Πολιτική|04.11.2026 17:38

Πιερρακάκης κατά Τσίπρα για τα funds: «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται και δεν διαγράφεται»

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα επέλεξε να στρέψει τα «πυρά» του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά το ιδιωτικό χρέος και τους servicers.

Με φόντο τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόσυρση του άρθρου 23, ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε το ζήτημα της νομοθετικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων από προηγούμενες κυβερνήσεις, επιχειρώντας παράλληλα να αντικρούσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση για το ισχύον πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, με παρεμβάσεις από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ είχε προηγηθεί το αίτημα του υπουργού για ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων διατάξεων.

Η αναφορά στον Τσίπρα και τα 18 δισ. ευρώ

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η παρουσία των funds στην ελληνική αγορά συνδέεται με συγκεκριμένες νομοθετικές αποφάσεις που ελήφθησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον υπουργό, η σχετική νομοθετική διαδρομή περιλαμβάνει αποφάσεις, ημερομηνίες και την προσωπική πολιτική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα. Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον Μάρτιο του 2019 οι απαιτήσεις που είχαν μεταφερθεί σε funds είχαν φτάσει περίπου τα 18 δισ. ευρώ. Με αυτή την αναφορά, ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατέληξε ότι «η ιστορία δεν ξαναγράφεται και δεν διαγράφεται», απορρίπτοντας την κριτική που ασκείται σήμερα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο υπουργός αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι εισάγονται πρόσθετες υποχρεώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και αυστηρότερες κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων. «Το μήνυμα που στέλνουμε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι ότι οι κανόνες θα τηρούνται. Τα δικαιώματα των δανειοληπτών θα γίνονται σεβαστά. Και κάθε παραβίαση θα έχει συνέπειες», ανέφερε. Απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, ανταποκρίνονται σε ανάγκες των οφειλετών. «Έχετε φθάσει στο σημείο να καταγγέλλετε την κυβέρνηση ακόμα και όταν νομοθετεί όσα λέτε ότι διεκδικείτε. Όσο εσείς αναζητάτε επιχειρήματα για να πλήξετε την κυβέρνηση τόσο εμείς θα αναζητάμε τρόπους για να διευκολύνουμε πολίτες», σημείωσε. Αναφερόμενος ειδικότερα στο άρθρο 23, το οποίο αποσύρθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, υποστήριξε ότι η επίμαχη πρόβλεψη δεν καταργούσε τη δικαστική προστασία των δανειοληπτών. Αιτιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει με τη συγκεκριμένη διάταξη, ανέφερε ότι στόχος ήταν «να αφαιρεθεί και το τελευταίο πρόσχημα και να μην χρησιμοποιείται ως προπέτασμα καπνού πίσω από το οποίο θα εξαφανίζοταν το υπόλοιπο νομοσχέδιο». Στη συνέχεια, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν επί των προωθούμενων ρυθμίσεων, συνδέοντας την κριτική τους με τη στάση που θα τηρήσουν κατά την ψηφοφορία. «Και τώρα; Ποια είναι η απάντηση; Διαφωνείτε με την προστασία του οφειλέτη; Οι δικαιολογίες εκτιμώ ότι έχουν τελειώσει. Θα ψηφίσετε; Ή θα αναζητηθεί νέο άλλοθι; Η Βουλή δεν θέλει συνθήματα, αλλά συγκεκριμένη θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ για τον εξωδικαστικό 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση της εκτελεστότητας των συμβάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών που συνάπτονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, έθεσε ωστόσο ως όριο την αποφυγή επιλογών που, κατά την εκτίμησή του, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της οικονομίας. Όπως υποστήριξε, σε μια τέτοια περίπτωση «ο πρώτος που θα πληρώσει το τίμημα μιας τέτοιας επιλογής είναι ο αδύναμος».

Στον υπουργό απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία για την απόσυρση του άρθρου 23, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην επικοινωνιακή διαχείριση παρά στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των δανειοληπτών. «Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε! Ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός, είπε ότι πήρε πίσω το άρθρο 23 για να μην χαλάσουμε την εικόνα. Για την εικόνα τα κάνουν όλα! Μήπως να κάνετε και κάτι για τους δανειολήπτες; Έχετε αφήσει ανεξέλεγκτη κάθε πτυχή της αγοράς», ανέφερε. Ο Παύλος Γερουλάνος διευκρίνισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τις επιμέρους διατάξεις που θεωρεί ότι έχουν θετικό αντίκρισμα για τους πολίτες, παρά τη συνολική διαφωνία του με το νομοσχέδιο.

Απάντηση Πολάκη για τους πλειστηριασμούς

Οι αναφορές του Κυριάκου Πιερρακάκη στον Αλέξη Τσίπρα και στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος υπερασπίστηκε τις επιλογές της περιόδου 2015- 2019 και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ο βουλευτής Χανίων καταλόγισε στον υπουργό «θράσος», ενώ, επικαλούμενος στοιχεία για την εξέλιξη των πλειστηριασμών, υποστήριξε: «Είμαστε περήφανοι για αυτά που κάναμε το ‘15- ’19. Επί ημερών μας είχαμε μηδέν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ επί ημερών σας φτάνουν τις 23.600. Εμείς νομοθετούσαμε με το μαχαίρι στο κόκκαλο».

Κουτσούμπας: «Την τούρτα την έχετε φτιάξει όλοι μαζί»

Στη συζήτηση είχε παρέμβει νωρίτερα και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος διαφοροποίησε την κριτική του από εκείνη των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποδίδοντας ευθύνες για το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων τόσο στη σημερινή όσο και σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση γύρω από το άρθρο 23 δεν αναιρεί τη συμφωνία των υπόλοιπων κομμάτων σε βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Θέλει πάρα πολύ θράσος να παριστάνετε ότι διαφωνείτε όλοι εσείς για ένα άρθρο του νομοσχεδίου. Κοκορομαχείτε για το άρθρο 23, που είναι το κερασάκι στην τούρτα ήταν το άρθρο, αλλά την τούρτα την έχετε φτιάξει όλοι μαζί!», ανέφερε. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε, επίσης, την προστασία που προβλέπεται για τους δανειολήπτες «τρύπα στο νερό», επιμένοντας στην αντίθεση του κόμματός του με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Παύλος ΠολάκηςΠαύλος ΓερουλάνοςΑλέξης Τσίπραςυπουργείο ΟικονομικώνΚυριάκος Πιερρακάκηςξένα fundsΔημήτρης Κουτσούμπαςκόκκινα δάνειαιδιωτικό χρέοςΒουλήειδήσεις τώρα