Κόσμος|05.05.2020 17:52

Ανεργία και φτώχεια προ των πυλών της… Κωνσταντινούπολης μετά τον κορονοϊό

Μαρία Ζαχαράκη

Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους μετά την επέλαση του κορονοϊού, προειδοποιούν έρευνες τουρκικών πανεπιστημίων.

Το Κέντρο Αστικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης σε έρευνα που διεξήγαγε σχετικά με τις επιπτώσεις της επιδημίας στην τουρκική κοινωνία αποκαλύπτει ότι 1 στους 5 πολίτες στη Κωνσταντινούπολη θα αντιμετωπίσει μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ως απόρροια της ασθένειας.

Σύμφωνα με την έρευνα, 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Κωνσταντινούπολη, από σύνολο 4,5 εκατομμύρια, δηλ. περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, το ήμισυ του πληθυσμού της τουρκικής μεγαλούπολης, θα αντιμετωπίσουν κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους λόγω του κορονοϊού. Η έρευνα κατέταξε μάλιστα αυτούς τους κινδύνους σε υψηλούς, μεσαίους και χαμηλούς, Επομένως, 1 στους 5 πολίτες θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους, οι οποίοι επίσης δεν εξαιρούνται από τις… παράπλευρες απώλειες του κορονοϊού.

Ειδικότερα, περίπου 50 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπως προκύπτει από την έρευνα, πρόκειται να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας και φτώχειας μετά την επιδημία και για αυτό το λόγο οι κοινωνιολόγοι υποδεικνύουν στην κυβέρνηση αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση ότι πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη μέριμνα απέναντι σε αυτές τις περιοχές με κήρυξη περισσότερων προγραμμάτων κοινωνικής αποκατάστασης και θέσεων εργασίας για τους πολίτες.

Πτώση δημοτικότητας Ερντογάν

Και την ίδια ώρα, που η εξάπλωση του κορονοϊού παρουσιάζει πτωτική πορεία, αντίστοιχα… καθοδική είναι και η δημοφιλία για το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία.

Δημοσκόπηση της εταιρείας AREA, δείχνει ότι αν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα λάμβανε μόλις το 35.8% των ψήφων, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP το 24.8%.

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το φιλοκουρδικό κόμμα (HDP) θα περνούσε στη βουλή με ποσοστό 12.1%, όπως και το Καλό Κόμμα (IYI Parti) με 11.8%, ενώ έκπληξη αποτελεί το ποσοστό που λαμβάνει στη δημοσκόπηση το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος θεωρείται ο άτυπος κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, καθώς το ποσοστό που θα συγκέντρωνε, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, είναι 9.6%, δηλ. δεν θα κατάφερνε να περάσει το εκλογικό όριο του 10%.

Μόλις το 2% θα ψήφιζε το νέο κόμμα του Αλί Μπαμπατζάν, ενώ το 3,9% απάντησε ότι θα ψήφιζε «άλλο κόμμα».

Αντίστοιχα, πτώση στη δημοτικότητά του βλέπει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 51.6% των Τούρκων πολιτών έχει αρνητική άποψη για τον πρόεδρο της χώρας και το 44.3% έχει θετική. Αλλά ούτε και το προεδρικό σύστημα λαμβάνει «ψήφο εμπιστοσύνης» από το λαό, δύο χρόνια μετά την επιβολή του. Το 56,8% προκρίνει ως καλύτερο ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, ενώ το 43,2% τάσσεται υπέρ του προεδρικού συστήματος.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι ο κορονοϊός με 32% και ακολουθεί κατά πόδας η Οικονομία με 26,8%.

ΚορονοϊόςΚωνσταντινούποληανεργία