Κόσμος|31.12.2018 12:44

NASA: Πρωτοχρονιά στην «Εσχατη Θούλη» θα κάνει το σκάφος «New Horizons»

Newsroom

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς τo σκάφος «New Horizons» της NASA θα καταγράψει ένα ρεκόρ περίπου 6,5 δισεκατοµµύρια χιλιόµετρα µακριά από τη Γη. Γύρω στις 7.30 (ώρα Ελλάδος) θα περάσει δίπλα από το πιο µακρινό ουράνιο σώµα του ηλιακού µας συστήµατος που έχει επισκεφθεί ποτέ ανθρώπινο διαστηµικό σκάφος.

Έπειτα από ένα µακρινό ταξίδι θα συναντήσει την παγωµένη «Εσχατη Θούλη» και το βράδυ της ίδιας µέρας θα στείλει στη Γη τις πρώτες εικόνες και άλλα δεδοµένα για το µυστηριώδες ουράνιο σώµα στη Ζώνη Κάιπερ, που ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο «Hubble» πριν από τέσσερα χρόνια.

«Πραγµατικά δεν έχουµε ιδέα για το τι πρέπει να περιµένουµε. Αλλά ό,τι και αν κάνουµε εκεί, πρόκειται να είναι ιστορικό. Θα µάθουµε από τι αποτελείται αυτό το σώµα. Πώς σχηµατίσθηκε, αν έχει ατµόσφαιρα, αν έχει δακτυλίους. Ποιος ξέρει τι µπορεί να βρούµε» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής,Αλαν Στερν. Το κόστους 700 εκατ. δολαρίων «New Horizons», το οποίο εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ πριν από 13 χρόνια, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα το 2015 και στη συνέχεια έβαλε πλώρη για τα πέρατα του ηλιακού συστήµατος.

Η «Εσχατη Θούλη» απέχει από τον Ηλιο 44 φορές περισσότερο από ό,τι η Γη. Εχει θερµοκρασία -230 βαθµούς Κελσίου, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση και διάµετρο περίπου 30 χιλιοµέτρων, ωστόσο το σχήµα της και άλλα στοιχεία για τη σύστασή της είναι ασαφή 

NASANew Horizon