Κόσμος|30.12.2020 12:39

Εμβόλιο AstraZeneca: Ενστάσεις για την έγκριση - «Ασαφής αποτελεσματικότητα»

Newsroom

Η Μεγάλη Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για τον κορονοϊό, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλά για «θρίαμβο» της βρετανικής επιστήμης, ήδη επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεσή τους με την έγκριση του εμβολίου, εστιάζοντας και στην εμπλοκή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Αναλυτικότερα, η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, σχολιάζοντας την έγκριση του εμβολίου, κάνει λόγο για «κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες». «Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες... Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων», τονίζει. 

Από την πλευρά του, ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, χαρακτηρίζει ως εφικτό στόχο την ανοσοποίηση του πληθυσμού προς την άνοιξη. «Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως «ανατρεπτικός παράγοντας» , αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στην δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος», σημείωσε. 

Η βρετανική κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης. Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «πραγματικά καταπληκτικό νέο» και «θρίαμβο για την βρετανική επιστήμη». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον», τόνισε. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε: «Είναι η στιγμή για να τιμήσουμε την βρετανική καινοτομία... Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους Βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story». 

Η εμπλοκή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion. «Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», δηλώνει σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, πρόσθεσε.

«Ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας», είπε. «Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση». Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε. Η AstraZeneca δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, έχει υποβάλει πλήρες πακέτο δεδομένων στην βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Η συνεργασία με το Sputnik V

Πολύ ενθαρρυντικά για το σύνολο της ανθρωπότητας είναι τα νέα που έρχονται από τη Ρωσία όσον αφορά στο «μέτωπο» του νέου κορονοϊού. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο διευθυντής του επιστημονικού κέντρου «Γκαμαλέι» της Μόσχας, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, ο συνδυασμός του Sputnik-V και σκευάσματος της AstraZeneca θα εγγυάται την προστασία από την νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός για δύο χρόνια.

«Τα κύτταρα μνήμης με τη χρήση ενός τέτοιου υβριδικού εμβολίου αποτελούμενου από δύο συστατικά, θα διαμορφώνονται πολύ καλύτερα. Και το εμβόλιο, προφανώς θα προστατεύει τον εμβολιαζόμενο όχι για 3-4 μήνες, αλλά τουλάχιστον για δύο χρόνια», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24. Σύμφωνα με τον Γκίντσμπουργκ και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνδυασμός των εμβολίων του επιστημονικού κέντρου της Μόσχας και της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας θα δώσει επίσης τη δυνατότητα να ενισχυθεί το επίπεδο της ανοσίας που θα δημιουργείται με την χρήση του σκευάσματος.

Νωρίτερα, το «Γκαμαλέι», το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca υπόγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

AstraZenecaΚορονοϊόςεμβόλιοΜεγάλη Βρετανία