Πολιτική|27.03.2024 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Στις Συμπληγάδες των διεθνών παρατηρητών και της κοκορομαχίας

Νίκος Σβέρκος

Στην άμεση διενέργεια εκλογών επικεντρώνει τις δημόσιες τοποθετήσεις της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δύο επισημάνσεις του χτεσινού άρθρου του Στέφανου Κασσελάκη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», βάζουν την αντιπολίτευση στο ρόλο του απολογούμενου. Αφενός η επιμονή του προέδρου του κόμματος στην παρουσία διεθνών παρατηρητών στις προσεχείς εκλογές και αφετέρου ο χαρακτηρισμός «κοκορομαχία» που επιφύλαξε για την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που και το ίδιο του το κόμμα συνυπέγραψε.

Αμηχανία για τους διεθνείς παρατηρητές

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν να εννοηθεί ότι το θέμα των διεθνών παρατηρητών θα υποβαθμιστεί. Ωστόσο το άρθρο του Στέφανου Κασσελάκη που δημοσιεύθηκε την επομένη, έδωσε νέα τροφή στις αντιπαραθέσεις, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να εμπιστεύεται ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές πέραν πάσης αμφιβολίας;».

Το άρθρο του άνοιξε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με το ερώτημα εάν η Κουμουνδούρου θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, να πλανάται και να μην λαμβάνει καθαρή απάντηση από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές του κόμματος σημείωναν λίγο αργότερα πως «γίνονται ήδη εκλογές στην Ελλάδα με παρουσία διεθνών παρατηρητών, αλλά στις τελευταίες εκλογές (Μάιο ‘23) έχουν γίνει και συγκεκριμένες συστάσεις από τον Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR)».

Ο Νίκος Παππάς, μάλιστα, σε τοποθέτησή του στη Βουλή εξήγησε πως οι παρατηρήσεις του συγκεκριμένου Γραφείου αφορούσαν την πρόσβαση των αναπήρων στα εκλογικά κέντρα, την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης και τα δάνεια των κομμάτων. Σοβαρά ζητήματα, δηλαδή, που δεν δείχνουν όμως κάποια συνάφεια με προσπάθεια αλλοίωσης ή επηρεασμού της εκλογικής βούλησης των πολιτών.

Χαρακτηριστική της αμηχανίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλιστα το γεγονός ότι σε δηλώσεις τους επέμειναν κυρίως στο ζήτημα της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε ανάρτησή της ανέφερε: «Θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί. Πρέπει να φύγουν άμεσα. Με εκλογές». Ο δε Σωκράτης Φάμελλος αρκέστηκε να δηλώσει πως «από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη διατυπωθεί η ανάγκη για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές».

Σκεπτικισμός για τα περί «κοκορομαχίας»

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε αφορούσε την λέξη «κοκορομαχία» που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης στο άρθρο του για να περιγράψει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο χαρακτηρισμός αυτός, αλλά και η επιθετικές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, προκάλεσαν προβληματισμό σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έριχνε αντικειμενικά φωτιά στην αντιπαράθεση μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων που συνυπέγραψαν τελικά το αίτημα. Ήρθε μάλιστα δυο μέρες μετά την εσπευσμένη διευκρίνηση της Βούλας Κεχαγιά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, ύστερα και από την θετική ανταπόκριση της Νέας Αριστεράς.

Ο Σωκράτης Φάμελλος στις δηλώσεις του μετά την κατάθεση του αιτήματος από τους 83 βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων (συνυπέγραψε και η Πλεύση Ελευθερίας), προφανώς ελπίζοντας να λειανθούν οι αιχμές Κασσελάκη, σημείωσε πως «υπήρξε μια εποικοδομητική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση «ασκεί τον συνταγματικό της ρόλο».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν έλλειμμα επικοινωνίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα έμπειρα κορυφαία στελέχη, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης για κρίσιμες λεπτομέρειες του άρθρου του φέρεται να συνομίλησε μόνον με έναν πολύ στενό πυρήνα συνεργατών του και να μην ενημέρωσε έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου, που έχουν στο παρελθόν χειριστεί αντίστοιχες καταστάσεις.

Πυρά φίλια και εχθρικά

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μην δώσει κεντρικά χτες συνέχεια στις φράσεις Κασσελάκη, είτε για τους διεθνείς παρατηρητές, είτε για τα περί κοκορομαχίας.

Από την  πλευρά της η Νέα Αριστερά άφησε όμως αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, σχολιάζοντας δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε σήμερα να αλλάξει την ατζέντα, με την ευγενική συμβολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες όμως απαιτούν απαντήσεις και την αλήθεια» ανέφερε το κόμμα.

Τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη περί «κοκορομαχίας» αξιοποίησε πάντως ο υπουργός Επικρατείας στη Βουλή, όταν εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησε για την πρόταση δυσπιστίας. «Έχω δηλώσεις του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που λένε: “σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας". Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε κύριοι συνάδελφοι; Προσυπογράψατε να γίνει ένα σόου και μια κοκορομαχία που μάλιστα λέει ο Πρόεδρός σας δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

εκλογέςΣΥΡΙΖΑΒουλήΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραπρόταση δυσπιστίας