Κόσμος|15.04.2020 14:39

Εγινε η πρώτη μεταφορά ανηλίκων από ελληνικά νησιά στο Λουξεμβούργο

Μαρία Ψαρά

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών-προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. 12 παιδιά μεταφέρονται στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του προγράμματος που οργανώνεται από την Κομισιόν και τις ελληνικές Αρχές, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και του Γραφείου Ευρωπαϊκής Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η πρώτη σε μια σειρά ασκήσεων μετεγκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η επόμενη επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς περίπου 50 άτομα θα μεταφερθούν στη Γερμανία.

«Αυτό το σχέδιο είναι η Ευρώπη στα καλύτερά της. Σε περιόδους όπου ο κοροναϊός επιδρά στην καθημερινή ζωή, είναι αξιέπαινο να βλέπουμε τα κράτη μέλη να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να συνεργάζονται για να βοηθήσουν τους ευάλωτους μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Είμαι ευγνώμων στα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ελπίζω ότι περισσότερα θα συνεχίσουν να συμμετέχουν μαζί μας», είπε ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Γιόχανσον είπε: «Σήμερα 12 παιδιά μεταναστών-προσφύγων θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή στο Λουξεμβούργο. Αυτό είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά ήταν κρίσιμη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Χαίρομαι που συνεργαζόμαστε ως Ευρωπαίοι για να το αντιμετωπίσουμε και να βρούμε ένα ασφαλές μέρος τουλάχιστον για τους πιο ευάλωτους. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται με περισσότερες μετεγκαταστάσεις προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδος Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: «Σήμερα, 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έπεσαν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου από τα κύματα της μετανάστευσης αναχωρούν για μετεγκατάσταση στην καρδιά της Ευρώπης. Το Λουξεμβούργο - ένας σταθερός φίλος της Ελλάδας και ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται ενεργά στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους της να δεχτούν ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο εργάστηκαν πολύ στενά. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ειδικά θέλω να ευχαριστήσω την Επίτροπο Γιόχανσον».

ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγεςΛουξεμβούργο