Κόσμος|08.05.2020 22:27

Ημέρα νίκης των λαών: Μαχητικά σχημάτισαν το «75» για τα χρόνια από την ημέρα της νίκης

Newsroom

Tο Σάββατο, 9 Μαΐου, συμπληρώνονται 75 χρόνια από την «ημέρα της νίκης των λαών» που σημειώθηκε το 1945. Πρόκειται για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά του φασισμού και κυρίως κατά των ναζιστικών δυνάμεων. 

Ο Θανάσης Αυγερινός, ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στη Μόσχα, μιλώντας στην εκπομπή του Open TV, «Open Ελλάδα» αναφέρθηκε στην τελευταία πρόβα της ρωσικής αεροπορίας, με φόντο την αυριανή επέτειο. Όπως τόνισε η «πρόβα ήταν μεγαλοπρεπής και εξελίχθηκε σε δεκάδες ρωσικές πόλεις». 

Μαχητικά σχημάτισαν τον αριθμό 75

«Το θέαμα που αντίκρισαν οι Ρώσοι πολίτες ήταν εντυπωσιακό, ενώ εντύπωση έκανε ο σχηματισμός του αριθμού 75 από τα ρωσικά μαχητικά. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα είναι μία από τις πολλές εκπλήξεις που θα υπάρχουν στις επιδείξεις αύριο Σάββατο. Η εορταστική ατμόσφαιρα θα ξεκινήσει μετά την κατάθεση στεφάνου καθώς και του σύντομου διαγγέλματος του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον ρωσικό λαό. Παράλληλα ρωσ,ικά μαχητικά θα πετάξουν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα υπάρχουν τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα. Η κάλυψη των εορτασμών θα γίνει ζωντανά από τη ρωσική τηλεόραση. Μάλιστα, υπάρχει και μία πρόσκληση με βάση την οποία στις 19:00 εκατομμύρια Ρώσοι θα βγουν στα μπαλκόνια τους και θα τραγουδήσουν το τραγούδι με τίτλο "Ημέρα Νίκης"» ανέφερε ακόμη.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει έναν κύκλο τηλεφωνημάτων με όλους τους ξένους ηγέτες των παλαιών συμμαχικών δυνάμεων καθώς και των νυν συμμάχων» συμπλήρωσε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους.

Η μαρτυρική ιστορία για το Ολοκαύτωμα στους Λάκκους της Κριμαίας

Στη συνέχεια ο Θανάσης Αυγερινός αναφέρθηκε και στο Ολοκαύτωμα που σημειώθηκε το 1942 στο χωριό Λάκκοι της Κριμαίας. Όπως είπε «πρόκειται για ένα από τα πολλά εγκλήματα που σημειώθηκαν σε σοβιετικό έδαφος. Είναι ένα χωριό που έχει ελληνική σφραγίδα, έχει ελληνικό όνομα. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είχαν φύγει εθελοντικά για το μέτωπο του πολέμου. Όσοι είχαν μείνει έκρυβαν τρόφιμα για να συντηρούν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους αντάρτες. Αυτή την κίνηση την πλήρωσαν με το τίμημα της ζωής τους καθώς μέσα σε μία μέρα οι Ναζί βασάνισαν 47 ανθρώπους, τους έκαψαν ζωντανούς, και ισοπέδωσαν το χωριό. Παράλληλα υπήρξε απόπειρα εξολόθρευσης της μνήμης εκείνης της περιοχής. Συγκεκριμένα δεν έμεινε τίποτε όρθιο παρά μόνο τα ερείπια ενός ναού τα οποία πριν λίγα χρόνια με πρωτοβουλία της ελληνικής κοινότητας της Ρωσίας και του ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη αναστηλώθηκε και ο ναός αφιερώθηκε στη μνήμη του ευαγγελιστή Λουκά. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο διασώθηκε η μνήμη του χωριού και της καταστροφής. Θα πρέπει όλοι μας να μην ξεχνάμε όλα τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί σε πολλές χώρες του κόσμου».

Σοβιετική ΈνωσηΒ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΝαζίΓερμανίαΡωσία