Κόσμος|08.11.2020 10:24

Εκλογές ΗΠΑ: Οι 6 στόχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν - Η πρώτη του ομιλία

Newsroom

Μάχη για να δαμάσει την πανδημία του κορονοϊού, τον συστημικό ρατσισμό, την κλιματική αλλαγή, την ανόρθωση της οικονομίας αλλά και να επαναφέρει την ισότητα, και τη Δημοκρατία βρίσκονται μέσα στους βασικούς στόχους του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Σε εορταστικό κλίμα, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν, τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, κήρυξε την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεσμευόμενος να «είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει», δίνοντας το βασικό στίγμα των προθέσεών του.

Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες κοντά στο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμούν ότι δύσκολα ο τελευταίος θα αποδεχθεί την ήττα του σύντομα. Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον Τραμπ, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων του απερχόμενου Προέδρου.

T

Συστήνει ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Από τις έξι βασικές προτεραιότητες της διακυβέρνησής του ο Μπάιντεν ξεχώρισε τον κορονοϊό ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση με επιστήμονες προκειμένου να συσταθεί μια ομάδα εργασίας. ««Η δουλειά μας ξεκινάει με το να ελέγξουμε τον COVID-19. Τη Δευτέρα θα ορίσω μια ομάδα συμβούλων για να σταματήσουμε αυτή την πανδημία με ορίζοντα τις 20 Ιανουαρίου. Θα είναι ένα σχέδιο βασισμένο πάνω στην επιστήμη. Θα νικήσουμε αυτή την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.

Δείγμα των ενωτικών τόνων του νέου προέδρου των ΗΠΑ το μήνυμά τους προς τους Αμερικανούς πολίτες, τους οποίους κάλεσε να μην αντιμετωπίζουν πλέον τους «αντιπάλους τους ως εχθρούς». Απευθυνόμενος άμεσα στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε: «Ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία… Έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους, να δούμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά». «Ήρθε η στιγμή να θεραπεύσουμε την Αμερική».

T

«Έκανα εκστρατεία για να αποκαταστήσω την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική να σεβαστεί ξανά τον κόσμο», πρόσθεσε ακόμη.  «Θα εργαστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με ψήφισαν, όσο και για εκείνους που με επέλεξαν», δεσμεύτηκε ο 77χρονος Μπάιντεν. Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός λαός επιθυμεί οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν, αναφέροντας ότι ο ίδιος θέλει να τελειώνει η «δαιμονοποίηση μέσα στην Αμερική».

Αναφέρθηκε δε και στην πανδημία, εκφράζοντας τη δέσμευση να «ηγηθεί των δυνάμεων της αξιοπρέπειας» προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, να επιστρέψει στην οικονομική ευημερία, να διασφαλίσει υγειονομική ασφάλεια για τις αμερικανικές οικογένειες και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό. Φορώντας μια μαύρη μάσκα ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στη σκηνή τρέχοντας, υπό τους ήχους ενός τραγουδιού του Μπρους Σπρίνγκστιν, σαν να προσπαθούσε να… διαψεύσει την εικόνα του γηραιού υποψηφίου που τον βάρυνε σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία. Θα γίνει ο πιο μεγάλος σε ηλικία πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν έχει ως εξής:

Καλησπέρα φίλοι μου Αμερικανοί. Κάναμε ένα ιστορικό ρεκόρ ψήφων. Μπορώ να πω πως με εξέπληξε. Βλέπω χαμόγελα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο που θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά αυτού του τόπου. Θα είμαι ένας πρόεδρος που δεν θα χωρίσει τον λαό αλλά θα τον ενώσει σαν ένας άνθρωπος που δεν βλέπει κόκκινες και μπλε Πολιτείες, αλλά Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα βρισκόμουν εδώ χωρίς τη στήριξη της γυναίκας μου, της Τζιλ και της οικογένειάς μου.

Η Τζιλ είναι μια καθηγήτρια για ολόκληρη την Αμερική, είναι μια πολύ ωραία ημέρα για εσάς, πραγματικά. Είμαι υπερήφανος για αυτή, θα έχω την τιμή να υπηρετήσω με εκείνη δίπλα μου και με την πρώτη μαύρη γυναίκα που θα είναι αντιπρόεδρος σε αυτή τη χώρα, την Καμάλα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο στις ΗΠΑ και πολύ άργησε κιόλας. Η Αμερική γύρισε προς τη Δικαιοσύνη.

