Πολιτική|12.12.2019 07:06

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει την διπλωματική πίεση προς την Άγκυρα

Σπύρος Μουρελάτος

Σε ένα διπλωματικό…πόλεμο φθοράς επιδιώκει να υποβάλλει την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες απομόνωσης της γείτονος, στον απόηχο της συμφωνίας με τη Λιβυή για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέρχεται στο Συμβούλιο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες έχοντας προλειάνει το έδαφος τα προηγούμενα 24ωρα –  μέσω επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους της Ένωσης – ώστε να αποτυπωθεί μία ρητή και χωρίς αστερίσκους καταδίκη της Άγκυρας. Μάλιστα, η προεργασία αυτή αντικατοπτρίζεται, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στο προσχέδιο της δήλωσης, που θα υιοθετήσουν ομόφωνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η οποία αναφέρει πως η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας, όπως ορίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Στο ίδιο κείμενο επαναβεβαιώνεται η αλληλεγγύη των κρατών – μελών προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για τις εν λόγω διατυπώσεις καθώς, όπως σημειώνουν, εκπληρώνει και τους τρεις στόχους, που έχει θέσει η Ελληνική διπλωματία: καταδικάζει ξεκάθαρα την Τουρκία, θεωρεί τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης άκυρη και ως εκ τούτου μη δυνάμενη να παράξει έννομα αποτελέσματα και παρέχει στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο. Για το Μέγαρο Μαξίμου η ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας αποτελεί κρίσιμο σταθμό στην διαδικασία της υιοθέτησης και συγκεκριμενοποίησης ενός αυστηρού πλαισίου κυρώσεων, προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την αναθεωρητική της τακτική.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό να θέσει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο αποψινό δείπνο των ηγετών, ώστε να πεισθούν ακόμη και οι πιο…διστακτικοί εκ των εταίρων μας για το μέγεθος των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και τους κινδύνους, που εγκυμονεί για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Αθήνα, αξιολογεί, μάλιστα, ως σημαντική την ξεκάθαρη θέση, που λαμβάνει η Γερμανία, δεδομένων του ζωηρού ενδιαφέροντος του Βερολίνου να συμμορφωθεί τελικώς η Τουρκία με τις υποχρεώσεις της στην διαχείριση του Μεταναστευτικού.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να επανάλαβει την πάγια θέση της Αθήνας ότι επείγει μία ουσιαστική μεταβολή της ευρωπαικής προσέγγισης στο Προσφυγικό μέσω και της αναμόρφωσης του Κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ δεν θα παραλείψει να επικρίνει την απροθυμία, που επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα σε ό,τι αφορά στην ικανότητα της να συγκρατήσει στα δικά της παράλια τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές.

Τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας, το Προσφυγικό αλλά και άλλα, όπως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και η συνεκτικότερη οικονομική διακυβέρνηση αναμένεται να κυριαρχήσουν στις διμερείς επαφές του κ. Μητσοτάκη, αρχής γενομένης με τον  με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου. Συμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη κλειδώσει ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με ηγέτες κρατών – μελών, που δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει προσφάτως, όπως αυτοί της Δανίας, της Σουηδίας, αλλά και των χωρών του Βίζενγκραντ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΛιβύηΤουρκία