Κόσμος|21.07.2020 18:44

Αγκυρα προς Μόσχα: Χρειαζόμαστε τους Ρώσους τουρίστες

Θανάσης Αυγερινός

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν, μεταξύ άλλων, στην προχθεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία την προοπτική επανέναρξης των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Άγκυρα «ικετεύει» κυριολεκτικά τη Μόσχα να επιτρέψει και πάλι τη ροή Ρώσων τουριστών προς τις εν πολλοίς έρημες υποδομές της τουριστικής της βιομηχανίας.

Τη σχετική επιβεβαίωση έκανε νωρίτερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στα αρμόδια υπουργεία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα. Με αυτό τον τρόπο διέψευσε τουρκικούς ισχυρισμούς με βάση τους οποίους ξεκινά από την Τετάρτη η αεροπορική σύνδεση Ρωσίας - Τουρκίας.

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση, που αποδείχθηκε άλλη μια υπερβολή της Άγκυρας στην αγωνία της να επιτρέψει και πάλι τη ροή πολλών εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών, που διακόπηκε λόγω κορονοϊού ακριβώς με την έναρξη της φετινής σεζόν, στις 27 Μαρτίου.

Η Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, συγκαταλέγεται στην πρώτη ομάδα των οκτώ χωρών (Κροατία, Αίγυπτος, Τουρκία, Αραβικά Εμιράτα, Κούβα, Άγιος Δομίνικος, Μεξικό, Μαλδίβες), οι οποίες ανακοινώθηκαν στα ρωσικά ΜΜΕ και είναι έτοιμες έπειτα από σχετικές συνεννοήσεις να υποδεχθούν Ρώσους τουρίστες, αμέσως μετά το επικείμενο σταδιακό άνοιγμα των συνόρων από τις ρωσικές Αρχές.

Οι ελληνικές προετοιμασίες

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Ρώσων Τουριστικών Πρακτόρων, Μάγια Λομίτζε, οι σχετικές πληροφορίες για τις προθέσεις Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας αναμένονταν την Τετάρτη, ενώ η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να δηλώσει ημερομηνία έναρξης των συνδέσεών της με τρίτες χώρες στις 27 Ιουλίου. Στο μεταξύ η Κύπρος και η Φινλανδία σχεδιάζουν να ανακοινώσουν την υποδοχή Ρώσων τουριστών από τις 15 Αυγούστου.

Σε τουριστικούς κύκλους, που σχετίζονται με τη ρωσική αγορά, γεννήθηκε η απορία για ποιο λόγο οι ελληνικές Αρχές έσπευσαν να ανακοινώσουν την υποδοχή τουριστών από τις ΗΠΑ από την 1η Αυγούστου και όχι και από τη Ρωσία, όπου η επιδημιολογική κατάσταση είναι σχεδόν κατά δέκα φορές «καλύτερη». Σημειωτέον ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 61.834 νέα κρούσματα και 787 θάνατοι ενώ στη Ρωσία η αντίστοιχη «μαύρη στατιστική» κατέγραψε 6.422 νέα κρούσματα και 156 θανάτους.

Επομένως, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι συνεννοήσεις ελληνικών και ρωσικών Αρχών θα πετύχουν μια αμοιβαία επωφελή και για τις δύο πλευρές λύση, καθώς οι Ρώσοι τουρίστες δείχνουν πολύ δεκτικοί στο να συμφωνήσουν με κάθε είδους απαραίτητο υγειονομικό περιορισμό (πρόσφατο πιστοποιητικό, επιτόπου εξέταση, ακόμη και περιορισμός στο χώρο του ξενοδοχείου τους), αρκεί να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες διακοπές τους μετά από την πολύμηνη καταπόνηση λόγω της πανδημίας.

Και οι ελληνικές «αρρυθμίες»

Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, πραγματοποιείται η όγδοη «ειδική», λόγω της πανδημίας, πτήση μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, η οποία, όμως, θα είναι η πρώτη όλης αυτής της περιόδου, που θα αναχωρήσει από την Ελλάδα κενή. Δεν έγινε τελικά δυνατό να μεταφέρει Ρώσους πολίτες, αλλά ούτε και υπαλλήλους ελληνικών υπηρεσιών και διπλωματικών αρχών στη Μόσχα, οι οποίοι θα έρχονταν να αναλάβουν υπηρεσία ενόψει του κρίσιμου τη φετινή χρονιά και αναγκαστικά για περιορισμένη περίοδο ανοίγματος των «τουριστικών» συνόρων της πατρίδας μας.

Η άφιξή τους αναβάλλεται επομένως ξανά για άγνωστη ημερομηνία και οι υπηρεσίες τους θα μείνουν χωρίς προετοιμασία και επάνδρωση, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι ανεπάρκειές μας γίνονται πλέον ορατές και σε τρίτους. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ανέμενε αλλά δεν έλαβε ποτέ τη σχετική τυπική νότα από την πρεσβεία μας στη Μόσχα, βάσει της οποίας θα επιτρεπόταν η άφιξη της ειδικής πτήσεως στη Ρωσία με επιβάτες από την Ελλάδα.

Κι όταν αναρωτηθήκαμε ποιος ήταν ο σοβαρός λόγος που προκάλεσε την «αρρυθμία», μάθαμε ότι ο αρμόδιος χειριστής όλων των προηγούμενων πτήσεων έχει κηρύξει «λευκή απεργία» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετάθεσή του! Αθάνατο ελληνικό Δημόσιο: Ακόμη και οι πλέον καλοπληρωμένοι υπάλληλοί σου στο εξωτερικό, δεν μπορούν παρά να δείχνουν ότι είναι γέννημα και θρέμμα σου…

Η απάντηση της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω σχόλιο της πρέσβεως της Ελλάδας στη Μόσχα Κατερίνας Νασίκα σχετικά με το ανωτέρω ρεπορτάζ μας. Ευχαρίστως γίνονται αποδεκτές οι διορθώσεις της κυρίας πρέσβεως για κάποιες λεπτομέρειες της δημοσίευσης, καθώς και η άποψή της για τις επιδόσεις των υφισταμένων της και της Πρεσβείας εν συνόλω. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τη συμμεριστούμε, γιατί το «ουσιαστικό» ζήτημα παραμένει.

Η Πρεσβεία μας στη Μόσχα (βιάστηκε άραγε και;) διοργάνωσε την πρώτη κενή στην περίοδο του κορονοϊού πτήση κατά τη διαδρομή από Αθήνα προς Μόσχα, αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την επιβίβαση σε αυτήν στελεχών και υπαλλήλων, τα οποία έπρεπε να αναλάβουν υπηρεσία στη Μόσχα ενόψει του ανοίγματος των συνόρων και της έναρξης της τουριστικής σεζόν από τη Ρωσία. Λόγω μη ύπαρξης τακτικών πτήσεων, είναι άγνωστο πότε θα κατορθώσουν τώρα να μεταβούν στην έδρα της εργασίας τους. Αυτός είναι κατά την δική μας άποψη ο ορισμός της «αρρυθμίας» μια κομβικής δημόσιας υπηρεσίας σε δύσκολους καιρούς. Ευελπιστούμε σε καλύτερη και έγκαιρη πληροφόρηση από την Πρεσβεία μας στη Μόσχα και το αρμόδιο Γραφείο της προς όφελος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης της χώρας μας:

«Κύριε Αυγερινέ, καλημέρα. Σε λίγο αναχωρώ για τη θερινή άδεια μου στην Ελλάδα. Μόλις διάβασα το άρθρο σας στο «Έθνος», το οποίο, σε ό,τι αφορά τον συντονιστικό ρόλο της Πρεσβείας στη διοργάνωση της σημερινής πτήσης επαναπατρισμού βρίθει ανακριβειών, όπως θα ανέμενε κανείς, αφού δεν αρυσθήκατε τις «πληροφορίες» σας από την Πρεσβεία.

  1. Η πτήση είναι η 4η κι όχι η 8η που οργανώνεται από την Πρεσβεία.
  2. Το ρωσικό ΥΠΕΞ ενημερώθηκε εγκαίρως με Ρηματική Διακοίνωση (Νότα και όχι Νόταμ που διανέμονται μέσω ειδικών αεροναυτικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων) και ζητήθηκε, όπως συνήθως, να ενημερωθούμε σχετικά με την επιθυμία επιβίβασης επιβατών στο σκέλος Αθήνα-Μόσχα (ουδέποτε ενημερώνεται η ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα από μας, αλλά από το ρωσικό ΥΠΕΞ, που είναι ο θεσμικός συνομιλητής της Πρεσβείας).
  3. Ουδεμία «αρρυθμία» υπήρξε, ενώ το στέλεχος της Πρεσβείας, που είχε τον κύριο συντονιστικό ρόλο για τη σημερινή πτήση, οργάνωσε, με επιτυχία, και την αμέσως προηγούμενη. Τα περί «λευκής απεργίας» υπό μετακίνηση (όχι «ανάκληση») υπαλλήλου είναι ανάξια σχολιασμού και προδήλως κακόπιστα. Για τους λόγους για τους οποίους η πτήση δεν παρέλαβε επιβάτες στο σκέλος Αθήνα-Μόσχα δεν είναι ο ρόλος της Πρεσβείας να σας απαντήσει. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η Πρεσβεία έκανε κάθε προσπάθεια για να φέρει επιβάτες. Αναμένω να ανασκευασθεί άρθρο, στο πνεύμα των ανωτέρω διευκρινίσεων, όπως απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία».

Σχόλιο της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα 

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα είναι ευγνώμων προς την ελληνική πλευρά για την πρόταση να αξιοποιήσει άλλη μια ειδική πτήση της αεροπορικής εταιρείας «Aegean» Αθήνα-Μόσχα-Αθήνα στις 16 Ιουλίου τρέχοντος έτους για τον επαναπατρισμό Ρώσων πολιτών από την Ελλάδα. Ωστόσο δεν υπήρχε ανάγκη γι’ αυτό, καθώς η πλειονότητα των ευρισκόμενων στην Ελλάδα Ρώσων πολιτών είχαν ήδη ενωρίτερα επιστρέψει στην πατρίδα, μεταξύ άλλων και με πτήσεις της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, πράγμα για το οποίο εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς τις ελληνικές Αρχές. Πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας «Aeroflot» επίσης χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά πολιτών της Ελλάδας από τη Μόσχα στην Αθήνα, γεγονός, που αποτέλεσε καλό παράδειγμα αλληλοδιευκόλυνσης των χωρών μας στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις Ρώσων πολιτών προς την Πρεσβεία στην Αθήνα για διευκόλυνση της επιστροφής τους στην πατρίδα ήταν σποραδικές, η μεταφορά των προσώπων αυτών διοργανώθηκε με ειδικές πτήσεις ρωσικών αεροπορικών εταιρειών από αεροδρόμια χωρών της ΕΕ.

τουρισμόςΒλαντίμιρ ΠούτινΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν