Πολιτική|24.05.2019 20:39

Εκλογές 2019: Τέσσερις πολιτικοί σχολιάζουν τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Newsroom

Τέσσερις άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής και γνώστες της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, σχολιάζουν στο «Έθνος» το διακύβευμα των Ευρωεκλογών και την μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να εδραιώσει την κυρίαρχη θέση της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον συγγραφέα Νίκο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη

Δημήτρης Παπαδημούλης: Πέντε κοινά σηµεία των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Eξαιρετικά ενδιαφέρουσα η έρευνα της Κάπα Research, που αποτυπώνει µια σειρά αποκλίσεων και συγκλίσεων για τις αντιλήψεις των κοινωνιών των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Συνολικά, η έρευνα δείχνει πως οι λαοί της ευρύτερης περιοχής έχουν κοινά στοιχεία πολιτισµικής κληρονοµιάς και αναφοράς, ισχυρές αλληλεπιδράσεις σε όλα τα επίπεδα και παρόµοιες πολλές φορές αντιλήψεις για τις προκλήσεις της κοινωνικής, πολιτικής και οικονοµικής πραγµατικότητας.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Ο ρόλος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο

Η Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα της Ε.Ε. που έχει τη δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και να αποτελέσει την ατµοµηχανή της περιοχής στον πολιτικό, αµυντικό και οικονοµικό τοµέα. Ενας πρωταγωνιστικός ρόλος που µπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα όχι µόνο της επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά στο άνοιγµα ενός νέου κύκλου ζωής και δηµιουργίας.

Αλλωστε, ο ρόλος µας στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο δεν µπορεί παρά να είναι ρόλος ουσιαστικός. Σε µια περιοχή πολύπαθη, εξαιρετικά ευαίσθητη, µε οξείες εντάσεις και πλείστες εθνοτικές και θρησκευτικές διαιρέσεις, η Ελλάδα µπορεί να διαδραµατίσει τον ιστορικό ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα, του κοµβικού πυλώνα ασφάλειας, αλλά και του κράτους που µπορεί να οδηγήσει µια ολόκληρη περιοχή σε µια συµφωνία ευηµερίας και ειρήνης υπέρ των πολιτών.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Νίκος Παπανδρέου: Διεύρυνση ή εµβάθυνση

Το μεγάλο στρατηγικό δίληµµα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης συνοψίζεται στην αντίθεση µεταξύ «διεύρυνσης» ή «εµβάθυνσης». Σε ό,τι αφορά τη χώρα µας, αυτό το δίληµµα αποτυπώνεται µε γλαφυρό τρόπο σε αυτή την εξαιρετική, διεθνή και διαχρονική έρευνα που κρατάτε στα χέρια σας.


Υπάρχει η άποψη ότι οι ελλειµµατικοί ευρωπαϊκοί οικονοµικοί θεσµοί αποτέλεσαν εύφορο έδαφος για την οικονοµική κρίση. Ενδεχοµένως αυτό ενέχει µεγάλη αλήθεια, αρκεί βέβαια να θυµόµαστε ότι δεν ήταν το αίτιο της δικής µας χρεοκοπίας. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκοί θεσµοί αντέδρασαν αποκλειστικά αργά, διότι προϋπόθεση της ορθής λειτουργίας τους -έστω στο µέλλον- είναι η ευρωπαϊκή εµβάθυνση και ολοκλήρωση. Το λογικό λοιπόν συµπέρασµα θα ήταν να σταµατήσουµε τη διεύρυνση µέχρι να βάλουµε το ευρωπαϊκό οικοδόµηµα σε πιο γερές βάσεις. Αυτό θα άφηνε περισσότερους πόρους για την Ελλάδα και η συµµετοχή της χώρας µας στο κλειστό αυτό κλαµπ θα αποτελούσε και συγκριτικό πλεονέκτηµα.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Σταύρος Θεοδωράκης: Η εµπιστοσύνη των γειτόνων µας δεν πρέπει να πάει χαµένη

«Όταν τελειώνουν οι εκλογές, τότε αρχίζει η σκλαβιά» έλεγε ένας Αµερικανός πρόεδρος, από τους πρώτους και από εκείνους που έφτιαξαν το Σύνταγµα. Γιατί σε ψήφισαν; Ποιοι σε ψήφισαν; Τι πραγµατικά θέλουν αυτοί που σε ψήφισαν; Τα ψηφοδέλτια δεν έχουν πολλαπλά κουτάκια, γι’ αυτό υπάρχουν και έρευνες. Οπως η Εastern Mediterranean and Balkan Monitor, η διαχρονική έρευνα στάσεων και αντιλήψεων σε 12 χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που διεξήχθη µε τη µέριµνα της Κάπα Research.

Τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η χώρα δεν έχει καλές προοπτικές για το µέλλον. Οι µισοί εκτιµούµε ότι η οικονοµία πηγαίνει προς το χειρότερο σε σχέση µε µερικά χρόνια πριν. Και το κυρίαρχο συναίσθηµα στην καθηµερινότητά µας είναι ο φόβος – τόσο πολύς όσο στο Κόσοβο και στη Βόρεια Μακεδονία.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

ΒαλκάνιαΚάπα ResearchΜεσόγειοςΕυρωεκλογές