Πολιτική|26.04.2024 13:31

Ρίχνουν τους τόνους Μητσοτάκης - Ιερώνυμος ενόψει Πάσχα: «Στενή συνεργασία κράτους - εκκλησίας»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Τους τόνους που ανέβηκαν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, επιχειρούν να ρίξουν εκκλησία – κυβέρνηση καθώς μπαίνουμε στο Πάσχα, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σφραγίζουν την συνέχιση των καλών σχέσεων με κοινή επίσκεψη σε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας. 

Μητσοτάκης: «Η συνεργασία μας είναι στενή» 

«Η συνεργασία μας θεσμικά ήταν, είναι και παραμένει στενή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος νωρίτερα πήρε σαφή θέση για τις θέσεις της εκκλησίας και τις δηλώσεις του Κυριάκου Βελόπουλου. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: 

«Θέλω, Μακαριώτατε, να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για το σπουδαίο κοινωνικό σας έργο, επισκεπτόμενος σήμερα τρεις δομές οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής. Και καθώς μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, νομίζω ότι τα λόγια σας, ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη και με σεβασμό, αντηχούν σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ.

Και θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι η συνεργασία μας στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιο της ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή. Και ότι προσβλέπουμε ακριβώς σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα της Εκκλησίας, το οποίο έρχεται και συμπληρώνει τις κρατικές δομές, την κρατική πρόνοια, δίνοντας πάντα περίσσευμα αγάπης και στήριξης σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Και στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω και όλους τους συνεργάτες σας, κληρικούς και λαϊκούς, τους χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι συνεπικουρούν αυτό το πολύ πλούσιο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Και καθώς, όπως είπα, πλησιάζει η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, ημέρες περισυλλογής αλλά και ημέρες που όλοι μας μπορούμε να αναρωτηθούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε κυρίως αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Οπότε με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ».

«Από κοινού και εκκλησία και πολιτεία να κάνουμε τέτοια έργα και να τα καμαρώνουμε» 

«Θέλω να τονίσω ότι εδώ όλοι όσοι εργάζονται καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να συμπαρασταθούν στα παιδάκια μας εκείνα και στις οικογένειές τους με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος.

«Ήρθε σήμερα ο πρωθυπουργός μας να σας δει, να του πείτε ότι είστε καλά και ότι τώρα που θα κλείσει το σχολείο και θα γιορτάσουμε το Πάσχα όλοι μαζί, θα γίνετε πιο καλά παιδιά κι έτσι θα ξαναρθείτε πάλι για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Γίνεται μία καλή προσπάθεια, οι γονείς είναι αρκετά ευχαριστημένοι.

Εγώ πάλι και οι συνεργάτες μας είμαστε ευχαριστημένοι για την προσφορά στις οικογένειες, αλλά και στα παιδιά μας αυτά καθαυτά. Και θα θέλαμε κι άλλα τέτοια σχολεία αλλά, το λέγαμε και χθες, ζητάμε μια καλή συνεργασία, ώστε από κοινού και Εκκλησία και Πολιτεία να μπορούμε να κάνουμε τέτοια έργα και να τα καμαρώνουμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε και σήμερα κοντά μας», τόνισε.

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός

Νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος πήρε σαφή θέση ότι η Εκκλησία έχει ξεκάθαρες απόψεις και δεν επηρεάζεται από τον Κυριάκο Βελόπουλο ή οποιονδήποτε πολιτικό, διαχωρίζοντας τη θέση του από άλλους Μητροπολίτες. 

«Ακούμε το Ευαγγέλιο, τον λόγο του Θεού. Δεν κάνουμε ό,τι μας πει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός», τόνισε, πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

«Σεβόμαστε τις απόψεις μας και κάνουμε αυτό που λέει ο Θεός. Δεν υπάρχει Χριστιανόμετρο. Αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία. Πολλά πράγματα μας χωρίζουν. Κάνουμε αυτά που λέει το Ευαγγέλιο. Είναι η ώρα να σκεφτούμε σοβαρά. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και ο χρόνος θα δείξει... Κινούμαστε με αυτά που λέει το Ευαγγέλιο», επισήμανε κ. ο Ιερώνυμος.

«Εμείς αγαπάμε όλους τους ανθρώπους»

Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Υπάρχει ο λόγος του θεού, η εκκλησία λέει ”δεν κάνω διακρίσεις”, πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση των θεμάτων, αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός και αλλιώς ο πιστός».

«Εμείς αγαπάμε όλους τους ανθρώπους», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Έχουμε σταθερές γραμμές, δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Κυριάκος Βελόπουλος ούτε οποιαδήποτε πολιτικός, σεβόμαστε τους ανθρώπους. Δεν μπορώ να πάω σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο και εκείνος μπορεί να έχει τις απόψεις του, δεν μπορώ να ταυτιστώ με συμφέροντα προσωπικά», είπε.

«Αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία. Κοιτάμε πως μπορούμε να τα πάμε μπροστά. Είναι η ώρα που πρέπει να σκεφτόμαστε σοβαρά. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από συνεργάτες και συνεργασία», τόνισε.

Bελόπουλος για δήλωση Ιερώνυμου: Εργαλειοποιείται από τον Μητσοτάκη

Η τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου ωστόσο φαίνεται πως δυσαρέστησε τον κ. Βελόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως ο κ. Ιερώνυμος «εργαλειοποιείται από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη». 

«Για την Ελληνική Λύση, η Εκκλησία είναι το σύνολο του λαού, του Κλήρου και της Ιεραρχίας. Η δήλωση λοιπόν του Αρχιεπισκόπου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους: Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο ούτε στην ιεραρχία. Όπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ. 

Χύτας: Δεν θα έκανε τέτοια δήλωση ο Χριστόδουλος

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας εξέφρασε στην Ολομέλεια της Βουλής την ενόχληση του Κυριάκου Βελόπουλου και επιτέθηκε στον αρχιεπίσκοπο.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος μας είπε να μην πάνε στις εκκλησίες για ψηφοθηρικούς λόγους και ήταν παραίνεση - μην πάτε αν θέλετε. Δεν σας είπε μην πάτε. Το να υιοθετεί ο Αρχιεπίσκοπος όσα λέει η ΝΔ μας στεναχωρεί. Νομίζαμε ότι ήταν ο Παύλος Μαρινάκης. Δεν θα έκανε τέτοια δήλωση ο Χριστόδουλος. Προεκλογικά, ο αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο. Να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν χρειάζεται να είναι τόσο ένθερμος υποστηρικτής του Μητσοτάκη ο Ιερώνυμος».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΚυριάκος Βελόπουλοςειδήσεις τώρα