Είμαι υπερήφανος για την καμπάνια που διοργανώσαμε, συντηρητικοί, προοδευτικοί, gay, straight, ασιάτες, λατίνοι, όλοι μαζί. Κυρίως η αφροαμερικανική κοινότητα που με στήριξε τόσο πολύ, της είμαι ευγνώμων. Θα συνεχίσω να τη στηρίζω κι εγώ. Θα φροντίσουμε και για όσους ψήφισαν τον πρόεδρο Τραμπ. Είναι ώρα να αφήσουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να κάνουμε πρόοδο, να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας σαν εχθρούς. Είναι ο καιρός να γιατρέψουμε την Αμερική μας.

Τώρα που τελείωσε αυτή η εκστρατεία, ποια είναι η εντολή του λαού αν όχι αυτή; Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελπίδας για να κερδίσουμε τις μάχες της εποχής μας, όπως η πανδημία, ο συστημικός ρατσισμός, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε να επαναφέρουμε την ισότητα, τη δημοκρατία και να δώσουμε ίσες ευκαιρίες.

Η δουλειά μας ξεκινάει με το να ελέγξουμε τον COVID-19. Τη Δευτέρα θα ορίσω μια ομάδα συμβούλων για να σταματήσουμε αυτή την πανδημία με ορίζοντα τις 20 Ιανουαρίου. Θα είναι ένα σχέδιο βασισμένο πάνω στην επιστήμη. Θα νικήσουμε αυτή την πανδημία. Η δουλειά μας θα είναι για όλους ανεξαρτήτως πίστης και ταυτότητας.

Η Αμερική στα καλύτερά της είναι ένας λαμπερός φάρος. Θα ηγηθούμε όχι με τη δύναμή μας, αλλά με το καλό μας παράδειγμα. Η Αμερική είναι οι ευκαιρίες. Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Πιστεύω στις δυνατότητες που μπορεί να δώσει αυτή η χώρα. Κοιτάζουμε σε ένα μέλλον που θα μπορεί να γιατρέψει τις ασθένειες, να δώσει δουλειές με αξιοπρέπειες. Ως χώρα ποτέ δε μείναμε πίσω. Αυτό θα κάνω και τώρα».

Καμάλα Χάρις: Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, δεν θα είμαι η τελευταία

Να «στρωθεί στη δουλειά» χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να αποκατασταθεί «η ψυχή της Αμερικής δεσμεύτηκε από την πλευρά της η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑΚάμαλα Χάριςστην ομιλία της στην πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γουίλμινγκτον τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) μετά τη νίκη του Τζο Μπαίντεν στις αμερικανικές εκλογές

«Η Δημοκρατία είναι πράξη. Δεν είναι εγγυημένη και πρέπει να έχουμε τη θέληση να την προστατέψουμε. Θέλει θυσίες, πράξεις. Εμείς, οι πολίτες, έχουμε την δύναμη να χτίσουμε ένα λαμπρό μέλλον. Με τον κόσμο να παρακολουθεί, εσείς, οι πολίτες, φέρατε μία νέα μέρα στις ΗΠΑ. Με αριθμούς ρεκόρ κάνατε τις φωνές σας να ακουστούν. Σε καιρούς δύσκολους με πόνο, ανησυχία, δυσκολίες δείξατε κουράγιο, αντοχή και γενναιότητα τους τελευταίους μήνες. Και στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα. Στείλατε μήνυμα ενότητας και αλήθειας. Επιλέξατε για πρόεδρο της χώρας τον Τζο Μπάιντεν. Ενας άνδρας που καταλαβαίνει τι σημαίνει απώλεια. Και είναι πάντα δίπλα σε όλους. Αγαπάει τους ανθρώπους. Την γυναίκα του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του», είπε στα πρώτα της λόγια η Καμάλα Χάρις.

T

Η Καμάλα Χάρις αναφέρθηκε στην καταγωγή της, την οικογένειά της και το αμερικανικό όνειρο. «Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ το 19΄' δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, αφροαμερικανές, λατίνες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν τη Δημοκρατία. Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν τη Δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» και ολοκλήρωσε την ομιλία της με την υπόσχεση ότι θα δουλέψει σκληρά.

Κάμαλα ΧάριςΚορονοϊόςΤζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