Κόσμος|18.06.2020 00:38

Τσαβούσογλου: Συζητήσαμε με τη Λιβύη για ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

«Γνωρίζετε ότι με τη Λιβύη έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Μιλήσαμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ενεργειακή συνεργασία μας στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επιστροφή του στην Τουρκία μετά την αιφνίδια επίσκεψη χθες Τετάρτη στη Λιβύη για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι επισκέφτηκαν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, τον αρχηγό της ΜΙΤ και τους άλλους υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους τη Λιβύη κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η επίσκεψή μας ικανοποίησε πολύ τη Λιβύη. Ο σκοπός της επίσκεψής μας ήταν σαφής. Πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη για να τονίσουμε για άλλη μια φορά με τον πλέον ισχυρό τρόπο τη στήριξή μας στη Λιβύη κι επίσης να εξετάσουμε με λεπτομέρειες πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία μας από εδώ και πέρα και σε ποια βήματα θα χρειαστεί να προβούμε. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές μας σχέσεις», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις για μία μόνιμη εκεχειρία και πολιτική λύση στη Λιβύη, ενώ εξετάσαμε πώς θα μπορούσαμε επίσης να προχωρήσουμε σε κάποιες ενέργειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σε διεθνές επίπεδο. Είχαμε μια εξαιρετικά ωφέλιμη και παραγωγική συνάντηση», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη συνεργασία και σε οικονομικό επίπεδο με τη Λιβύη. «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και την οικονομική διάσταση των σχέσεών μας. Υπάρχουν επενδύσεις που έχουν μείνει στη μέση», είπε.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε κι ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, επιστρέφοντας από τη Λιβύη. «Συζητήσαμε για την ανάπτυξη τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών μας σχέσεων με τον Λίβυο πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της βουλής και τον υπουργό Οικονομικών κατά την επίσκεψή μας στην Τρίπολη», δήλωσε ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΛιβύη