Κόσμος|24.09.2020 15:06

Ψυχρή «υποδοχή» του Συμφώνου Μετανάστευσης από τους ευρωβουλευτές

Μαρία Ψαρά

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε την Πέμπτη την πρώτη της συζήτηση επί των προτάσεων της Επιτροπής με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Ylva Johansson.

Κάποιοι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» για να ενισχυθούν οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, ενώ άλλοι παραδέχθηκαν ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος να σημειωθεί πρόοδος, δεδομένης της στάσης αρκετών χωρών της ΕΕ. Όλοι ζήτησαν πιο ξεκάθαρες πληροφορίες για την πρακτική εφαρμογή των προτάσεων.

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στην Λέσβο, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, και αναρωτήθηκαν αν οι νέοι κανόνες θα μπορέσουν να αποτρέψουν μια επανάληψη της ανθρωπιστικής καταστροφής. Τέθηκαν επίσης ερωτήματα σχετικά με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις νέες διαδικασίες ελέγχου ατόμων και φύλαξης των συνόρων, αλλά και όσον αφορά την κράτηση των αιτούντων άσυλο. Αρκετοί καταδίκασαν τη μη αφαίρεση από τον Κανονισμό του Δουβλίνου της αρχής ότι η χώρα εισόδου πρέπει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται.

Όσον αφορά τη δυνατότητα που αναμένεται να δοθεί στις χώρες που δεν επιθυμούν να μεταφέρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους να αναλαμβάνουν το κόστος επιστροφής όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ε.Ε, οι ευρωβουλευτές αναρωτήθηκαν τι θα συμβεί αν οι περισσότερες χώρες επιλέξουν αυτό το δρόμο. Ζητήθηκαν ακόμη διευκρινίσεις για το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά.

Κάποιες ομάδες εξέφρασαν παράπονα σχετικά με την έλλειψη πρόβλεψης για συνεργασία με τρίτες χώρες που θα επέτρεπε την δημιουργία κέντρων υποδοχής για την εξέταση αιτημάτων ασύλου εκτός Ευρωπαϊκού εδάφους, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους διακινητές.

«Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι μια ψυχρολουσία για τις χώρες της πρώτης υποδοχής. Στην πραγματικότητα, η πολυαναμενόμενη μετεγκατάσταση δεν θα έχει καμία υποχρεωτικότητα για τα κράτη μέλη. Χωρίς ανακατανομή των προσφύγων, η κοινή υποχρέωση θα είναι ο επαναπατρισμός τους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης που είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του.

«Αντίθετα όλο το βάρος πέφτει στην αποτροπή με χορηγίες Επαναπατρισμού αντί πραγματικής Αλληλεγγύης με Μετεγκαταστάσεις, ενίσχυση των συνόρων και του ρόλου της Frontex και αναγνώριση στα σύνορα και επιτάχυνση των διαδικασιών απόρριψης ως αυτοσκοπό. Από τα παραπάνω είναι φανερό πως κερδισμένη του νέου συμβιβασμού είναι η γραμμή των χωρών του Βίσεγκραντ, οι οποίες έσπευσαν μέσω διπλωματικών διαύλων να διευκρινίσουν ότι δεν θα δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Η πολύτιμη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων ηγετών θα συνίσταται σε ευχολόγια για μαζικούς επαναπατρισμούς και απελάσεις», συμπλήρωσε.

μεταναστευτικόμετανάστευσηπροσφυγικόΚομισιόν