Πολιτική|10.02.2020 16:59

Μπουσάτι: Δεν αρκεί από μόνη της η νέα πρόταση διεύρυνσης της ΕΕ

Τίμος Φακαλής

Να αναλάβουν και οι Βρυξέλλες το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν στο ζήτημα της διεύρυνσης, αντιμετωπίζοντας τη διαδικασία ως μια ιστορική στιγμή και όχι ως ένα βάρος καλεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντίτμιρ Μπουσάτι, την Ε.Ε. μιλώντας στο ethnos.gr στο περιθώριο του 2ου Thessaloniki Regional Forum. Λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της νέας μεθοδολογίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαδικασία ένταξης νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία της διεύρυνσης για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, μια προσπάθεια, η οποία είναι συνυφασμένη με το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το οποίο έχει σημείο αναφοράς το 1989, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Η μεθοδολογία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να βελτιώσει τη διαδικασία διεύρυνσης και τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα προετοιμάσουν το δρόμο για να περάσουν το κατώφλι της Ε.Ε. Πρέπει, όμως, να είμαστε σαφείς ότι καμία μεθοδολογία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της έλλειψης πολιτικής βούλησης», ξεκαθάρισε, μιλώντας στο ethnos.gr o κ. Μπουσάτι και πρόσθεσε ότι «όλες οι πλευρές είναι αναγκαίο να δουν την διεύρυνση ως μια win-win ιστορία, αντιμετωπίζοντάς την ως μια ιστορική ευθύνη και όχι ως ένα βάρος». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν σήμερα τρεις σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στο κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία, στο δημογραφικό και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι μέσω της νέας διαδικασίας μετασχηματισμού στην οποία θα εμπλακούν οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων θα δουν τα πράγματα να αλλάζουν και να μη μένουν στάσιμα. 

Απαντώντας στο ενδεχόμενο σενάριο διαχωρισμού των δύο υποψηφιοτήτων, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, την προσεχή άνοιξη στη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ, όπως ψιθυρίζουν κάποιοι διπλωματικοί κύκλοι, ο κ. Μπουσάτι τονίζει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι η Αλβανία έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις από τον Ιούνιο του 2018. «Αν διαβάσετε την απόφαση, στην οποία κατέληξαν τότε τα κράτη-μέλη θα δείτε ότι συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα το 2019. Και πάλι το 2019 η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του 2018. Τώρα, λοιπόν, είμαστε στο 2020 και ήρθε η στιγμή για να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να εστιάσουμε όλες μας τις ενέργειες στη διαδικασία διεύρυνσης». Ακόμη και αν η Γαλλία εγείρει νέες ενστάσεις στο Ζάγκρεμπ ο κ. Μπουσάτι εξηγεί ότι για την Αλβανία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από τον δρόμο της Ευρώπης. 

Έχοντας αναλάβει η Αλβανία για πρώτη φορά στην Ιστορία της την προεδρία του ΟΑΣΕ τόνισε στο ethnos.gr ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής ιδίως μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψιν τη σημασία του οργανισμού, ο οποίος συνδέει τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και την Ασία. 

Τι λέει για τον Νίκο Κοτζιά

Η κουβέντα φτάνει και στην περίοδο που ο ίδιος συνεργάστηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, και στις από κοινού προσπάθειες να ανοίξουν μια νέα σελίδα συνεργασίας. «Με τον φίλο μου, Νίκο Κοτζιά, βγάλαμε από το τραπέζι μερικά από τα διμερή ζητήματα και διαφωνίες, τα οποία έχουν πρακτική σημασία για τους ανθρώπους ανοίγοντας ένα διάλογο, ο οποίος βασίστηκε στην εμπιστοσύνη. Ελπίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ένα στέρεο έδαφος για την αντιμετώπιση όλων των υπόλοιπων ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν. Ο διάλογος συνεχίζεται σήμερα σε επίπεδο πρωθυπουργών και περιμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα για την επίλυση των διμερών ζητημάτων». 

Μεταξύ άλλων επί των ημερών Κοτζιά-Μπουσάτι συμφωνήθηκε η εκταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-41, ενώ διευθετήθηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, όπως η κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου και η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης στην ελληνική επικράτεια.

«Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και ορισμένα ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα όπως η κατάργηση του εμπόλεμου από την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και άλλα ιστορικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν» Όπως είπε, για τα Τίρανα  η Αθήνα δεν είναι απλά μόνο ένας καλός γείτονας, ούτε μόνο ένας σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ. «Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας. Και πέρα, και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την αλληλεπίδραση που έχουμε σε ανθρώπινο επίπεδο μεταξύ μας και τις προσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι Αλβανοί με τους Έλληνες» πρόσθεσε.  Αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα και στις κατά καιρούς εντάσεις που δημιουργούνται ο κ. Μπουσάτι επανέλαβε ότι οι είναι μια αξιοσέβαστη, αναγνωρισμένη μειονότητα στην Αλβανία. «Θα είμαστε ευτυχείς όπως ανέφερα και στο παρελθόν να διερευνήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση το ελληνικό μοντέλο αλλά και άλλα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα διασφαλίσουν πλήρως τα δικαιώματά τους στην πράξη».

Απαντώντας τέλος στα σημάδια υποστήριξης τα οποία υπάρχουν στο Κόσοβο προς την Μεγάλη Αλβανία ο κ. Μπουσάτι είπε ότι δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο και υπάρχει μόνο στο μυαλό εκείνων που θα ήθελαν να μιλήσουν γι αυτήν την ιδέα.

Ντίτμιρ ΜπουσάτιΑλβανίαΕυρώπηΝίκος ΚοτζιάςΒρυξέλλες