Κόσμος|09.10.2020 14:19

Ντόναλντ Τραμπ: Αν δεν μπορείς να κερδίσεις κάτι ισοπέδωσέ το

Γιάννης Χαραμίδης

πανδημία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αποδεδειγμένα πλέον αποτύχει σε κάθε πτυχή της υπόθεσης «κορονοϊός» η Αμερική βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη μία εξαιρετικά δύσκολη κρίση.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις σε έσοδα ενώ τα έξοδά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα… Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι τοπικές κυβερνήσεις οφείλουν κάθε χρόνο να καταθέτουν στις ελεγκτικές αρχές απόλυτα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς κάτι το οποίο επί της ουσίας δεν τους δίνει σήμερα την δυνατότητα να «παγώσουν» φόρους και να δώσουν επιδόματα στους πολίτες τους και τις επιχειρήσεις…

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση από την άλλη δεν έχει καμία υποχρέωση ίσων εξόδων και εσόδων ειδικά σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Πριν από τέσσερις μήνες ο Τραμπ υπέγραφε διάταγμα που έδινε την εντολή στον Υπουργό Οικονομικών Μνούτσιν να δώσει δισεκατομμύρια προκειμένου να στηριχθεί η Αμερικανική οικογένεια, οι εκατομμύρια νέοι άνεργοι αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις…

Οι εκλογές βγάζουν το εκδικητικό πρόσωπο του Τραμπ

 Την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος δημόσια ζήτησε το «πάγωμα» οποιασδήποτε συζήτησης για νέα οικονομική βοήθεια προς μία οικονομία που έχει ήδη δεχθεί από τον περασμένο Μάρτιο εξαιρετικά μεγάλα χτυπήματα… Ο λόγος; Ίσως το γεγονός πως ήταν πρόταση των Δημοκρατικών και συγκεκριμένα της Νάνσι Πελόζι, της επικεφαλής της Βουλής την οποία ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά κακό άνθρωπο». Αυτή η άρνηση του Προέδρου με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσουν τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ σε άμεσες περικοπές προσωπικού που θα ξεπερνά τις 900.000 εργαζομένους.

Κάποιος θα ισχυριζόταν πως μία τέτοια κίνηση από την πλευρά Τραμπ δεν έχει λογική ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Υπάρχουν αναλυτές που σημειώνουν πως η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου δημιουργεί σημαντικά ερωτηματικά καθώς το ισχυρό του «χαρτί» παραμένει η οικονομία. Είναι «αυτοκαταστροφικό» αναφέρει σε ανάλυσή του για τους New York Times ο Paul Krugman… Ίσως όμως η κίνηση του Τραμπ να έχει κάτι από την ούτως ή άλλως περίεργη προσωπικότητά του… πείσμα και εκδίκηση.

Ίσως ο Τραμπ να έχει συνειδητοποιήσει πως η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη όποια έκπληξη του «Οκτώβρη» κι αν μεθοδεύσει… Ίσως μάλιστα ο Αμερικανός Πρόεδρος να πιστεύει πως αν δώσει το «πράσινο φως» για εκταμίευση δισεκατομμυρίων τώρα αυτά τα χρήματα θα πάνε και σε πολιτείες στις οποίες ο πολιτικός του αντίπαλος θεωρείται ήδη σε ποσοστό άνω του 90% νικητής…  Ίσως για ακόμη μία φορά ο Ντόναλντ Τραμπ να «άκουσε» την εσωτερική του φωνή να του λέει «αν δεν μπορείς να κερδίσεις κάτι… ισοπέδωσέ το».

ΚορονοϊόςΝτόναλντ Τραμππροεδρικές εκλογές