Κόσμος|31.03.2021 22:14

Το Κίεβο απειλεί να βάλει φωτιά στις σχέσεις με τη Μόσχα

Newsroom

Στην Ουκρανία στρέφει το βλέμμα της τα τελευταία 24ωρα η Ρωσία, καθώς σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN TV, Θανάση Αυγερινό, «στα άκρα μοιάζει να φτάνει ξανά η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες με τον διπλωματικό πυρετό να φουντώνει».

«Εγινε τριμερής διαβούλευση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτινμε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και κεντρικό θέμα ήταν η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, τις οποίες όμως δεν θέλΟιει να τηρήσει το Κίεβο ζητώντας από την Ουάσινγκτον να παρέμβει ενεργότερα», ανέφερε αρχικά ο Θανάσης Αυγερινός 

Οσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ - Ουκρανίας, ο ανταποκριτής του OPEN TV σημείωσε: «Η Ουάσινγκτον βρίσκει πρόσφορο έδαφος, ενώ έχει θέσει ως στόχο της διπλωματίας της να υπάρξει πλήρης ρήξη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και για αυτό το λόγο οι ΗΠΑ υπόσχονται αύξηση της βοήθειας που παρέχουν στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ προμηθεύει όπλα στο Κίεβο, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τους τόνους προς τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας την ξανά “εισβολέα σε Ουκρανικό έδαφος” και απαγόρευσε μάλιστα 7 χρόνια έπειτα από τον πόλεμο του 2014 την εισαγωγή τροφίμων από τη Ρωσία».

Για την πιθανότητα μία νέας σύρραξης στην περιοχή ο Θανάσης Αυγερινός τόνισε: «Το Κρεμλίνο εκφράζει ξανά σοβαρή ανησυχία για τον κίνδυνο ύπαρξης προκλητικών ενεργειών που μπορεί να οδηγήσουν σε μία νέα σύρραξη στην περιοχή. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται πως κινούνται στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα, με την ουκρανική πλευρά να δηλώνει έτοιμη για μία νέα επιχείρηση κατά των δύο αποχισμένων δημοκρατιών, αλλά σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού σκέφτεται και τις πιθανές μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Επιπλέον, ο Θανάσης Αυγερινός έκανε ειδική αναφορά στους αμάχους που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να χάνονται στην περιοχή. «Ο τελευταίος νεκρός πριν από μερικές ημέρες ήταν ένας 71χρονος».

ΡωσίαΗΠΑΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτιν