Κόσμος|28.10.2018 12:34

«La Casa de Papel» στη Βουλγαρία - Βίντεο με την έφοδο της Europol

Μαρία Ριτζαλέου

Λίγες ημέρες μετά την κινηματογραφική σύλληψη στη Βουλγαρία σπείρας που ετοιµαζόταν να γεµίσει και την ελληνική αγορά µε παραχαραγµένα χαρτονοµίσµατα η Europol έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο της επέμβασης. Το υπερσύγχρονο εργαστήριο του κυκλώµατος βρισκόταν στο υπόγειο πολυτελούς ξενοδοχείου στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Πάνοπλοι αστυνοµικοί εισέβαλαν στο πολυτελές ξενοδοχείο «Cantilena», στην περιοχή Sunny Beach, στη Μαύρη Θάλασσα, 42 χλµ. βόρεια του Μπουργκάς, το υπόγειο του οποίου είχε µετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο παραχάραξης ευρώ. Οι Αρχές εντόπισαν ένα... βουνό από πλαστά ευρώ, αξίας 14,3 εκατ. σε πλαστά χαρτονοµίσµατα των 100 και 500 ευρώ, ενώ από αυτά σχεδόν 1,8 εκατ. ήταν σε χαρτονοµίσµατα των 50 δολ.

Ο Βούλγαρος αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Ιβάν Γκέσεφ, δήλωσε ότι «είναι το µεγαλύτερο εργαστήριο που έχουµε εντοπίσει τα τελευταία 30 χρόνια», ενώ η παρακολούθησή του είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και κράτησε 10 ολόκληρους µήνες. Ταυτόχρονα µε την έφοδο στο ξενοδοχείο έγιναν έρευνες σε περισσότερα από 30 σηµεία σε όλη τη Βουλγαρία, όπου η Αστυνοµία είχε πληροφορίες ότι βρίσκονταν παρακλάδια του κυκλώµατος.

Οταν οι Αρχές είδαν πως η... παραγωγή είχε ολοκληρωθεί και ήταν έτοιµη να διατεθεί στην Ευρώπη, «έκαναν ντου» και συνέλαβαν... επί το έργον τέσσερα µέλη του κυκλώµατος, ανάµεσά τους και τον επιχειρηµατία-ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Ολοι οι συλληφθέντες είναι από τη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) και δύο από αυτούς είναι «γνώριµοι» της Αστυνοµίας από παλαιότερες υποθέσεις. Στην επιχείρηση πήραν µέρος και υψηλόβαθµα στελέχη της Europol, που παρακολουθεί στενά τα τελευταία χρόνια τόσο τη Βουλγαρία όσο και τη Σλοβενία, δύο χώρες που κατεξοχήν διακινούν πλαστά χαρτονοµίσµατα.

Η Europol ενηµερώνει ότι σηµαντικά ποσά διακινούνται µέσω της Βουλγαρίας σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Ρουµανία, Σλοβακία, ακόµη και στην Ισπανία, και διαθέτει στις χώρες µε τις οποίες συνεργάζεται τελευταίου τύπου µηχανισµό για την αποσυναρµολόγηση παράνοµων τυπογραφείων. Οι βουλγαρικές Αρχές εκτιµούν ότι τα πλαστά χαρτονοµίσµατα θα διοχετεύονταν σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να γίνονταν... δοκιµαστικές αποστολές µε µικρό αριθµό σε γειτονικές χώρες – κυρίως στην Ελλάδα και τη Ρουµανία. «Εµείς εδώ είµαστε δυστυχώς µαθηµένοι στα πλαστά ευρώ.

Έρχονται τη νύχτα οι Βούλγαροι σε ακριτικές περιοχές, βάζουν 10€ βενζίνη, δίνουν χαρτονόµισµα των 100€ και εξαφανίζονται. Ο πρατηριούχος διαπιστώνει ότι είναι πλαστό, αλλά το κακό έχει γίνει» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας. Στις Σέρρες κατά καιρούς εντοπίζονται πλαστά χαρτονοµίσµατα του ευρώ -αλλά και τουρκικά κέρµατα που µοιάζουν µε το αντίστοιχο των 2€- και οι καταστηµατάρχες υποστηρίζουν ότι όλα αυτά µπαίνουν από τη Βουλγαρία.

Πριν από λίγο καιρό συνελήφθησαν δύο Ρουµάνοι 44 και 55 χρόνων, που είχαν 11 πλαστά χαρτονοµίσµατα των 50€, ενώ τρεις νεαροί αποφάσισαν να τα... τσούξουν, πληρώνοντας σε µίνι µάρκετ και σε περίπτερο τα ποτά που αγόρασαν µε πλαστά ευρώ και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του ενός βρέθηκαν 16 τέτοια χαρτονοµίσµατα. Σε µια άλλη περίπτωση αστυνοµικοί στην Ξάνθη συνέλαβαν έναν 50χρονο Βούλγαρο και τον 22χρονο γιο του, οι οποίοι έφτασαν από το Σαντάνσκι µε σκοπό να γεµίσουν τη Θράκη µε πλαστά ευρώ.

Σε δύο καταστήµατα ψιλικών ειδών σε χωριά της Ξάνθης και της Ροδόπης ψώνισαν δίνοντας πλαστά χαρτονοµίσµατα των 100€, ενώ όταν είδαν τους αστυνοµικούς πετούσαν από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους χαρτονοµίσµατα των 50€. «Τα πλαστά ευρώ είναι µια πληγή για την περιοχή µας. Είναι ένα πολύ σοβαρό εισαγόµενο πρόβληµα. Στα βενζινάδικα, τα σούπερ µάρκετ, τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα εντοπίζονται πλαστά χαρτονοµίσµατα. Και τα περισσότερα τα δίνουν Βούλγαροι πελάτες. Κάνουµε συνεχώς συστάσεις στα µέλη µας να µην παίρνουν µεγάλα χαρτονοµίσµατα των 200€ και των 500€» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης.

Επαγγελµατική δουλειά

Τα πλαστά χαρτονοµίσµατα διοχετεύονται στην Ελλάδα είτε απευθείας από τους παραχαράκτες είτε µέσω συνεργών τους, που τα αγοράζουν στο 30% της αξίας τους. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν στο «Εθνος» ότι πλέον το 80% αυτών είναι χαρτονοµίσµατα των 20€ και των 50€ και ότι «στη Βουλγαρία γίνεται... επαγγελµατική δουλειά. Οσοι επιχείρησαν να τυπώσουν πλαστά ευρώ στην Ελλάδα απέτυχαν, γιατί τύπωσαν πολύ κακής ποιότητας αντίγραφα». Οι Αρχές κατάσχεσαν µεγάλα πακέτα µε τυπωµένα χαρτονοµίσµατα, έτοιµα να κοπούν και να δεθούν σε δεσµίδες, και άλλα που µπορούσαν να διατεθούν άµεσα στην αγορά.

Η Αστυνοµία είχε πληροφορίες πως τις επόµενες ηµέρες θα έφευγαν οι πρώτες ποσότητες και δεν αποκλείεται -όπως κατ’ επανάληψη έχει γίνει στο παρελθόν- ένα µέρος τους να ερχόταν και στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης Καταπολέµησης Οργανωµένου Εγκλήµατος, Ιβάιλο Σπιριδόνοφ, «τέτοιου τύπου εργαστήρια δεν είναι σε συνεχή λειτουργία, αλλά στήνονται µία φορά, κάνουν µαζική παραγωγή και απενεργοποιούνται». Το συγκεκριµένο είχε υψηλή τεχνογνωσία και εξοπλισµό και µόλις ολοκλήρωσε την «παραγωγή» του. Τα χαρτονοµίσµατα θα έφευγαν από εκεί, θα διοχετεύονταν εντός και εκτός Βουλγαρίας, και το εργαστήριο θα έπαυε τη λειτουργία του.

Το θέρετρο που έγινε νοµισµατοκοπείο

Το παραθαλάσσιο θέρετρο Sunny Beach, 434 χλµ. ανατολικά της Σόφιας, είναι ένας παράδεισος που συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλη την Ευρώπη. ∆ιαθέτει πάνω από 100 πολυτελή και µεσαία ξενοδοχεία, δύο µεγάλα κάµπινγκ και περισσότερα από 150 εστιατόρια. 

Οι Βούλγαροι δεν το προτιµούν, επειδή οι παροχές του είναι ακριβές, ωστόσο δέχεται µεγάλο αριθµό παραθεριστών από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Το «Cantilena» είναι ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων και το παράνοµο εργαστήριο είχε στηθεί στο υπόγειό του. Τα µέλη του κυκλώµατος έπαιρναν όλα τα µέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, πλην του ιδιοκτήτη, οι υπόλοιποι απέφευγαν τις πολλές επισκέψεις. Τα µηχανήµατα ήταν υπερσύγχρονα και τα πλαστά χαρτονοµίσµατα ολόιδια µε τα κανονικά.

Προτιµούν 20ευρα και 50ευρα

Σηµειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να σταµατήσει στο τέλος του 2018 να τυπώνει χαρτονοµίσµατα των 500€ και σταδιακά να αποσύρει όλα όσα κυκλοφορούν, καθώς είναι αυτά που αντιγράφονται περισσότερο και επίσης αυτά που χρησιµοποιούνται για ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος.

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της ΕΚΤ, ο συνολικός αριθµός των πλαστών χαρτονοµισµάτων αυξήθηκε το 2017 και περίπου 694.000 τέτοια τραπεζογραµµάτια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, µε το 85% αυτών να είναι χαρτονοµίσµατα των 20€ και των 50€.

Στελέχη της ΕΚΤ επισηµαίνουν σε κάθε ευκαιρία πως οι πολίτες πρέπει να επαγρυπνούν και αν θεωρούν µια συναλλαγή περίεργη να κάνουν τριπλό έλεγχο (µε το µάτι, µε την αφή και µε εξέταση υπό γωνία) και να µη βασίζονται ποτέ και µόνο σε ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας. Αναφέρουν επίσης πως τα νέα χαρτονοµίσµατα που εκδίδονται έχουν πλέον «καινοτόµα χαρακτηριστικά ασφαλείας που δεν αντιγράφονται». Από όλους, εκτός... από τους Βούλγαρους.

EuropolΒουλγαρίαπλαστά χαρτονομίσματα