Πολιτική|05.01.2020 10:56

Ο Τσίπρας, η απλή αναλογική και η κυβερνώσα Αριστερά

Βούλα Κεχαγιά

Η φράση «η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει» συμπυκνώνει την στάση που προτίθεται να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η νέα χρονιά βρίσκει την αξιωματική αντιπολίτευση κατασταλαγμένη απέναντι σε δύο μείζονα θέματα που θα απασχολήσουν την πολιτική ζωή τους επόμενους μήνες: Την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και συγχρόνως τον Αλέξη Τσίπρα απολύτως αποφασισμένο να επιμείνει στην γραμμή που έχει αποφασίσει το κόμμα του θεωρώντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται σε τακτικισμούς που αποσκοπούν πρωτίστως σε μικροκομματικά οφέλη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές στους συνεργάτες του αλλά και στα κομματικά του στελέχη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συναινέσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής που ψήφισε ως γνωστόν η κυβέρνησή του τον Ιούλιο του 2016 και μάλιστα χωρίς την στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιονδήποτε εκλογικό νόμο κι αν παρουσιάσει το Μέγαρο Μαξίμου του επόμενο διάστημα αυτός δεν θα γίνει δεκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ στην βάση της άποψής του ότι η απλή αναλογική είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, δρόμο στον οποίο ήδη πατάει η διεύρυνση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τον Μάρτιο του 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κι αν επιχειρεί να το κρύψει φοβάται την πιθανότητα των διπλών εκλογών που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή της απλής αναλογικής όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες.

Εξ αυτού του λόγου ερμηνεύει την προσπάθεια του Μαξίμου αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και δεύτερης προσφυγής σε εκλογές ως ανάγκη να μετατοπιστούν οι πολιτικές ευθύνες στην Κουμουνδούρου. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως λένε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνην που προσπαθεί να διαμορφώσει με ανακρίβειες η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, ακόμη και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 εάν η ΝΔ δεν είχε αποσπάσει την αυτοδυναμία, θα μπορούσε κάλλιστα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Επί της ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής όχι μόνο δεν οδηγεί σε ακυβερνησία, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, αντιθέτως μπορεί να «δώσει» ισχυρές κυβερνήσεις συνεργασίας με προοπτική τετραετίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις επόμενες εκλογές. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει ότι το μέγα ζητούμενο θα είναι να συγκροτηθεί μία ισχυρή κυβέρνηση με την συμμετοχή αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχεδίου για μία κυβερνώσα αριστερά και με αποφυγή μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Στην πράξη εκτιμούν ότι αυτό το πολιτικό σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί τόσο εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη όσο και στην περίπτωση που καταλήξει δεύτερος στις κάλπες. Κι αυτό διότι πιστεύουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα έρθει σε απόλυτη αδυναμία να βρει συμμάχους και να φθάσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, προοπτική που φαίνεται πολύ πιο εύκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία.

«Να µας εξηγήσουν πού απέτυχε ο Προκόπης Παυλόπουλος»

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει τις αποφάσεις τους εδώ και καιρό και για την Προεδρική εκλογή υποστηρίζοντας την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Στην Κουμουνδούρου επιστρέφουν τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αιτιολογήσει την πιθανή απορριπτική του απάντηση στο πρόσωπο που θα προταθεί σχολιάζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που οφείλει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν θα προτείνει τον σημερινό Πρόεδρο , δηλαδή να αιτιολογήσει πού απέτυχε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Επισημαίνουν επίσης  ότι ήταν και το κόμμα της ΝΔ που τον ψήφισε το 2015  εξασφαλίζοντας την ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση που ορίζει το Σύνταγμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε τακτικισμούς για να αντιμετωπίσει τις εύθραυστες ισορροπίες στην γαλάζια παράταξη και τις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και να έχει γίνεται σαφές πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι κάποιος τεχνοκράτης που θα βοηθήσει ενδεχομένως τον Κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του αδιέξοδα.

Καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται το σχόλιο της Κουμουνδούρου στα όσα διέρρευσαν από την συζήτηση του πρωθυπουργού με δημοσιογράφους ότι στην προεδρική λίστα δεν μπορούν να περιλαμβάνονται πρόσωπα που δεν γνωρίζουν καν ποια είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τί σημαίνει υφαλοκρηπίδα. Πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως ο Πρόεδρος πρέπει να μπορεί να βοηθήσει στην διεθνή διπλωματία και να έχει το κύρος εκείνο που θα τού επιτρέπει να καταθέτει την άποψή του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

εκλογικός νόμοςΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας