Πολιτική|17.10.2019 08:04

Τα ευρωπαϊκά ραντεβού Μητσοτάκη και η ισορροπία της Αθήνας

Σπύρος Μουρελάτος

Με την επιδίωξη να διαδραματίσει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στις κρίσιμες διεργασίες, που τεκταίνονται σε ευρωπαικό έδαφος μετέβη από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες εν όψει του διημέρου – σήμερα και αύριο – της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Στην ήδη βαριά ατζέντα του Brexit και της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, βαριά σκιά στη Σύνοδο ρίχνει η τουρκική επιθετικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται μέσω της εισβολής στη Βορειοανατολική Συρία και εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ και κυρίως οι παρενέργειες της στην ισορροπία ισχύος της ευρύτερης περιμέτρου της Ανατολικής Μεσογείου και στο Μεταναστευτικό.

Τις προηγούμενες ημέρες η παρασκηνιακή κινητικότητα της Αθήνας υπήρξε κατά πληροφορίες έντονη κυρίως στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Άγκυρας ( εναντίον φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων), όπως αποτυπώθηκε και στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ούτως ή άλλως, η…δημοφιλία Τουρκίας και Ερντογάν στους Ευρωπαικούς κύκλους αγγίζει ιστορικά χαμηλά, καθώς διογκώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις, για τις πολεμικές της επιχειρήσεις στη μεθόριο με τη Συρία. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με περίσσεια ανησυχία τις εξελίξεις και καλείται να βαδίσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς από τη μία τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της γείτονος και από την άλλη δεν επιθυμεί μία κατάσταση οιονεί ρήξης της ΕΕ με την Τουρκία επιδιώκοντας αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια.

Την ώρα, μάλιστα, που ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βόρειο Συρία, ελέω των τουρκικών επιχειρήσεων, ενδεχομένως να πυκνώσει τις προσφυγικές κατά κύριο λόγο ροές προς το Αιγαίο, η ελληνική κυβέρνηση δραστηριοποιείται κατά πληροφορίες για τη συνέχιση της αποστολής οικονομικής βοήθειας προς τους διεθνείς οργανισμούς, που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση του ζητήματος σε Ελλάδα και Τουρκία. Όπως, πάντως, διευκρίνισε προ ολίγων ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η απρόσκοπτη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την ανατολική πλευρά του Αιγαίου συνδέεται πλέον με τον βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας προς το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται στο περιθώριο της Συνόδου να έχει διμερείς συναντήσεις με τους κύριους Μεσογειακούς δρώντες, ήτοι τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, θιασώτη της σκλήρυνσης της ευρωπαικής στάσης έναντι της Άγκυρας, τον Ιταλό ομόλογο του, Τζουζέπε Κόντε, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν και την ευρωπαική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει διμερείς επαφές και με ομογάλακτους του στη Σύνοδο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, ενώ χθες βράδυ είχε ένα πολύ ενδιαφέρον δείπνο γνωριμίας με τον διάδοχο του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαικού Συμβουλίου, πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ. Επί τάπητος τέθηκε κατά πληροφορίες, η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαικής Ένωσης με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν απόψεις για όλα τα καυτά τρέχοντα ζητήματα από το Μεταναστευτικό και το Brexit έως την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να παραχωρήσει εντός της ημέρας συνέντευξη στο Politco, το πλέον επιδραστικό μέσο της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΒρυξέλλεςΚυριάκος Μητσοτάκης