Πολιτική|18.12.2019 11:23

Μητσοτάκης: Ερχεται ομιλία του στη Βουλή με θετικά μαντάτα για την Οικονομία

Σπύρος Μουρελάτος

Τον οδικό χάρτη, τους κεφαλαιώδεις στόχους, αλλά και τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του στο πεδίο της Οικονομίας, αναμένεται να περιγράψει διεξοδικά κατά την αποψινή του ομιλία στη Βουλή, εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως η στρατηγική της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να έχει συνέχεια και το ερχόμενο έτος, αντικατοπτρίζοντας την κύρια επιδίωξη της νέας κυβέρνησης να επαναφέρει την Οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Οπως, εξάλλου το έθεσε, κατά το χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «ο πρώτος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον, αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών».

Ομιλία με θετικά μαντάτα για την ελληνική οικονομία

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως το θετικό κεκτημένο στην Οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια μάλλον ασυνήθιστη την τελευταία 10ετία ευελιξία, ώστε να επιλέξει από μια πλούσια βεντάλια πολιτικών την εμπροσθοβαρή εφαρμογή μέτρων, που ενισχύουν άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου, το ύψος του υπερπλεονάσματος εκτιμάται κατά πληροφορίες λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, ποσό, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να το κατευθύνει σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις.

Μολονότι η τελική εικόνα των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2019 θα διαμορφωθεί τους πρώτους μήνες του 2020, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προαναγγείλει απόψε θετικές για τους Έλληνες πολίτες παρεμβάσεις, καθώς έχει προδιαθέσει σε ανύποπτο χρόνο πως, εφόσον εξασφαλίζεται ο δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα προχωρά στη σταδιακή αποτίναξη των άδικων, όσο και υπέρογκων φορολογικών βαρών της τελευταίας δεκαετίας.

Την εν λόγω προοπτική δεν απέκλεισε, εξάλλου, ερωτηθείς σχετικώς κατά το χθεσινό briefing o κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επέμεινε πως ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώνει σταδιακά τα θετικά μέτρα. Υπενθυμίζεται πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεσμευθεί πως εντός της 4ετίας και σε κάθε περίπτωση, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα καταργηθούν εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος.    

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Το κυβερνητικό αφήγημα περί επανόδου της χώρας σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης στηρίζεται κατά μείζονα λόγο στην απαγκίστρωση της Αθήνας από τον… βραχνά των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων, ζήτημα, που θέτει δημοσίως, αλλά και παρασκηνιακά ο κ. Μητσοτάκης πολλούς μήνες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κυβερνητικοί παράγοντες, που γνωρίζουν την εξέλιξη του ελληνικού αιτήματος, αλλά και τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει τους τελευταίους 6 μήνες το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι πως η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021 και εντεύθεν έχει ήδη «κλειδώσει» και αναμένεται κατά πληροφορίες να ανακοινωθεί εντός του πρώτου 4μήνου του 2020.

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε δύο σημαντικά όπλα στην φαρέτρα του: την πορεία εκτέλεσης του γαλάζιου οικονομικού προγράμματος, με ορόσημα, το «ξεπάγωμα» εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά και οι Σκουριές στην Χαλκιδική, την άρση των capital controls και την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και τη στήριξη από ισχυρούς συμμάχους.

Ενας τέτοιος είναι και η Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες στη Φρανκφούρτη, στο περιθώριο του δείπνου προς τιμήν του αποχωρούντος μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ. Κατά το δεύτερο σκέλος της συνάντησης, στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε Ευρωπαϊκά Ζητήματα, Δημήτρης Μητρόπουλος.

Όπως προέκυψε, η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της «για τον ισχυρό βαθμό υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν το θέμα της επιτυχούς υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων, το θέμα της Πράσινης Ανάπτυξης, καθώς και το ζήτημα της άρσης των περιορισμών, που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεση τους, σε ελληνικά ομόλογα, όπου, κατά πληροφορίες, υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στη στήριξη της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς τη θεωρεί έναν από τους κρίσιμους παράγοντες για την εξασφάλιση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου, τον οποίο η κυβέρνηση προορίζει για την… αναχρηματοδότηση της μείωσης της φορολογίας και της διαμόρφωσης των όρων για ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον στη χώρα.  

Βουλήπροϋπολογισμός 2020Κυριάκος Μητσοτάκης