Κόσμος|07.05.2020 20:31

«Ιδανικός τουριστικός προορισμός η Ελλάδα» - Διθυραμβικά σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ

Newsroom

Η οικονομία της Ελλάδας βασίζεται στον τουρισμό και μετά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, το βάρος πέφτει σε αυτόν τον τομέα. O γερμανικός Τύπος, οι βρετανικές Telegraph και The Sun, ο διεθνής Τύπος περιγράφει τα πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού σε ένα καλοκαίρι που θα είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Die Zeit: Η Ελλάδα περιόρισε με επιτυχία την πανδημία και διεκδικεί τουρίστες

Η Ελλάδα, με κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη, περιόρισε μέχρι τώρα με επιτυχία την πανδημία του κορονοϊού και διεκδικεί ήδη τώρα τουρίστες, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά από τον Ιούλιο, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

«Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βάλει μπροστά τον τουρισμό όσο το δυνατόν συντομότερα. Συζητούμε για το πώς θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο, για το πώς θα φροντίσουν τους φιλοξενούμενους - ακόμη και κατά την περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα», δηλώνει ο επικεφαλής της TUΙ Γερμανίας Μάρεκ 'Αντριουστσακ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προηγουμένως θα πρέπει να επιτραπεί στους Γερμανούς να βγουν από την πατρίδα τους χωρίς ταξιδιωτική οδηγία.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συστήσει Ομάδα Δράσης, η οποία διαπραγματεύεται με τουριστικούς ομίλους όπως η TUI και η DER Touristik τις λεπτομέρειες σχεδίου ασφάλειας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων με αντισηπτικό και την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων, τόσο σε παραλίες όσο και σε πισίνες. 

Ο δελεαστικός ελληνικός τουρισμός στο αμερικανικό CNN

«Η ελκυστικότητα του ελληνικού τουρισμού δεν αποτελεί μυστικό, αλλά με όλους εν μέσω κορoνοϊού, η ιδέα του να περάσει κανείς το καλοκαίρι του στην Ελλάδα μόνο μακρινό όνειρο θα μπορούσε να είναι. Ή μήπως όχι, λένε οι Έλληνες αξιωματούχοι» αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό CNN. «Το μεσογειακό έθνος φαίνεται πως αποτελεί ένα σπάνιο success story του κορωνοϊού» συνεχίζει το δημοσίευμα, που σημειώνει τα λιγοστά κρούσματα και τον περιορισμένο αριθμό θανάτων από την πανδημία στη χώρα μας.

FAZ: Υποχρεωτικά τεστ σε όσους σκοπεύουν να κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η Ελλάδα για να σώσει, όπως γράφει η εφημερίδα, την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ο υπουργός Τουρισμού ανακοινώνει «την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη στήριξη του τουρισμού μέσα στις επόμενες μέρες, το οποίο περιλαμβάνει υγειονομικούς κανόνες για παραλίες, ξενοδοχεία και μεταφορές, αλλά και μειώσεις φόρων για τον τουριστικό κλάδο».

Εν αναμονή της τελικής απόφασης των ειδικών ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρει ότι η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης είναι «τα υποχρεωτικά τεστ για κορoνοϊό να γίνονται στη χώρα προέλευσης, έτσι ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς ήδη κατά την επιβίβαση στο αεροσκάφος».

Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει ότι τον τελευταίο λόγο για την φετινή σεζόν τον έχουν οι επιδημιολόγοι: «Αποστολή μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που θα επιτραπούν και πάλι οι διεθνείς μετακινήσεις» σημειώνει στη FAZ ο κ. Θεοχάρης. «Σχεδιάζουμε την καλοκαιρινή περίοδο υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν πρόκειται να πάρουμε παράλογα ρίσκα», προσθέτει.

Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός στο SPIEGEL

To περιοδικό SPIEGEL και συγκεκριμένα η ταξιδιωτική στήλη της ιστοσελίδας του φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ που επιχειρεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες, όπως αυτή διαμορφώνεται με τη σταδιακή υποχώρηση των περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ρεπορτάζ παραθέτει συνοπτικά τα ανακοινωθέντα, πρώτα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στους ακόμη ισχύοντες περιορισμούς για τα εσωτερικά ταξίδια. Επιπλέον, αναφέρεται ο σχεδιασμός επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχείων εντός του Ιουνίου.

Η BILD για τον ελληνικό τουρισμό

Μετά το δημοσίευμα του γερμανικού μέσου με τίτλο «υπάρχει ελπίδα για τις διακοπές και λέγεται Ελλάδα», η BILD επανήλθε στο θέμα των καλοκαιρινών διακοπών με δηλώσεις του υποψήφιου για την προεδρία του CDU, Αρμιν Λαστσέτ. δήλωσε ότι μπορεί να είναι εφικτές οι καλοκαιρινές διακοπές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός Γερμανίας. «Μεταξύ 11 και 15 Μαΐου θα δούμε για παράδειγμα να τερματίζεται το Lockdown στη Γαλλία», σημείωσε. «Θέλουμε να συνεννοηθούμε στο κοντινό μέλλον και με τη γειτονική Ολλανδία, καθώς «πολλοί πολίτες μας ταξιδεύουν εκεί ή στις ακτές του Βελγίου», δήλωσε.

Ο Laschet θεωρεί εφικτές και τις διακοπές στη Μεσόγειο, αν και προς το παρόν δεν συμβουλεύει τους πολίτες να κάνουν κρατήσεις, με δεδομένο την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης που ισχύει μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση σχετικά καλά, με λίγα κρούσματα, όπως και η Μαγιόρκα. Πρέπει να δει κανείς τη συνολική πρόοδο της Ευρώπης. Σε ποια χρονική στιγμή θα σταματήσουμε το κλείσιμο των συνόρων;», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο ίδιος έχει την αίσθηση ότι οι άνθρωποι θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές σε μια ευρωπαϊκή χώρα φέτος. Για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία όλα εξαρτώνται «από την εξέλιξη» του αριθμού των κρουσμάτων. «Δύσκολα μπορώ να φανταστώ την επιλογή των μακρινών ταξιδιών», πρόσθεσε σχετικά.

The Sun: Αναλυτικός οδηγός για τουρισμό στην Ελλάδα

Και η βρετανική The Sun, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο περιγράφει συνοπτικά την κατάσταση σε μια σειρά από τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην ερώτηση «πότε μπορεί κανείς να ταξιδέψει στην Ελλάδα;», το άρθρο σημειώνει πως παρά τους ισχύοντες περιορισμούς, τα δημοφιλή ελληνικά νησιά μοιάζουν «ελεύθερα» κορονοϊού. «Ορισμένα από τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης, της Κρήτης και της Κω, δεν έχουν αναφέρει κρούσματα κορονοϊού.

«Οι τουρίστες μπορούν να διαβάσουν με ευχαρίστηση πως τα ξενοδοχεία ανοίγουν από την 1η Ιουνίου, παρότι αυτή θα αφορά σε εγχώριο τουρισμό αρχικά» γράφει το δημοσίευμα. Στα θετικά αναφορικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα, η The Sun συμπεριλαμβάνει και την σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνα για τον κορονοϊό, με τουρίστες από το εξωτερικό να αναμένονται στη χώρα από τον Ιούλιο.

Telegraph: H Ελλάδα ιδανικός προορισμός για διακοπές μετά την καραντίνα

Λουσμένη στον ήλιο, αραιοκατοικημένη, ξακουστή για την φιλικότητά και σχετικά «ελεύθερη» κορονοϊού, η Ελλάδα μοιάζει με τον ιδανικό προορισμό για διακοπές μετά την καραντίνα, γράφει δημοσίευμα της Telegraph. Η κυβέρνηση της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα, επιμένει πως ο τουρισμός θα εκκινήσει την 1η Ιουλίου. «Πρωτεύει, το υπουργείο εξωτερικών να άρει την απαγόρευση ταξιδίων στο εξωτερικό» γράφει η Telegraph, καθώς και οι αεροπορικές να ξεκινήσουν και πάλι τις πτήσεις τους, υιοθετώντας αυστηρά μέτρα προστασίας. Επιπλέον, το δημοσίευμα για την Ελλάδα και τον τουρισμό, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει ξενοδοχεία και εστιατόρια, που θα είναι ανοιχτά και διαθέσιμα να λειτουργήσουν κάτω από νέους κανονισμούς που μοιάζουν με τροχοπέδη στην προσπάθειά τους να έχουν κέρδος.

τουρισμόςελληνικός τουρισμόςδιεθνή ΜΜΕ