Πολιτική|24.08.2026 19:55

Το γαϊτανάκι των προκλήσεων της Άγκυρας και η απάντηση της Αθήνας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με μία σειρά κινήσεων η Άγκυρα ταράζει όλο και περισσότερο τα νερά και επιμένει σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα, προκαλώντας τόσο με συγκεκριμένες κινήσεις όσο και με μία εμπρηστική ρητορική. Το φθινόπωρο προβλέπεται «θερμό» και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα τραβήξει περαιτέρω το σχοινί, καθώς εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου που αναμένεται να έχει αναφορές στη «Γαλάζια πατρίδα».

Είναι εμφανές πως η Άγκυρα κλιμακώνει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες τη στάση της, με μια σειρά προκλητικών κινήσεων. Η αρχή έγινε με τις ενστάσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό αλλά υπήρξε και συνέχεια. Ειδικότερα  ακολούθησε δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των δύο προεδρικών διαταγμάτων για την ανακήρυξη «θαλάσσιων πάρκων» σε Βόρειο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο καθώς  και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», δείχνοντας πως παραμένει  στο δρόμο των προκλήσεων. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η επιστροφή στις πρακτικές παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεων των κανόνων κυκλοφορίας από τούρκικα μαχητικά και μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα.

Σαφή είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Αθήνα και είναι ενδεικτικά όσα  ανέφερε χθες και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο σημείωσε χαρακτηριστικά «σε σχέση με κάποιες αντιδράσεις που είδαμε, που ακολουθούν δικές μας δράσεις, εξ ανατολών αντιδράσεις, ένα πράγμα θα πω μόνο: δεν επηρεάζουν καθόλου τον δικό μας σχεδιασμό. Οι περιοχές ελληνικής κυριαρχίας είναι αναμφισβήτητες, είμαστε έτοιμοι να τις προασπίσουμε ανά πάσα στιγμή».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε  πως «προφανώς και θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας, με την Τουρκία, αλλά δεν συζητούμε με την Τουρκία τίποτα άλλο, τίποτα άλλο, πέραν της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Είχε προηγηθεί χθες αναφορά στην ανάρτησή του, όπου υπογράμμισε «η θέση μας είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει: η Ελλάδα κινείται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ασκεί τα δικαιώματά της και δεν πρόκειται να αφήσει απειλές ή παράνομες διεκδικήσεις να καθορίσουν τις αποφάσεις της».

Τα μηνύματα Γεραπετρίτη

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και, εφόσον απαιτηθεί, να απαντήσει και «στο πεδίο» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο OPEN. «Αγρυπνούμε, αλλά δεν ανησυχούμε. Και δεν ανησυχούμε γιατί έχουμε την ισχύ να επιβάλουμε τα εθνικά συμφέροντα σε οποιοδήποτε πεδίο» ανέφερε χαρακτηριστικά , προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ ισχυρότερη διπλωματική, οικονομική και αμυντική θέση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «τα ήρεμα νερά δεν αποτελούν στην πραγματικότητα μια επιδίωξη, αλλά, ουσιαστικά, το μέσο για να μπορέσουμε να έχουμε μια λειτουργική σχέση με την Τουρκία. Και είναι προφανές ότι με κάθε γείτονα οφείλουμε να συνομιλούμε». Ξεκαθάρισε δε πως  «τα ήρεμα νερά δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι έχουμε οποιαδήποτε υπαναχώρηση από τις βασικές εθνικές μας θέσεις και ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας. Εκείνο το οποίο έχει αλλάξει είναι ότι, για πρώτη φορά, η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Οι επόμενες κινήσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν αναμένεται να υπάρξει καμία εξέλιξη όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Για παράδειγμα, δε φαίνεται πως θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο (όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ).

Από την Αθήνα βάζουν με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές ενώ σε εξέλιξη είναι και μία σειρά κινήσεων στο διπλωματικό πεδίο. Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης «η Ελληνική Κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος έχουμε ήδη μεταφέρει με επίσημο τρόπο σε όλες τις ευρωπαϊκές αρχές, από την προηγούμενη εβδομάδα, όλες τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και θα συμβεί τις επόμενες ημέρες να έχουμε και τα αναγκαία διαβήματα και τις επίσημες τοποθετήσεις και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».

πρωθυπουργόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςελληνοτουρκικάκυβέρνησηΑιγαίουπουργείο ΕξωτερικώνΕλλάδαειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαΥπουργός ΕξωτερικώνΆγκυραΓιώργος Γεραπετρίτης