Κόσμος|20.05.2021 12:43

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Συμφωνία ΕΕ - Pfizer για ακόμα 1,8 δισ. δόσεις

Newsroom

Και τρίτη σύμβαση για προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού, υπέγραψε η Κομισιόν με την εταιρεία Pfizer/BionTech, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει στις 8 Μαΐου, τη συμφωνία με την Pfizer και BioNTech για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων εγγυημένων δόσεων του εμβολίου, με το δικαίωμα αγοράς ακόμη 900 εκατομμυρίων δόσεων, για την περίοδο 2021-2023, όπως είχε ανακοινώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως θα ακολουθήσουν και άλλα συμβόλαια καθώς επίσης και άλλες τεχνολογίες εμβολίων. Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες για δωρεά ή μεταπώληση δόσεων εμβολίων.

Φέρνει νέα βελτιωμένη εκδοχή του εμβολίου η Pfizer

Υπενθυμίζεται πως ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, προανήγγειλε νέα βελτιωμένη εκδοχή του εμβολίου της εταιρίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι και θα μπορεί να αποθηκευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες από το υπάρχον. Συγκεκριμένα μιλώντας στο axios.com, σημείωσε πως σε αντίθεση με το υπάρχον εμβόλιο που φυλάσσεται στου -70 βαθμούς Κελσίου, το νέο εμβόλιο θα μπορεί να αποθηκευτεί για σχεδόν 6 μήνες σε θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσει και ένας  «κλασικός καταψύκτης».

«Όπως γνωρίζετε τα εμβόλια τώρα αποθηκεύονται στους -70 βαθμούς, αλλά πλέον θα μπορούν να παραμείνουν σε απλή κατάψυξη για πάνω από ένα μήνα. Αυτό είναι μια σημαντική βελτίωση η οποία παρέχει τρομερή ευελιξία για τους υγειονομικούς υπαλλήλους», ανέφερε ο κ. Μπουρλά σε σχέση με το υπάρχον εμβόλιο ενώ για το νέο σκεύασμα σημείωσε πως «μπορούμε να το έχουμε αυτό το καλοκαίρι».

Διαβάστε επίσης: Μπουρλά: Νέο εμβόλιο μέχρι το καλοκαίρι - Πώς θα διαφέρει

PFIZERεμβόλιοΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚορονοϊός