Κόσμος|12.01.2019 16:59

Σερβικά ΜΜΕ για Συμφωνία των Πρεσπών: Ιστορική απόφαση για το νέο όνομα

Newsroom

Μεγάλο ενδιαφέρον δίνουν τα ΜΜΕ της Σερβίας στην υπερψήφιση από τη Βουλή της πΓΔΜ των τροπολογιών του Συντάγματος που έγιναν στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Το θέμα, μάλιστα, κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων και πολλές εφημερίδες το έχουν κάνει πρώτο θέμα. Ο σερβικός Τύπος επισημαίνει ότι με την αλλαγή στην ονομασία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη 27 ετών και ενισχύεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Η Μακεδονία άλλαξε όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο άρθρο της ιστορικής εφημερίδας POLITIKA του Βελιγραδίου. «Ιστορική απόφαση: Το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» έχει τίτλο στο σχετικό άρθρο η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Vecernje Novosti.

Τα ΜΜΕ στη Σερβία αναφέρονται και στις θετικές αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των Ευρωπαίων πολιτικών για την έκβαση της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Ακόμη, γίνεται αναφορά στα συγχαρητήρια που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ομόλογο του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην στάση των Αλβανών βουλευτών όπου, όπως λέγεται, ο Ζάεφ αναγκάστηκε να αποδεχθεί το αίτημά τους για αναγραφή της εθνότητας τους στις αστυνομικές ταυτότητες. 

Συμφωνία των ΠρεσπώνΖόραν ΖάεφΣερβία