717.

Η επιστολή του απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ κοινοποιείται και σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο Χρήστος Σπίρτζης ζητά την ενεργοποίηση όσων προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος. Σε αυτό αναφέρεται πως «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Τι ζητά ο Χρήστος Σπίρτζης

Η επιστολή του απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ κοινοποιείται και σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο Χρήστος Σπίρτζης ζητά την ενεργοποίηση όσων προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος. Σε αυτό αναφέρεται πως «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Μιας και νομικοί θεωρούν πως τίθεται ζήτημα παραγραφής πλημμελημάτων όσον αφορά τυχόν ευθύνες του Χρήστου Σπίρτζη, παρόλα αυτά ο πρώην υπουργός δηλώνει έτσι διατεθειμένος να ελεγχθεί και ο ίδιος για την μη περάτωση της σύμβασης 717.

Η επιστολή

«Χρήστος Π. Σπίρτζης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2024

ΠΡΟΣ: 1. Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων, κ. Κ. Τασούλα
2. Μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής

Κοιν: 1. Κ.Ο. Ν.Δ
2. Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
3. Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
4. Κ.Ο. Κ.Κ.Ε.
5. Κ.Ο. ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ
6. Κ.Ο. ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
7. Κ.Ο. ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ
8. Κ.Ο. ΝΙΚΗΣ
9. Κ.Ο. ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
10. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων
Όπως γνωρίζετε, η Βουλή έχει απορρίψει προτάσεις για την συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ως προς την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ποινική διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος (εγκλήματος, κατ’εμέ) των Τεμπών και ειδικότερα για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, ως προς αυτό. Αλλά και με το πόρισμα (της πλειοψηφίας) της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» είναι φανερό ότι δεν διαλευκάνθηκαν τυχόν ευθύνες για την διαχείριση της Σύμβασης 717 του 2014 και για την ΕΡΓΟΣΕ. Τούτων δοθέντων, είναι φανερό ότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία, παρότι το ζήτησα σε όλους τους τόνους, να αντιμετωπίσω τις ποικίλες υπόνοιες ή/και κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος μου για την περίοδο 2015 - 2019, που διετέλεσα Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσω στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία ζητεί, εκτός των άλλων, τη διερεύνηση της Σύμβασης 717 του 2014, της ΕΡΓΟΣΕ, για την πιθανή τέλεση «παράβασης καθήκοντος» εκ μέρους μου, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά σε πράξεις ή παραλείψεις που θα μπορούσαν να την στοιχειοθετήσουν.
Ως εκ τούτου, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα έχω βρεθεί έκθετος, χωρίς κανένα λόγο και καμία αιτιολόγηση, σε μία προπαγανδιστική τακτική διάχυσης ευθυνών, καθαρά για μικροπολιτικούς λόγους και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο την εμπλοκή του ονόματος μου, γενικά και αόριστα, στην χορεία των υπαιτίων του δυστυχήματος/εγκλήματος.
Θεωρώ λοιπόν χρέος μου:
Πρώτον, να υπερασπισθώ την προσωπικότητά μου και την εν γένει πορεία και το έργο μου απέναντι σε οποιαδήποτε προσβολή και σε οποιαδήποτε απόπειρα σπίλωσης.
Δεύτερον, να τιμήσω έμπρακτα και όχι στα λόγια την μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την τόσο αξιοπρεπή αγωνιστική στάση των οικογενειών και των οικείων τους, ενώνοντας τις δυνάμεις μου με όλους τους Συμπολίτες μου που δίνουν τη μάχη για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία/έγκλημα των Τεμπών.
Με βάση τα ανωτέρω, για να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές μου ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι, ζητώ την ενεργοποίηση, ως προς το πρόσωπό μου, του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο:
«Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».
Θεωρώντας αυτονόητο, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, ότι συντρέχουν πλήρως οι προϋποθέσεις που θέτει η ως άνω διάταξη –δεδομένου μάλιστα ότι και η παραγραφή ήταν ένας από τους λόγους που επανειλημμένα αναφέρθηκαν για να δικαιολογηθεί η απόρριψη του αιτήματος δικαστικής διερεύνησης των αδικημάτων που φέρονται να μου αποδίδονται– παρακαλώ να κινήσετε ως τάχιστα την διαδικασία για την ικανοποίηση του αιτήματός μου, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 155 παρ. 12 του Κανονισμού της Βουλής, που όπως γνωρίζετε ορίζει ότι:
«Στην ειδική επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου [δηλ. του άρθρου 86 παρ. 5 που το επαναλαμβάνει η παρ. 11 του ΚαΒ] προεδρεύει ένας από τους Αντιπροέδρους της Βουλής. Ο αριθμός των μελών, η σύνθεση και η συγκρότησή της σε Σώμα καθορίζονται με την απόφαση της Βουλής. Με την ίδια απόφαση ορίζεται προθεσμία υποβολής του πορίσματός της. Μετά την υποβολή του πορίσματος, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου ή των κληρονόμων του ή πρόταση του ενός δεκάτου (1/10) του συνολικού αριθμού των Βουλευτών, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων διεξάγεται συζήτηση στη Βουλή, που ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση».
Ελπίζω και εύχομαι ανάλογο αίτημα να υποβάλουν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, για να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας, δίνοντας στους πολίτες το μήνυμα ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία…
Με την ευκαιρία, κ. Πρόεδρε, θέλω να τονίσω ότι θα υποστηρίξω με κάθε τρόπο το δίκαιο αίτημα των συγγενών των θυμάτων και σχεδόν ενάμιση εκατομμυρίου συμπολιτών μας, για την περαιτέρω τροποποίηση του θεσμού της ευθύνης υπουργών, ευελπιστώντας ότι τελικά και η Βουλή θα τείνει ευήκοον ούς και θα ολοκληρώσει το δειλό βήμα της προηγούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, με την οριστική κατάργηση της ασυλίας των υπουργών και την ανάθεση της αρμοδιότητας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά αυτών αποκλειστικά στα Δικαστήρια (με αυξημένες, πάντως, εγγυήσεις).

Με εξαιρετική τιμή

Χρήστος Π. Σπίρτζης».

Κώστας Αχ. ΚαραμανλήςΤέμπηΜέγαρο ΜαξίμουΧρήστος Σπίρτζηςειδήσειςειδήσεις τώρα