Πολιτική|01.04.2020 09:49

Ανοίγει ο διάλογος ΣΥΡΙΖΑ - Πράσινων Γερμανίας για τις κρίσεις της Ευρώπης

Βούλα Κεχαγιά

Η Γερμανία, δια της Καγκελαρίου της, είπε «όχι» στο ευρωομολόγο για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τον κορονοϊό, όμως το γερμανικό κόμμα των Πρασίνων φαίνεται πως έχει άλλη άποψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω της κρίσης, ανοίγει διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με κόμματα που βρίσκονται κοντά στις απόψεις του και η αρχή έγινε με την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την συμπρόεδρο των Πρασίνων της Γερμανίας Αναλένα Μπίρμποκ. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως μολονότι τα δύο κόμματα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Πράσινοι της Γερμανίας, δεν ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια είναι σημαντικό να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους ανοίγοντας διάλογο για την προώθηση και στήριξη προοδευτικών λύσεων στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με την Κουμουνδούρου καλωσόρισε την ξεκάθαρη θέση των Πρασίνων υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας τονίζοντας συγχρόνως τη σημασία που έχει η προώθηση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Υγείας. Στην συνομιλία τους αναφέρθηκαν στη λήψη άμεσων μέτρων κατά του κορονοϊού και στην αναγκαιότητα να υπάρξει συγκροτημένη ευρωπαϊκή στρατηγική που να στηρίζεται στο ευρωομόλογο, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά εργαλεία, όπως επίσης στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, καθώς και στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Φαίνεται όμως πως ο κορονοϊός φέρνει πιο κοντά τα προοδευτικά ευρωπαϊκά κόμματα καθώς Τσίπρας και Μπίρμποκ συζήτησαν και για την κλιματική κρίση και τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Επιπλέον, αντήλλαξαν απόψεις για το Προσφυγικό, την επιβεβλημένη ανάγκη στήριξης της χώρας μας, για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και για τη σημασία που έχει το να υπάρξει απάντηση στις πολιτικές Όρμπαν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την αναστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με αφορμή την πανδημία. Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό η Γερμανίδα επικεφαλής των Πρασίνων ανέφερε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει ενεργά προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία σε συνεργασία με δημοτικές αρχές σε πόλεις όπου οι Πράσινοι διαθέτουν αυξημένη επιρροή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη την πρώτη ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης των πολιτικών συντακτών σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις περί τον κορονοϊό και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν εκτός από τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξη Χαρίτση και ο τομεάρχης υγείας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Από την αρχή της κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη απόλυτη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και την υποστήριξή τους. Ο τομεάρχης Οικονομίας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην επιτροπή κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, καυτηρίασε τις διατάξεις των ΠΝΠ που αναφέρονται σε απευθείας αναθέσεις, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, ζητώντας την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επιβλέπει τις διαδικασίες αυτές και το επείγον του χαρακτήρα τους. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση οδηγεί την Οικονομία σε καθίζηση σχολιάζοντας πως μιλάμε για 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αναστολή.

ΠράσινοιΣΥΡΙΖΑ