Κόσμος|18.03.2021 15:21

ΗΠΑ - Ρωσία: Ατμόσφαιρα Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν

Newsroom

Η πρωτοφανής διπλωματική κρίση και η ένταση μεταξύ Ρωσίας και HΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη τείνουν να λάβουν ψυχροπολεμικές διαστάσεις. Άλλωστε, μπορεί επίσημα το Κρεμλίνο να κράτησε χαμηλούς τόνους μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν εναντίον του Πούτιν, αλλά ανεπίσημα τα στελέχη του ξεκαθάρισαν πως αν δεν ζητηθεί συγγνώμη από την αμερικάνικη πλευρά, η ανάκληση του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ δεν θα είναι η τελευταία ενέργεια της Μόσχας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι πάντως φρόντισε να κάνει κατανοητό πως θα υπάρξει συνέχεια στο ζήτημα από την πλευρά των ΗΠΑ. «Σίγουρα οι Ρώσοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Θα πούμε περισσότερα για αυτό σύντομα», ήταν τα λόγια της. Η απάντηση της Μόσχας ωστόσο ήταν άμεση. «Οι δηλώσεις Μπάιντεν είναι ο θρίαμβος του πολιτικού μαρασμού των ΗΠΑ και της ηλικιακής άνοιας του ηγέτη τους. Είναι ύψιστη επιθετικότητα, αποτέλεσμα της αδυναμίας τους», απάντησε ο Αντρέι Τούρτσακ, γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία».

Διαβάστε επίσης: Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας: Ανακαλείται ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν μετά την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν οργάνωσε επιχειρήσεις επηρεασμού υπέρ του Τραμπ και κατά του Μπάιντεν κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ωστόσο και οδήγησε τη Ρωσία στην απόσυρση του πρέσβη της από τις ΗΠΑ ήταν οι δηλώσεις του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ABC News που μεταδόθηκε την Τετάρτη, αποκρίθηκε θετικά όταν ρωτήθηκε αν πίστευε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν δολοφόνος. Περιέγραψε επίσης τον Πούτιν ως κάποιον που δεν έχει ψυχή και είπε ότι η Ρωσία θα «πληρώσει το τίμημα» για τη φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Χωρίς προηγούμενο η ανάκληση Ρώσου πρέσβη από την Ουάσιγκτον

ΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΤζο ΜπάιντενΗΠΑψυχρός πόλεμος